HELICOBACTER PYLORI – Bacteria care imbolnaveste stomacul a milioane de oameni. Citeste aici cele mai noi date despre cauze, simptome, diagnostic, tratament

Helicobacter PyloriHELICOBACTER PYLORI este o bacterie, care privita la microscop are o forma spiralata. Helicobacter Pylori colonizeaza mucoasa stomacului si a duodenului. Conform datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ jumatate din populatia globului este afectata de Helicobacter Pylori, acesta fiind principalul factor incriminat in aparitia unor afectiuni gastro-duodenale precum gastrita, ulcerul peptic, adenocarcinomul gastric si limfomul gastric-MALT.

 

Sa duceti un stil de viata sanatos, va poate proteja de infectia cu Helicobacter Pylori. Cercetatorii au descoperit inca din anul 1982 ca aceasta este una din cauzele aparitiei ulcerului, dar si fumatul, alimentele condimentate, stresul cotidian, medicatia antiinflamatoare, consumul de alcool. Studii recente indica faptul ca eliminarea bacteriei din organism reduce riscul de ulcer si cancer gastric. Insa concomitent, ar putea creste cel de alergii si boli esofagiene la pacientii care au primit tratament pentru Helicobacter Pylori. In concluzie, la ora actuala, dupa mai bine de 30 de ani de cercetari, inca nu se stie exact care este mecanismul de actiune al Helicobacter Pylori.

1. Ce este infectia cu Helicobacter Pylori?

Helicobacter Pylori reprezinta o specie microbiana caracterizata printr-o forma curba sau spirala care este adaptata la mediul acid si care colonizeaza mucoasa stomacului sau a duodenului, respectiv a segmentului proximal al intestinului subtire. Modalitatea de transmitere este orala, infectia fiind cel mai frecvent dobandita in copilarie. Calea de infectie in unele tari poate fi apa netratata.  Helicobacter Pylori ramane una dintre cele mai raspandite infectii la om, prevalenta infectiei fiind inalt corelata cu statusul socio-economic si variaza intre 50-80%.

2. Cum se manifesta infectia cu Helicobacter Pylori?

In 50% din cazuri, infectia nu produce simptome.Ulcerul gastric se manifesta prin arsuri, dureri epigastrice. Durerea este tranzitorie, de intensitate variabila, poate dura cateva minute sau ore, fiind accentuata in momentele in care stomacul este gol, intre mese sau in timpul somnului. Stimptomele pot fi ameliorate rapid dupa consumul de lactate, alimente, sau administrarea de medicatie antacida.

Alte simptome ale ulcerului:

 • Balonare;
 • Flatulenta;
 • Eructatii;
 • Inapetenta;
 • Greata insotita de stari de voma;
 • Scaderea in greutate.

Ulcerul poate provoca sangerari ale mucoasei gastrice dar si celei duodenale. In cazul in care prezentati urmatoarele simptome consultati de urgenta medicul:

 •  Scaune cu urme de sange de culoare rosu inchis sau negru;
 • Ameteli sau stari de lesin;
 • Oboseala nejustificata;
 • Paloare;
 • Voma cu sange;
 • Dureri intense abdominale.

3. Cum se diagnosticheaza infectia cu Helicobacter Pylori?

Pentru diagnosticul infectiei cu Helicobacter Pylori se folosesc o serie de teste noninvazive:

 • Testul respirator care masoara anumite substante in aerul expirat dupa ingestia unui lichid special, cu mare acuratete diagnostica (sensibilitate si specificitate de peste 90%)
 • Testarea antigenica dintr-o proba prelevata din materiile fecale (cu acuratete similara cu cea a testului respirator)
 • Teste serologice cu determinarea anticorpilor anti Helicobacter Pylori dar care au o acuratete diagnostica scazuta (cu multe rezultate fals positive sau fals negative). Aceste teste pot fi recomandate in conditii special, cum ar fi in cazul consumului recent de antibiotice si de medicamente care scad secretia gastrica, in cazul ulcerelor complicate cu hemoragii sau in cazul afectiunilor gastrice maligne.
 • Exista si teste invazive de diagnostic al infectiei cu Helicobacter Pylori: prelevarea unei biopsii, respectiv a unui mic fragment superficial din mucoasa stomacului, manevra care se efectueaza de catre medicul gastroenterolog cu ocazia endoscopiei digestive superioare.

4. Cand se recomanda testarea infectiei cu Helicobacter Pylori?

Testele de identificare a infectiei cu Helicobacter pylori sunt indicate:

 • La pacientii diagnosticati cu ulcer gastric sau duodenal sau care au istoric de ulcer
 • La pacientii cu manifestari dispeptice descrise mai sus
 • In cazul existentei unui istoric familial de cancer gastric la rudele de gradul I
 • Anterior initierii tratamentului de lunga durata cu Aspirina sau cu antiinflamatorii nonsteroidiene, indeosebi la pacientii cu istoric de ulcer gastroduodenal

5. Cand se impune efectuarea endoscopiei digestive superioare?

Abordarea strategiei “Testeaza si Trateaza” in cazul infectiei cu Helicobacter Pylori este adecvata in situatiile in care riscul pacientului de a avea cancer gastric este scazut. In urmatoarele doua situatii tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori trebuie precedat de o evaluare endoscopica digestiva superioara:

 • Varsta peste 45 ani
 • Prezenta manifestarilor clinice de alarma: scaderea in greutate, dificultatea la inghitire, prezenta anemiei si a sangerarilor gastro-intestinale manifeste

6. Cum se trateaza infectia cu Helicobacter Pylori?

Terapia infectiei cu Helicobacter Pylori include trei sau patru medicamente - medicamente ce scad secretia gastrica acida si diferite tipuri de antibiotice – care se administreaza timp de 10-14 zile. Obiectivele tratamentului sunt vindecarea infectiei si respectiv vindecarea afectiunii ulceroase, prevenirea recidivelor ulcerului, a complicatiilor legate de boala ulceroasa si totodata reducerea riscului dezvoltarii cancerului gastric. Pentru ca sansele de vindecare a infectiei sa fie maxime este foarte importanta aderenta la tratament, respectiv urmarirea intocmai a instructiunilor legate de administrarea medicamentelor si informarea medicului curant in legatura cu orice reactie adversa survenita in timpul tratmentului.

7. Ce se intampla dupa tratament?

Tratamentul infectiei cu Helicobacter Pylori este urmat la majoritatea pacientilor de o testare a eficientei eradicarii fie prin test respirator, fie prin testarea antigenica din materii fecale efectuata la minim 4 saptamani de la incheierea terapiei. In majoritatea cazurilor terapia anti Helicobacter Pylori este curativa. In situatiile in care testele arata persistenta infectiei dupa  tratament se poate impune o terapie de linia a II-a.

8. Terapii naturale cu efecte pozitive in lupta cu Helicobacter Pylori

Uleiurile esentiale - Tratamentul acestei infectii se face in general prin uleiuri esentiale. Uleiurile esentiale sunt numarul unu in lupta împotriva Helicobacter pylori. Luptă atât împotriva infecţiei cât şi împotriva recidivelor. Uleiuri cu proprietăţi antiinfecţioase sunt mai ales uleiurile esenţiale cu fenol, cum este uleiul de oregano (Origanum compactum), sau cu timol, cum este uleiul de cimbru (Thymus vulgaris), uleiul de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia), de scortisoara(cinnamomum zeylanicum). Cuişoarele (Eugenia caryophyllata) inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori. Concentraţia medie inhibitoare (CMI) este de 40 μg/ml pentru cuişoare. Sunt uleiuri esenţiale cu o importantă acţiune antiinflamatoare, bogate în aldehide, cum este cel de scorţişoară, sau bogate în seschiterpene cum este uleiul esenţial de musetel (Chamomilla recutita) sau uleiul de ghimbir (Zingiber officinalis). Uleiurile de tarhon (Artemisia dranunculus) şi uleiul de ghimbir au acţiune antispastică. Mai multe uleiuri cum sunt cel de menta (Mentha piperita) şi cel de lemongrass au arătat in vitro o inhibiţie netă a proliferării Helicobacter pylori.

Plante eficiente in tratarea Helicobacter pylori

Fitoterapia s-a dovedit a fi utilă în tratamentul bolilor gatro-duodenale. Anumite izoflavone inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori. Această acţiune este mai puţin importantă decât decât acţiunea lor estrogenică care limitează folosirea lor în formă standardizată. Este vorba de glicină (Glycina max), lucerna (Medicago sativa) şi cohoş negru (Cimifuga racemosa)Glicirizina are o acţiune anti-inflamatoare, ea inhibă producerea de PGE2 şi creşte producţia de mucus stomacal şi durata de viaţă a celulelor epiteliale din stomac şi inhibă secreţia de pepsinogen. Acidul gliciretic blochează parţial degradarea hormonilor suprarenalieni şi în special a cortizolului. Astfel, se prelungeşte efectul biologic al acestuia. În vitro, extractul hidro-alcoolic de licorice inhibă suşele de Helicobacter pylori, cu o concentraţie minimă inhibitorie (CMI) de 50 până la 400 mg/ml. Anumite Brasicaceae cum sunt varza sau brocoli conţin glucozinolaţi care sub acţiunea unei enzime sunt transformaţi în sulforafan. Această moleculă inhibă creşterea bacteriei Helicobacter pylori în 8 din 11 cazuri. Activitatea antiacidă a acestor legume dispare prin gătire.

Afinele au o acţiune antiinfecţioasă şi permit o mai bună absorpţie a vitaminei B12 în gastritele atrofice. Polizaharidele cu masă moleculară mare din afine inhibă adeziunea bacteriei Helicobacter pylori la mucusul gastric uman.

Musetelul a demonstrat într-o meta-analiză o diminuare a dispepsiei şi a acidităţii stomacale. Acţiunea sa antiinflamatoare locală este bine cunoscută şi a fost comparată cu cea a inhibitorilor ai pompei de protoni. Uleiul esenţial de muşeţel a demonstrat o inhibiţie in vitro a Helicobacter.

Genţiana conţine triterpene şi xantone care au o acţiune antiinflamatoare directă asupra mucoasei stomacale, dar prin xantone are şi o acţiune antistres şi antidepresiv, foarte utilă în problemele stomacului. Pentru axtractul alcoolic CMI a Helicobacter este de 100 μg/ml.

Hameiul pare să aibă un efect calmant asupra stomacului, modul său de acţiune nu a fost încă elucidat, dar ar putea fi vorba de o acţiune apropiată de cea a plantelor estrogenice.

În prezent există noi piste de cercetare. Grelina este un polipeptid, un hormon care stimulează pofta de mâncare, secretat în principal de către stomac şi în mică măsură de către intestin, pancreas, rinichi, hipotalamus şi hipofiză. Grelina accelerează golirea stomacului şi tranzitul intestinal. Infecţiile cu HP sunt asociate cu o reducere a concentraţiei de grelinăcirculantă, indiferent de sex şi de indicele de masă corporală. Grelina are o acţiune gatro-protectoare dependentă de doză ce poate avea implicaţii clinice în gastroenterologie. Din păcate este vorba de sabie cu două tăişuri deoarece acest polipeptid creşte pofta de mâncare, ceea ce, desigur, este interesant pentru persoanele care suferă de boli cronice provocate de Helicobacter pylori, dar este contraindicat în cazul persoanelor supraponderale. Anumite plante, cum sunt ovazul şi ghimbirul actioneaza prin cresterea grelinei. Efectul lor de crestere a apetitului este bine cunoscut. Extractul alcoolic si pudra de radacina de ghimbir proaspat contin componente ca de exemplu 6,8,10-gingerol, care inhiba Helicobacter pylori.

Probioticele si prebioticele

Asocierea dintre mai multe pre şi probiotice adica bifidobacteriile, Saccharomyces şi lactobacillus a fost studiata si s-a demonstrat in mod evident o mai buna toleranta a tripla terapie clasica. Aceste substante par sa aiba un rol important in preventie dar nu a fost realizat inca. Cu toate acestea, avand in vedere modul lor de actiune si avand in vedere lipsa de contra-indicatii, este justificata folosirea lor in tratamentul impotriva Helicobacter pylori.

Vitaminele

Folosirea vitaminei C naturale în timpul tratamentului împotriva HP implică o diminuare a riscurilor de precancerizare a ţesutului stomacal.

Suplimentele alimentare

Folosirea uleiului de peşte are un efect pozitiv, completând tratamentul de eradicare a Helicobacter pylori. Dar acest aport este insuficient pentru a trata bacteria, de aceea el trebui întotdeauna asociat cu substanţele clasice.

Concluzii

Eradicarea bacteriei Helicobacter pylori este esenţială de îndată ce a fost pusă în evidentă, în special pentru a evita riscurile de cancer la stomac. Această eradicare prin tratament clasic (triterapia cu antibiotice) nu este întotdeauna suficientă. Adăugarea unui tratament natural la tratamentul clasic va limita riscurile de recidivă. Studiile au arătat că există numeroase plante care au o acţiune netă asupra Helicobacter pylori şi diminuează riscurile.

Sursa: csid.ro, okmedical.ro, frunza-verde.ro

A.D.