Vrei sa te reprezinte un avocat in instanta? Tarifele incep de la 120 lei pana la 1680 lei. Citeste aici lista completa a noilor ONORARII MINIMALE percepute de avocati
Last Updated on 04/09/2017 by Iulian Gavriluta

InstantaUn avocat poate percepe peste 120 de lei pentru studierea dosarului penal, 1.400 de lei pentru asistenta in fata organelor de urmarire penala si 1.680 de lei pentru reprezentarea juridica generala, potrivit tabloului onorariilor minimale, adoptat de catre UNBR la finalul lunii august. In urma dezbaterilor in cadrul Consiliului Uniunii Nationale a Barourilor (UNBR) s-a stabilit un „Tablou al onorariilor minimale”, care sa se aplice evitandu-se restrictionarea concurentei profesionale.

 

Preturile din lista propusa de catre UNBR nu contin TVA. „Onorariile stabilite intr-un cuantum mai mare decat onorariile minimale nu pot fi esalonate la plata pe o perioada mai mare de un an atunci cand o asemenea esalonare ar permite perceperea unor onorarii inferioare celor minimale, pe perioada unui an. Omisiunea avocatului de a urmari incasarea si/sau executarea contractelor de asistenta juridica cel putin in limita onorariilor minimale prevazute in Anexa la prezenta Hotarare constituie abatere disciplinara. (...) Atunci cand avocatul constata ca perceperea onorariilor minimale poate afecta accesul la justitie, se va sesiza pe calea unui referat decanul baroului care poate incuviinta atat perceperea unui onorariu redus, propus in cuprinsul referatului, cat si perceperea unui onorariu superior celui propus de avocat, dar inferior onorariului prevazut in „Tabloul onorariilor minimale”. Reducerea onorariilor minimale in astfel de situatii nu poate depasi 30% din onorariile minimale”, se arata in hotararea aprobata de catre UNBR. In materie civila sau contencios administrativ si fiscal, tabloul onorariilor arata ca avocatii trebuie sa perceapa din partea clientului 240 de lei pentru asistare la o mediere sau o negociere, pentru o asistare in fata unei institutii care nu este parchet, politie sau instanta si 120 de lei pentru redactarea unor diferite documente necesare infiintarii unei firme. Mai departe, potrivit documentului, clientul trebuie sa plateasca un onorariu de 840 de lei pentru o cerere de evacuare din imobile folosite sau ocupate fara drept, 240 de lei pentru o cerere de reexaminare sau de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, 960 de lei pentru o cerere pentru constatarea existentei sau inexistentei unui drept nepatrimonial, cereri ce vizeaza dreptul de folosinta a unui bun inchiriat sau arendat. De asemenea, o actiune in granituire (cea prin care se urmareste determinarea, prin hotarare judecatoreasca, a limitelor dintre doua proprietati vecine) costa 1.200 de lei.

 

In privinta executarilor silite, avocatii pot percepe onorarii cuprinse intre 480 si 1.200 de lei, pentru asistenta, contestatii si cereri de suspendare sau de intoarcere a executarii. Actiunile care privesc raporturile de familie costa, dupa cum urmeaza: 960 de lei pentru o cerere de divort fara minori, 1.680 pentru una cu minori, 840 de lei pentru cererile care nu sunt accesorii actului de divort, dar care au drept obiect stabilirea locuintei copilului, exercitarea autoritatii parintesti, stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere si educare a copiilor, dreptul parintelui sau al altor persoane de a avea legaturi personale cu copilul, locuinta familiei. In hotarare mai sunt prevazute, tot la aceasta categorie, onorarii precum 840 de lei pentru tutela si tot atat pentru punerea sub interdictie, 1.200 lei pentru tagada paternitatii si 1.440 de lei pentru asistarea sau reprezentarea intr-o actiune de adoptie. Onorariile care vizeaza actiunile, cererile sau contestatiile privind procedura insolventei sunt cuprinse intre 480 de lei si 960 de lei. Plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei costa 600 de lei. UNBR a mai decis ca cererile referitoare la litigiile de munca si drepturile si obligatiile cu caracter social (stabilirea si plata pensiilor, a ajutorului de somaj etc.) sa fie insotite de onorarii cuprinse intre 960 si 1.200 de lei.

In materie penala, consultatia juridica initiala, contactul direct intre avocat si cel retinut sau arestat pentru pregatirea apararii costa 240 de lei. De asemenea, studierea dosarului costa 120 de lei, la care se adauga tot atat pentru fiecare faza sau etapa procesuala studiata in plus, iar formularea unui document de sesizare a organelor de urmarire penala, doar in calitate de persoana vatamata, costa 360 de lei.

„Formularea constituirii de parte civila – 2% din valoarea pretinsa, dar nu mai putin de 840 lei; Formularea ocazionala a unor sesizari, contestatii sau cereri – 360 lei; Asistenta juridica si reprezentare in contestatii privind masurile asiguratorii pentru alti subiecti procesuali - 2% din valoarea bunului indisponibilizat, dar nu mai putin de 1680 lei”, se mai arata in tabloul de onorarii minimale. Asistenta in fata organelor de urmarire penala costa, pentru fiecare subiect procesual, 1.440 de lei, iar reprezentarea juridica generala costa 1.680 de lei.

Spre exemplu, formularea unei cereri, exceptii, plangeri, a unui memoriu sau a oricarui alt act costa 240 lei, participarea la efectuarea actelor de urmarire penala – 120 lei/convocare iar asistenta in faza de camera preliminara sau la instanta de drepturi si libertati este de 360 lei pentru fiecare sesizare.

Onorariile pentru judecata in prima instanta sunt cuprinse intre 120 de lei si 1.200 de lei. La judecata in apel, actiunile precum motivarea, formularea unei cereri, asistenta sau reprezentarea juridica, costa intre 360 si 1.440 de lei.

„Onorariile minimale prevazute (...) au in vedere situatia contractelor de asistenta juridica incheiate cu persoane fizice. In cazul contractelor de asistenta juridica solicitate de persoane juridice, societati fara personalitate juridica ori de persoane fizice autorizate, onorariile minime prevazute la art. I se majoreaza cu un procent de 50%”, se mai arata in tabloul onorariilor. Avocati sunt de parere ca, desi putini vor respecta tablou, un astfel de reper este binevenit in sistem.

E.S.