FSLI: Ultimatum dat Guvernului la inceput de an scolar – din 2 octombrie profesorii incep protestele. Vezi aici ce spune Ion Dobre, presedintele S.I.P. Buzau
Last Updated on 08/09/2017 by Iulian Gavriluta

dobre 2Colegiul National al Liderilor Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intrunit in sedinta in data de 4.09.2017, a decis sa inceapa protestele din 2 octombrie, in cazul in care Guvernul nu accepta incheierea unui acord scris, prin care se angajeaza sa solutioneze mai multe probleme cu care se confrunta salariatii din invatamant.

 

-           Membrii de sindicat reclama faptul ca sporurile salariale se calculeaza prin raportare la salariile de baza de anul trecut, ceea ce conduce la obtinerea unor venituri salariale mai mici decat ar trebui de fapt. Concret, angajatii din invatamant pierd, in medie, peste 3 la suta din venitul brut, iar procentul poate fi mai mare, daca au mai multe sporuri.

-           Totodata suntem nemultumiti de faptul ca Executivul nu a cuprins in Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare pentru plata sentintelor judecatoresti, in conformitate cu prevederile legale de esalonare a platii acestor sentinte. In medie, fiecare angajat din educatie ar trebui sa recupereze aproximativ 5.000 de lei.

-           Suntem nemultumiti de cuantumul mic al cresterii salariilor nete in anul 2018 comparativ cu cresterile salariilor brute, consecinta a majorarii contributiilor angajatilor catre stat. In urma calculelor facute de FSLI si recunoscute ulterior de ministrul Finantelor Publice, precum si de ministrul Muncii, daca nivelul brut al salariilor creste cu50 la suta, in realitate, ceea ce va primi, anul viitor, fiecare angajat din invatamant este de maximum 25%.

In acest context, FSLI cere Guvernului Romaniei inceperea negocierilor si incheierea unui acord scris pana la data de 25 septembrie 2017, prin care sa fie solutionate aceste solicitari, respectand urmatorul calendar:

-           Incepand cu cel tarziu data de 1 octombrie 2017, sporurile salariale sa se calculeze prin raportarea la actualele salarii de baza;

-           La rectificarea bugetara care se va face pana la sfarsitul anului 2017, sa fie cuprinsa suma necesara pentru plata sentintelor judecatoresti;

-           Pana la sfarsitul acestei luni sa se gaseasca o solutie, astfel incat salariile nete din invatamant, in anul 2018 sa creasca intr-un procent mai mare decat cel anuntat de Executiv.

In situatia in care Guvernul Romaniei va ignora solicitarea FSLI, vor incepe actiunile de protest, dupa cum urmeaza:

-           In data de 2 octombrie 2017, intre orele 12.00-14.00, vor fi pichetate toate prefecturile din resedintele de judet;

In zilele de 4 si 5 octobrie 2017 va fi pichetat sediul Guvernului. “Credem ca si celelalte federatii din educatie se vor alatura acestui demers".

In sedinta de Biroului Operativ care s-a desfasurat in 06 .09.2017, a fost adoptata decizia FSLI privind inceperea actiunilor de protest, asa cum reies din ultimatumul dat guvernului prin comunicatul de presa din data de 06.09.2017.

S.I.P. „Prof. I, Neacsu”  Buzau va picheta sediul Prefecturii Buzau in data de 02.10.2017 cu un numar de 150 – 200 membrii de sindicat, va participa la pichetarea sediului guvernului in zilele de 04 – 05.10.2017.

Detaliile privind aceste actiuni vor fi stabilite in sedinta Colegiului Judetean S.I.P. „Prof. I. Neacsu”  Buzau ce va avea loc vineri, 15.09.2017.

Biroul Operativ a stabilit pentru ziua de 11.09.2017, cand are loc deschiderea festiva a anului scolar, ca toti membrii de sindicat sa poarte un ecuson pe care sa scrie „PROTEST”, dupa modelul anexat. Liderul de sindicat din unitate sau alt membru de sindicat va prezenta ultimatumul dat guvernului prin comunicatul de presa din data de 06.09.2017, pe care-l atasam. "Este necesar ca toti cei prezenti:  colegii nostrii, parintii, elevii si politicienii care isi aduc aduc aminte de invatamant doar cand fac campanie electorala, sa cunoasca nemultumirile care ne obliga sa declansam protestele. In prezent se deruleaza o ampla campanie de denigrare a sindicatelor, iar o parte dintre colegii nostrii au intrat in acest joc, fara a intelege ca de fapt se urmareste destabilizarea si slabirea acestora. "Asa cum stiti de fapt si va asiguram ca nu ne-am schimbat, conducerea executiva a S.I.P. „Prof. I, Neacsu”  Buzau nu a fost si nu este implicata politic, nu are simpatii politice. Preocuparea noastra a fost, este si va fi pastrarea unitatii sindicale, reprezentarea corecta a membrilor de sindicat, o legislatie care sa nu incalce drepturile si libertatile salariatilor din invatamant".

Biroul Operativ al S.I.P. „Prof. I.Neacsu” Buzau

Presedinte,

Prof. ION DOBRE"

Adrian Constantin