SE SCHIMBA RANGUL! Prefectii vor avea statut de secretari de stat. Vezi aici ce statut vor avea subprefectii si cum vor fi ocupate functiile de director

Prefectura BuzauDirectorii institutiilor deconcentrate vor fi numiti doar prin concurs, in timp ce prefectii si subprefectii vor fi asimilati secretarilor de stat si respectiv subsecretarilor de stat. Aceste reglementari, sunt cuprinse in noul Cod Administrativ.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE) a tinut sa precizeze, ca urmare a afirmatiilor aparute in presa cu privire la modificarile din Codul Administrativ ca statutul juridic al conducatorilor serviciilor publice deconcentrate ramane neschimbat, acestia continuand sa aiba fie statut de functionar public, fie statut de personal angajat cu contract individual de munca, aspecte inscrise in prevederile articolului 120 al proiectului Codului Administrativ.  “Facem precizarea ca atat statutul de functionar public, cat si cel de personal contractual nu pot fi obtinute decat in urma castigarii unui concurs organizat cu respectarea regulilor de transparenta si obiectivitate prevazute de Statutul functionarului public, respectiv de Codul muncii”, se precizeaza intr-un comunicat remis la redactie de Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Totodata functiile de prefect si subprefect devin functii de demnitate publica. De fapt acestea sunt singurele functii din administratia publica al caror statut juridic se modifica. “Atat Strategia privind dezvoltarea functiei publice cat si Programul de Guvernare 2017-2020 prevad ca functiile de prefect si subprefect nu vor mai face parte din categoria inaltilor functionari publici, urmand sa aiba statut de functii de demnitate publica cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat”, se mai arata in comunicatul remis de MDRAPFE.  Potrivit articolului 120 din Codul Administrativ, conducatorii serviciilor publice deconcentrate sunt numiti si eliberati din functie prin ordin al conducerii ministerului de resort, respectiv al organului de specialitate al administratiei publice centrale competente.  Numirea, modificarea, suspendarea sau incetarea raporturilor de serviciu sau de munca, dupa caz, ale conducatorilor serviciilor publice deconcentrate se comunica prefectului judetului in care serviciul public deconcentrat este organizat sau are sediul ori prefectului municipiului Bucuresti, dupa caz, in termen de 15 de zile de la intervenirea acestora. Celelalte functii de conducere si functiile de executie din cadrul serviciilor publice deconcentrate sunt supuse prevederilor Partii a VI-a din prezentul Cod. Aceste precizari vin sa infirme informatiile aparute in spatiul public potrivit carora prin noul Cod Administrativ directorii institutiilor deconcentrate urmau sa fie numiti politic.

A.M.

Scroll to Top