In ziua de 9 septembrie, la o zi dupa Nasterea Maicii Domnului, Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe Sfintii Parinti ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim si Sf. Ana. Datorita credintei si cuviosiei lor s-a nascut Maica Domnului, implicit Mantuitorul.
Sfantul Ioachim, fiul lui Barpatir, era din neamul regelui David, caruia Dumnezeu i-a randuit ca Mantuitorul sa se nasca din urmasii lui, iar Sfanta Ana era fiica lui Matan. Din partea tatalui ei, era din tribul lui Levi, iar dinspre mama sa, era din tribul lui Iuda. „Prin post si rugaciune, dar mai ales prin randuiala lui Dumnezeu, ei au avut un copil la batranete, pe Fecioara Maria, Prea Sfanta Nascatoarea de Dumnezeu.” Sfantul Ioachim a murit la putini ani dupa nasterea Fecioarei, la varsta de 80 de ani, dupa aducerea si intrarea fiicei lui in Templul de la Ierusalim. Sfanta Ana a murit in varsta de 70 de ani, la doi ani dupa sfantul Ioachim, ani pe care i-a petrecut in Templu cu fiica ei. Sfintii Ioachim si Ana sunt adesea invocati in rugaciuni de cuplurile care nu reusesc sa aiba copii. Acesti sfinti parinti sunt cei mai importanti parinti din istorie, reprezentand un simbol pentru toti parintii lumii. Astfel, ziua de 9 septembrie este, desi nedeclarata, Ziua Parintilor, in lumea crestina.
Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana erau bogati material si, mai ales, spiritual, traind dupa legea lui Dumnezeu. Se spune ca Ioachim isi impartea in fiecare an castigul astfel: o parte pentru templul din Ierusalim, alta parte pentru saraci si o parte pentru familia lui. Ioachim si Ana si-au dorit foarte mult copii, insa nici dupa 50 de ani de casatorie nu au reusit sa dea nastere unui prunc. Dumnezeu s-a indurat de ei si le-a oferit o fiica, pe nume Maria. Arhanghelul Gavriil le-a zis ca este „vas ales lui Dumnezeu”. Pentru a-i multumi Domnului pentru milostenie, Parintii Ioachim si Ana au dus-o pe Maria la Templu la varsta de 12 ani, pentru a intra in serviciul religios. Sfintii si Dreptii Parinti Ioachim si Ana sunt considerati octrotitorii familiei si cei ce ii ajuta pe parinti sa aiba copii sanatosi. Preotii spun ca cei care se roaga la acest doi mari Sfinti primesc acest dar: un copil.
Semnificatia numelor Ioachim si Ana
Numele Ioachim nu are corespondent feminin, iar originea lui este evreiasca (Jehojakim), cu semnificatia "Iahve [Dumnezeu] a indreptat", sau „Iahve a ridicat". In zilele noastre Ioachim este mai rar intalnit ca nume de botez, fiind mai des intrebuintat in cinul monahal.
Numele Ana este tot evreiasca (Hannah), acesta fiind ruda cu masculinul Anania (Hananyah) si avand semnificatia „Iahve a avut mila", sau „Iahve s-a indurat". De la el s-au format si nume derivate, ca Aneta si Anca (Ancuta), sau compuse, ca Mariana, Ana-Maria etc. Diminutivele sunt destul de numeroase: Anisoara, Anica, Anita, Anuta, dar si, sub influenta occidentala, Ani sau Anita.
Ce sa nu faci de Sfintii Ioachim si Ana
1. Nu ai voie sa speli haine pentru ca se considera o lipsa de respect fata de mama Sfintei Fecioare Maria. Femeile care spala cu mana pe 9 septembrie pot saraci, spun superstitiile de la tara.
2. Este ziua in care e bine sa cumperi un cadou, cat de mic posibil, unui copilas din familie sau propriului copil, intru cinstirea Sfintei Ana. Sfanta Ana este protectoarea celor mici si a femeilor insarcinate.
3. Femeile insarcinate care intra in biserica in aceasta zi vor avea o sarcina usoara, spun batranii din
4. Nu ai voie sa iti superi parintii, iar daca esti parinte, nu ai voie sa iti necajesti copilul azi. Daca faci asta, relatia voastra se va raci pentru tot restul vietii.
I.G.