Esti Persoana Fizica Autorizata? Trebuie sa citesti asta! Fiscul iti ia si ultimul ban…
Last Updated on 31/08/2017 by Iulian Gavriluta

2017 schimbari majore pfaBuzoienii care au PFA trebuie sa fie foarte atenti de acum inainte. Un proiect de ordonanta, publicat pe pagina oficiala a Ministerului Finantelor, aduce schimbari importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA). Concret, in cazul in care un PFA este radiat, dar are datorii fiscale, aceste datorii vor fi recuperate automat de la persoana care a infiintat PFA.

 

Potrivit proiectului de act normativ, care schimba Codul de procedura fiscala, in cazul radierii unei persoane fizice autorizate (PFA) care avea datorii fiscale, acestea vor fi preluate automat de persoana fizica ce lucra ca PFA, astfel incat sa poata fi recuperate.. Practic, masura este dorita in conditiile in care instantele judecatoresti anuleaza de obicei actele de executare silita pe care Fiscul le emite acum in asemenea cazuri.

„In cazul in care obligatia fiscala nu a fost indeplinita de debitor, debitori devin, in conditiile legii, urmatoarele persoane: (...) persoana fizica pentru obligatiile bugetare datorate, potrivit legii, din activitatile economice desfasurate de aceasta in mod independent sau profesii libere, precum si din asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, in cazul in care acestia au fost radiati din registrele in care au fost inregistrati potrivit legii”, prevede documentul publicat de Ministerul Finantelor. In momentul de fata, Codul de procedura fiscala nu contine o asemenea prevedere, iar autoritatile au punctat ca, in cazurile de acest fel, instantele au obiceiul sa anuleze actele de executare silita emise de Fisc. Cu alte cuvinte, datoriile PFA-urilor radiate nu prea pot fi recuperate ulterior de la persoanele fizice care au lucrat sub aceasta forma de organizare.

„Astfel, in practica organelor fiscale s-a constatat ca instantele judecatoresti au anulat actele de executare emise pe numele persoanelor fizice pentru obligatiile fiscale datorate de aceasta, ca urmare a desfasurarii de activitati economice in mod independent sau profesii libere, precum si din asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”, scrie in nota de fundamentare ce insoteste proiectul de ordonanta.

ATENTIE! Pentru a intra in vigoare, proiectul ordonantei trebuie adoptat de Guvern si publicat in Monitorul Oficial.

Ecaterina Stroescu

Surse: agroinfo.ro si avocatnet.ro