PESTE 6000 de locuri SUPLIMENTATE LA SCOLILE de AGENTI si SUBOFITERI MAI! Masuri pentru reducerea deficitului de personal din Ministerul Afacerilor Interne

SubofiteriLa propunerea Ministerului Afacerilor Interne, Guvernul Romaniei a adoptat, in şedinta din, 30 august a.c., o Hotarare ce prevede creşterea cifrei de şcolarizare la şcolile de agenti şi subofiteri din cadrul MAI.

 

Prin Hotararea de Guvern adoptata astazi, cifra de şcolarizare pentru şcolile de agenti şi subofiteri ale Ministerului Afacerilor Interne va fi crescuta la 8.190 de locuri pentru anul şcolar 2017-2018, prin organizarea a trei sesiuni de admitere. Prevederea nu vizeaza Academia de Politie ”Alexandru I. Cuza” care este singura institutie de invatamant a MAI pentru formarea ofiterilor de politie, politie de frontiera, pompieri şi jandarmi.

Pana in prezent, şcolilor de agenti şi subofiteri din MAI le era alocat un numar 1.434 de locuri pe an, insa, in momentul de fata, deficitul de personal se situeaza la peste 20.000, acesta fiind accentuat de ieşirile la pensie din ultimii ani. Hotararea de Guvern adoptata astazi face parte dintr-un pachet legislativ şi managerial care va fi aplicat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne avand ca scop reducerea deficitului de personal, creşterea gradului de protectie a angajatilor şi imbunatatirea dotarilor pe care angajatii MAI le au la dispozitie. La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, a mai fost luata decizia de reducere a perioadei de şcolarizare in şcolile de agenti şi subofiteri de la 2 ani la 1 an, prevedere care se aplica din acest an. In acest mod, promotia 2016-2018 va finaliza cursurile in luna decembrie a acestui an, urmand sa fie incadrata de la inceputul anului viitor. Prin aceasta modificare, promotiile vor putea ajunge la un numar de 3.000-5.000 absolventi anual. Reducerea perioadei de şcolarizare a fost o masura analizata temeinic, inclusiv din perspectiva asigurarii competentelor profesionale specifice functiilor in care absolventii vor fi repartizati. Pentru dezvoltarea pregatirii profesionale, agentii de politie vor putea urma programe de formare continua, asa cum este cursul de pregatire tactica, care se desfaşoara in prezent la nivelul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti. Acest modul de pregatire tactica sustinut de profesionisti din cadrul Serviciului de Actiuni Speciale are ca scop perfectionarea unor proceduri utilizate frecvent in munca de politie, cum ar fi: legitimarea persoanelor, controlul bagajelor, oprirea autovehiculelor, folosirea armamentului etc. Cursul de pregatire a inceput in luna iunie a.c., pana in prezent fiind pregatiti peste 700 de politisti. Demersul, initiat de MAI si sustinut de Guvernul Romaniei, presupune un efort sustinut al personalului cu atributii in sistemul de formare profesionala initiala, aspect pentru care, in perioada imediat urmatoare, atentia factorilor decizionali de la toate nivelurile ierarhice va fi concentrata pe sustinerea asigurarii resurselor institutionale necesare in procesul didactic.

A.M.

Scroll to Top