Buzoieni, nu mancati aceasta leguma – riscati sa va otraviti grav!

usturoi otravitorPotrivit specialistilor, in pietele romanesti circula o leguma importata, extrem de periculoasa. Semnalul de alarma a fost tras de europarlamentarul roman Daniel Buda, membru in Comisia de agricultura din Parlamentul European, care avertizeaza ca exista riscul sa ne otravim foarte grav daca consumam aceasta leguma.

 

Problema este mult mai grava, pentru ca laboratoarele din Romania nu pot determina nivelul pesticidelor, otravurilor cu care a fost tratata respectiva cultura pentru ca leguma vine din import fara radacini. Usturoiul – pentru ca despre el este vorba, este intens folosit de romani, dar putini stiu ca exista un pericol ascuns in el. Astfel, potrivit europarlamentarului roman, in timp ce produsele romanesti (porumb, soia, cartofi, rosii si altele) au fost scoase de pe piata si cultivarea boicotata de interese materiale rapide, legume importate din China predomina tarabele din pietele romanesti. Specialistii spun ca la tratarea culturii de usturoi s-ar folosi doua substante chimice periculoase, una chiar interzisa in Uniunea Europeana. Din pricina acestor substante din usturoi, ar fi murit deja 100 de fermieri. “Cu putin timp in urma am adresat Comisiei Europene o intrebare cu solicitare de raspuns scris cu privire la situatia paradoxala a usturoiului romanesc care merge la export in timp ce noi importam usturoi contaminat din China. Romania importa usturoi din China in detrimentul productiilor autohtone din cauza pretului mai scazut al acestui aliment pe piata interna”, a informat europarlamentarul Daniel Buda. Anchetatori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Romania au descoperit ca usturoiul din China nu este taxat corespunzator, iar unele firme mari importatoare au creat circuite financiare fictive pentru a fi scutite de plata TVA aferenta comercializarii pe piata interna a produselor alimentare achizitionate din spatiul intracomunitar (cazuri celebre s-au inregistrat si la Buzau - Ramnicelu). Potrivit unor rapoarte efectuate de autoritati din Statele Unite, printre pesticidele folosite pe culturile de usturoi din China se gasesc doua substante extrem de daunatoare pentru organismul uman: parationul și foratul. Parationul este interzis in Uniunea Europeana, iar in Statele Unite a determinat decesul prin otravire a 100 de fermieri.

Problema privind controlul pesticidelor care au fost folosite in culturile de usturoi din China este faptul ca produsul ajunge in tara fara radacini, iar specialiștii sustin ca fara aceasta parte a legumei nu se pot face analize in laborator pentru a indica produsele cu care a fost tratat. Comisarul european Vytenis Andriukaitis, responsabil pentru Sanatate şi Siguranţa Alimentara, i-a raspuns europarlamentarului roman. Din cele scrise de comisarul european se desprinde o concluzie clara. Romania, stat membru UE, trebuie sa-și protejeze consumatorii, prin controlul periodic al alimentelor importate sau nu, laboratoarele noastre trebuie sa determine nivelul pesticidelor din fructe și legume, etc. Pe scurt, noi trebuie sa ne protejam de otravurile pe care le importam. "Regulamentele 178/2002 și 882/2004 sunt instrumentele primare prin care se asigura faptul ca alimentele importate in Uniune sunt conforme cu standardele UE in materie de siguranta. Responsabilitatea pentru punerea in aplicare a acestor norme le revine statelor membre. Statele membre intreprind controale asupra alimentelor pentru a asigura faptul ca reziduurile de pesticide respecta limitele maxime in materie de reziduuri din UE, in conformitate cu Regulamentul 396/2005. Aceste controale sunt efectuate in cadrul unui program de control multianual al UE și in cadrul programelor nationale multianuale, care vizeaza produsele alimentare importate și alimentele produse pe piata interna. Statele membre decid, printr-o selectie in functie de riscuri, care sunt produsele alimentare și pesticidele care urmeaza a fi analizate in cadrul programelor lor nationale.

E.S.

SURSA: agroinfo.ro

Scroll to Top