VIDEO – 8 Septembrie – Crestinii ortodocsi sarbatoresc NASTEREA MAICII DOMNULUI sau Sfanta Maria Mica. Vezi aici ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti pentru aceasta zi
Last Updated on 07/09/2017 by Iulian Gavriluta

Sfanta Maria MicaNasterea Maicii Domnului este praznuita de catre Biserica Ortodoxa la data de 8 septembrie a fiecarui an. Aceasta sarbatoare este cunoscuta in popor si sub numele de Sfanta Maria Mica. Tot la aceeasi data sarbatoreste si Biserica Catolica Nasterea Maicii Domnului. 

 

In ciuda faptului ca in Noul Testament nu este relatat aest eveniment, Nasterea Maicii Domnului apare in Protoevanghelia lui Iacov, carte scrisa in anul 145 si unde se relateaza originea si copilaria Fecioarei Maria. Conform Protoevangheliei lui Iacov, Maria era de descendenta imparateasca si preoteasca: tatal ei Ioachim era urmas al regelui David, pe cand mama ei, Ana era fiica preotului Matthan. De asemenea, Nasterea Maicii Domnului reprezinta prima mare sarbatoare a unui nou an calendaricesc, avand in vedere ca acesta incepe cu data de 1 septembrie.

Sfanta Maria Mica. De la mit la realitate

In ordinea anului bisericesc, sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este primul dintre cele patru praznice dedicate Fecioarei Maria, cunoscuta in popor ca Santamaria Mica. Este un eveniment celebrat atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Romano-Catolica. Potrivit Traditiei Bisericii, Sfanta Maria era de neam ales, tatal, Ioachim, fiind din semintia lui David, iar mama, Ana, din neamul preotesc al lui Aaron. Iar Nasterea Maicii Domnului este considerata de Parintii Bisericii drept momentul istoric in care a inceput mantuirea neamului omenesc din robia pacatului stramosesc. Prin puritatea vietii ei, dedicata in intregime lui Dumnezeu, Sfanta Fecioara s-a facut vrednica de a fi cea din care sa Se nasca Fiul lui Dumnezeu.

Numele de Maria isi are radacinile in limba ebraica, unde Miriam inseamna Doamna, imparateasa, cea aleasa, cea frumoasa. Aceasta sarbatoare crestineasca ar trebuie sa fie pentru toti un prilej de a ne dedica viata lui Hristos si de a deveni oameni noi. Nu degeaba momentul acesta de peste an este urmat, pe 9 septembrie, de pomenirea Dreptilor si dumnezeiestilor parinti Ioachim si Ana, cei care i-au dat viata Maicii Domnului. Praznicul liturgic al Nasterii Maicii Domnului exista si la coptii egipteni, si la iacobitii sirieni.

Ce trebuie sa faci și ce nu ai voie sa faci de Sfanta Maria Mica

In cultura populara exista tot felul de superstitii legate de aceasta zi, in functie de zona.

– Astfel, se spune ca nu e voie sa se aprinda focul in casa in preajma acestei sarbatori, oricat ar fi de frig, fiindca aduce ghinion si boala.

– In aceasta zi, femeile care nu pot avea copii trebuie sa se roage pentru dezlegarea pantecelor si se spune ca vor primi pruncul dorit. Si pentru ca Fecioara Maria este protectoarea tuturor mamelor, femeile insarcinate se pot ruga pentru o nastere usoara si un copil sanatos.

– Se mai spune ca in fiecare casa trebuie sa fie cate o candela aprinsa pentru alungarea spiritelor rele si pentru preamarirea Nasterii Fecioarei Maria.

– Pe 8 septembrie, barbatii nu au voie sa mestereasca sau sa faca treaba prin gospodarie, iar femeile nu au voie sa coasa si sa spele rufe pentru a nu atrage raul asupra lor si a familiilor lor.

– Ziua de dinaintea sarbatorii si ziua de dupa aduc ghinion celor care lucreaza – barbatii se vor lovi, iar femeilor li se va arde mancarea. In unele zone exista chiar superstitia conform careia daca gatesti inainte sau dupa Sfanta Maria Mica, ti se varsa oala cu mancare si ii arde pe copii.

– De asemenea, in cultura populara se mai spune ca aceia care nu si-au adunat plante medicinale nu trebuie sa mai faca acest lucru pentru ca acestea isi pierd puterea tamaduitoare daca sunt culese dupa Sfanta Maria Mica.

– De Sfanta Maria Mica se impart struguri si prune de sufletul mortilor, pentru ca acestora sa li se ierte pacatele si sa primeasca si ei din roadele toamnei pe lumea cealalta.

– Maramuresenii cred ca toamna va fi urata si cu precipitatii daca ploua pe 8 septembrie. Iar daca infloresc merii si perii, inseamna ca toamna va fi placuta, iar recoltele se vor culege usor. Semnele din aceasta zi ii ajuta pe oameni sa faca prognoze despre urmatorul an agricol.

– In alte regiuni, oamenii sunt ferm convinsi ca vremea se strica de tot dupa Sfanta Maria Mica, vara devenind o simpla amintire. Pasarile calatoare isi iau zborul catre tinuturi mai calde si insectele se ascund in pamant.

– Se spune in popor ca, incepand cu aceasta zi, nu se mai poarta palarie, fiindca vine cu adevarat vremea rea. De unde si cunoscuta vorba: “O trecut Santamaria, leapada si palaria”.

Sfanta Maria Mica vindeca boli si ajuta usurarea nasterii

Cea mai indragita divinitate feminina a Panteonului romanesc, Nascatoarea de Dumnezeu este invocata de fete pentru grabirea casatoriei, de femei pentru usurarea nasterii, de pagubiti pentru prinderea hotilor, de descanta­toare pentru vindecarea bolilor. Nu e credincios care sa-i fi adresat rugi fierbinti si sa nu-i fi implinit visul. In unele traditii Maica Domnului este identificata cu astrul noptii, Luna, sau cu Pamantul si se roaga de Dumnezeu sa nu prapa­deasca lumea, sa nu izgoneasca vanturile.

Nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea in Biserica (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) si Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sarbatori crestine inchinate Sfintei Fecioare Maria, Nascatoarea de Dumnezeu.

I.G.

https://www.youtube.com/watch?v=XV9DktIP-xo