S-a anuntat termenul la care fermierii vor avea TOATA SUBVENTIA IN CONT. Vezi aici cand se primesc banii
Last Updated on 07/09/2017 by Iulian Gavriluta

SubventiePlati masive efectuate pentru fermieri! Agentia de plati este pregatita sa inceapa si platile regulare (finale) pentru producatorii agricoli care au depus cereri in Campania 2017. Anuntul a fost facut de directorul general al APIA, Adrian Pintea.

”Conform Regulamentului European, cum spuneam, din 16 octombrie vom incepe plata in avans, care se va desfasura in perioada 16 octombrie-30 noiembrie, iar incepand cu 1 decembrie se incepe plata finala pentru cererile aferente anului 2017. Conform Regulamentului European si a legislatiei nationale, plata finala incepe la 1 decembrie 2017 si trebuie finalizat pe data de 30 iunie 2018. Daca in 2017 am reusit sa facem plati masive, finalizate pe 30 martie, ne propunem ca si anul acesta odata cu 1 decembrie sa incepem platile masive si sa reusim sa viram cati mai multi bani in conturile fermierilor. De ce? O data si pentru fermieri, pentru ca primesc bani si e un lucru imbucurator, dar si pentru ca atunci nu exista nici tensiuni si noi ne putem face treaba in liniste. De asemenea, dorim ca plata sa nu se suprapuna cu campania de primire a cererilor 2018, sa nu se suprapuna cele doua activitati, de autorizare plata si de primire a cererilor, pentru ca aceiasi oameni fac si un lucru si celalalt”, a anuntat seful de la APIA Central.

Fermierii vor primi avans de 70% pentru schemele directe si 85% pentru masurile compensatorii. Agentia de plati a reusit sa obtina pentru fermieri in acest an un procent maxim pentru plata avansului. Astfel, fermierii vor primi 70 la suta din bani pentru schemele directe pe suprafata si 85 la suta pentru banii care se acorda pentru masurile compensatorii. ”Daca in anul 2016 avansul a plecat cu  69% din bugetul  Fondului European de Garantare Agricola (FEGA) si 84% din  Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) pentru anul 2017 Comisia Europeana a decis ca statele vor merge cu 50% FEGA, 50% FEADR. Dar printr-un efort sustinut si nu a fost foarte usor, prin Ministerul Agriculturii si cu domnul ministru Petre Daea depunand un efort considerabil, s-a reusit ca si Romania printre alte tari, sa primeasca decizia Comisiei Europene prin care sa ni se aprobe si noua sa dam pentru anul 2017 un avans de 70% din FEGA si 85% din FEADR, deci acestea vor fi procentele care vor fi abordate in anul 2017”, a mai declarat Adrian Pintea.

Sursa: agrointel.ro

A.M.