AMBROZIA, buruiana cea mai alergenica din Romania, a fost INTERZISA la Bucuresti. Pe cand o masura similara si in alte orase?

AMBROZIAAmbrozia nu este recunoscuta, oficial in Romania, ca planta de carantina cu pericol biologic, asa cum se intampla in strainatate, unde e combatuta de autoritati. Reprezentantii Agentiei pentru Mediu spun ca planta poate fi combatuta prin cosiri repetate ale culturii, prin smulgerea din gradini sau a erbicidarii cu substante specifice.

 

Primaria Municipiului Bucuresti a propus intr-un proiect de hotarare, care a fost si votat, amenzi de pana la 5.000 de lei pentru cei care nu distrug ambrozia de pe teritoriul Capitalei, conform unui proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a şedintei de miercuri, 30 august, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). „Administratorii domeniului public și privat al municipiului București, precum și persoanele fizice și juridice, titulari sau administratori de terenuri private situate pe teritoriul municipiului București au obligația sa desfașoare lucrari de combatere și distrugere a ambroziei”, s-a aratat in proiect. Nerespectarea acestei prevederi de catre administratorii domeniului public și privat ai municipiului București, precum și de catre persoanele fizice și juridice, constituie contravenție și se sancționeaza cu amenda cuprinsa intre 500 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și de la 2.500 de lei la 5.000 de lei pentru persoane juridice, conform sursei citate.

Se interzice utilizarea de erbicide pentru distrugerea ambroziei, dat fiind faptul ca aceste lucrari de combatere și distrugere vor fi aplicate in mediul urban. Ambrosia artemisiifolia, cunoscuta şi sub numele de iarba parloagelor, se gaseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi a cailor ferate, atat in intravilan, cat şi in extravilanul localitatilor. Ea este o specie invaziva, inclusa in lista oficiala a buruienilor de carantina, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afectiunile alergice pe care le provoaca in perioada infloririi. In contextul incalzirii globale a crescut foarte mult producția de polen de ambrozie. Cantitatea de polen se dubleaza in perioadele de seceta și temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toata vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind stranuturile, rinoreea, congestia nazala, conjunctivita alergica, manifestata prin lacrimare, prurit și eritem ocular. De asemenea, la persoanele care smulg ambrozia poate aparea dermatita de contact. Deși este o specie invaziva in Romania, fiind periculoasa pentru sanatatea populației, aceasta planta nu este recunoscuta oficial in Romania ca planta de carantina.

In luna aprilie a acestui an, a fost depus un al doilea proiect de lege pentru a interzice ambrozia, dupa ce primul a fost retras din dezbaterea parlamentara anul trecut, de catre Senat.   Proiectul de lege - semnat de 32 de parlamentari - prevede ca proprietarii de terenuri sa asigure macar o data pe an lucrari de cosire, smulgere sau erbicidare pentru ca ambrozia sa fie eradicata. Detinatorii de terenuri care nu se conformeaza vor primi in prima faza un avertisment scris, iar apoi,  daca nu iau masuri, vor primi amenda. Sanctiunile sunt cuprinse  intre 1.500 şi 10.000 de lei pentru persoanele fizice şi intre 10.000 şi 50.000 de lei pentru persoanele juridice. Verificarea şi sanctionarea acestora va intra in atributiile autoritatilor locale, directiilor agricole judetene, comisariatelor judetene de la nivelul garzilor de mediu, respectiv APIA daca terenul unde este gasita ambrozia este detinut de agricultori, mai prevede proiectul de lege. Mentionam ca, la inceputul lunii august Societatea Romana de Alergologie şi Imunologie Clinica a lansat, campania "Atentie la Ambrozia!", prin care atrage atentia asupra problemelor de sanatate provocate de aceasta planta, al carei polen determina diferite forme de alergii respiratorii, unele severe, şi care in ultimii s-a raspandit rapid, inclusiv in toate cartierele Capitalei şi in localitatile limitrofe. Prin campania "Atentie la Ambrozia", specialiştii alergologi atrag atentia asupra raspandirii acestei buruieni aparent inofensive, dar care in perioada de polenizare poate provoca alergii severe.   „Vegetatia urbana ne poate imbolnavi. 100 de milioane de europeni sufera de rinita alergica. Ambrozia, o buruiana aparent inofensiva, poate provoca alergii severe in perioada in care polenizeaza", este mesajul campaniei.

A.D.

Scroll to Top