Curtea Sociala Federala din Germania a estimat miercuri ca persoanele care cauta un loc de munca, provenind dintr-o tara membra a Uniunii Europene, si care traiesc in Germania, nu pot fi excluse definitiv din sistemul de ajutor social, opunandu-se astfel unei legi recente.
Decizia pronuntata miercuri confirma o prima hotarare datand din decembrie 2015, potrivit careia orice cetatean al UE, chiar si fara un loc de munca, care traieste mai mult de sase luni in Germania, are dreptul la asistenta sociala.
Potrivit Constitutiei germane,
Aceasta decizie a suscitat ingrijorari in comunitatile care finanteaza ajutoarele sociale in Germania, precum si teama ca aceasta situatie va atrage cetatenii UE din tari cu un nivel mai scazut de trai, cum ar fi Romania si Bulgaria. Ca prima economie europeana,
Cu toate acestea, persoanele in cauza pot pretinde o indemnizatie tranzitorie maximum de o luna pana la plecarea lor. In decizia sa de miercuri data in cazurile unei femei poloneze si unei bulgaroaice, Curtea Sociala Federala din
In vizor: noile dispozitii adoptate la sfarsitul anului 2016 care prevad ca solicitantilor de locuri de munca dintr-o tara membra a UE, care traiesc pe teritoriul Germaniei, "sali se acorde un ajutor limitat" de maximum o luna. Cu toate acestea, textul prevede exceptii cu beneficii mai mari si mai durabile, in special, pentru persoanele aflate intr-o situatie deosebit de dificila. In acest sens, judecatorii considera ca aceste exceptii trebuie sa devina regula si care resortisantii din UE au dreptul sa primeasca aceste beneficii mai mult de o luna.
A.M.