Pleasca pentru BOR – subventii cu nemiluita de la stat (altele decat cele de pana acum)! Cultele acreditate ca furnizori de servicii sociale vor putea beneficia, de anul viitor, de subventii din bugetul de stat
Last Updated on 31/08/2017 by Iulian Gavriluta

Opriti finantarea cultelor Avere IPS Ciprian Bz VnCa si cum nu ar avea destul…episcopii BOR (si nu credinciosii!!!) vor primi de la Guvern sume uriase pentru acvtivitatile sociale din cadrul cultului. Sanchi! Tradus inseamna asta – “Va multumim de colaborarea politica si nu numai…a venit ceasul rasplatii..luati de acilea din banii publici niste sume…!” Jalnic!

 

In fapt, “Guvernul Romaniei a aprobat, ieri 30 august 2017, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subvenţii asociaţiilor şi fundaţiilor romane cu personalitate juridica, care infiinţeaza şi administreaza unitaţi de asistenţa sociala. Astfel, incepand cu anul 2018, cultele recunoscute in Romania, acreditate ca furnizori de servicii sociale, vor putea beneficia de subventii de la bugetul de stat pentru acoperirea unor cheltuieli de functionare pentru centrele de servicii sociale pe care le administreaza. Posibilitatea cultelor de accesare a subventiilor de la bugetul de stat era reglementata inca din anul 2011, prin Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, numai ca, pana in acest an, nu au fost modificate Legea nr.34/1998 si normele de aplicare a acesteia. Noul act normativ mai stabileste ca, in situatia in care, pe parcursul anului, se suplimenteaza creditele bugetare pentru acordarea de subventii, MMJS va avea posibilitatea sa incheie conventii pentru subventionarea  acelor centre de servicii sociale care, desi au intrunit punctajul minim necesar de 60 de puncte, nu au putut fi finantate incepand cu prima luna a anului din cauza neincadrarii in limita bugetului aprobat. Tot din 2018, in cazul in care legea bugetului de stat pe anul pentru care se acorda subventia nu este aprobata, poate fi incheiata o conventie provizorie pentru o luna. Hotararea de Guvern aprobata astazi mai prevede posibilitatea de alocare in intregime a sumei destinate programului, iar in acest fel unitatile de asistenta sociala situate pe ultima pozitie in clasament - dupa aplicarea criteriilor de departajare pentru cele care obtin acelasi punctaj - pot primi subventii diminuate, cu incadrarea in bugetul aprobat. Programul de subventionare a asociatiilor si fundatiilor care administreaza unitati de asistenta sociala functioneaza neintrerupt de peste 17 ani, atat cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, cat si cu fonduri de la bugetul local. In acest moment, in registrul furnizorilor de servicii sociale acreditati sunt inregistrate 1.387 de asociatii si fundatii si 127 de culte care au obtinut certificat de acreditare. Aproape jumatate din serviciile sociale pentru care MMJS a eliberat licenta de functionare, adica 1.206, sunt ale furnizorilor privati de servicii sociale, care includ asociatii, fundatii, culte, precum si 64 de operatori economici cu scop lucrativ” – comunicat Guvern. Ne intrebam daca tot da din banii nostri fara sa ne intrebe – nu a fost dezbatere publica! - o sa si controleze cum se cheltuiesc banii, sau ramane tot asa…la latitudinea “statului in stat” sa faca “la misto” niste rapoarte financiar-contabile asa cum se pricep ei mai bine? Jalnic!

I.G.