S-au copt strugurii mai devreme. In podgoriile din Buzau incepe culesul si mustitul

Culesul viilorLunile de seceta de anul acesta au copt mai repede strugurii si i-au indulcit. In podgoriile din Buzau incepe mai devreme culesul viilor, decat in anii trecuti. Mustul din cazane e pe cale sa devina vin si sa umple cramele locului, vestite inca din perioade medievale.

 

Viticultorii spun ca, in ciuda inghetului din primavera si a verii extrem de calde, vinul de anul acesta va fi bun si de calitate. S-a inceput destul de prost, pentru ca am avut un inghet tarziu de primavara, in aprilie, atunci s-a pierdut o buna parte din productie. La soiurile albe, o productie normala ar fi de 8 tone la hectar, anul acesta in ciuda dezechilibrelor meteo cantitatile vor fi peste asteptari, spun proprietarii de podgorii. Problema proprietarilor de podgorii este mana de lucru care se gaseste din ce in ce mai greu. Se aduc oameni din satele invecinate podgoriilor dar nici asa nu se gasesc destui. Drumul strugurilor din vie pana la crama e lung. Calitatea mustului e testata in fiecare zi. Cand va parasi cazanele in care fermenteaza, vinul acestui an este asteptat in vestitele crame ale podgoriilor  din Buzau, un loc de inspiratie pentru scriitori dar si un loc pentru serbari traditionale. Pana cand butoaiele vor fi pline si podgoriile din Pietroasele, Sahateni, Dealul Viei, Vernesti, Merei, Podgoria, Grebanu si multe altele vor fi scuturate de rod, pe viticultori ii asteapta inca zile multe de cules. Rod bun si butoaie pline!

A.M.

Scroll to Top