Casatorie de convenienta, depistata de politistii de la IMIGRARI Buzau
Last Updated on 31/08/2017 by Iulian Gavriluta

Imigrari buzauPolitistii din cadrul Biroului de imigrari din Buzau, in urma activitatilor specifice, au refuzat prelungirea dreptului de sedere unui cetatean sarb, de 44 de ani, in urma constatarii casatoriei de convenienta cu o romanca de 18 ani. Pe numele sau a fost emisa decizie de returnare prin care este obligat sa paraseasca ţara in 30 de zile.

 

Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrari – Biroul pentru Imigrari al judeţului Buzau au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporara pe teritoriul Romaniei unui cetaţean sarb, in varsta de 44 de ani, in urma constatarii unei casatorii de convenienţa.

In urma verificarilor efectuate, politistii au stabilit ca barbatul s-ar fi cunoscut cu romanca, de 18 ani, in Austria şi au hotarat sa se casatoreasca pentru a obţine un permis de şedere in şedere in Romania, document care ulterior i-ar fi permis sa calatoreasca in state europene.

Astfel, la sfarşitul lunii mai a.c., aceştia au incheiat casatoria in faţa ofiţerului de stare civila roman, ulterior prezentandu-se cu documentele necesare la sediul Biroului pentru Imigrari al judeţului Buzau, in vederea obţinerii dreptului de şedere, in calitate de membru de familie al unui cetaţean roman.

Conform procedurilor, poliţiştii au inceput verificarile specifice  in cazul celor doi soţi, iar in urma interviului, a vizitelor la domiciliul conjugal şi discuţii cu persoane din anturaj a rezultat lipsa unei contribuţii efective la indeplinirea obligaţiilor nascute din casatorie.

De asemenea, in urma verificarilor, poliţiştii de la imigrari au constatat ca cei doi soţi nu locuiau la reşedinţa declarata, iar in cadrul interviului s-au constatat neconcordanţe in declararea datelor cu caracter personal, a circumstanţelor in care s-au cunoscut, soţii fiind inconsecvenţi in declaraţii, aspecte care au condus la concluzia ca aceasta casatorie a fost incheiata de convenienţa cu scopul de a eluda condiţiile de intrare/şedere pe teritoriul Romaniei a strainului.

Urmare a celor constatate, conform legislaţiei in vigoare, s-a refuzat prelungirea dreptului de şedere al cetaţeanului sarb in Romania, iar pe numele acestuia a fost emisa o decizie de returnare prin care  este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei, in termen de 30 de zile.

Pentru a preintampina astfel de situatii, Inspectoratul General pentru Imigrari intreprinde toate masurile necesare pentru prevenirea, descoperirea si combaterea acestei practici, luand in considerare atat importanta vietii de familie, cat si respectarea legislatiei in domeniul migratiei.

Buzau, strada Chiristigii, nr.8-10

e-mail: imigrari_buzau@yahoo.com

***

Conform OUG 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, Inspectoratul General pentru Imigrari refuza prelungirea dreptului de şedere obţinut in baza casatoriei daca, in urma verificarilor efectuate, rezulta ca acea casatorie este de convenienţa.

Elementele pe baza carora se poate constata faptul ca o casatorie este de convenienţa pot fi urmatoarele:

 a) coabitarea matrimoniala nu exista;

 b) soţii nu s-au cunoscut inaintea casatoriei;

 c) lipsa unei contribuţii efective la indeplinirea obligaţiilor nascute din casatorie;

 d) soţii nu vorbesc o limba inţeleasa de amandoi;

 e) exista date ca anterior unul dintre soţi a incheiat o casatorie de convenienţa;

 f) soţii sunt inconsecvenţi ori exista neconcordanţe in declararea  datelor cu caracter personal, a  circumstanţelor in care s-au cunoscut ori a altor informaţii relevante despre aceştia

 g) incheierea casatoriei a fost condiţionata de plata unei sume de bani intre soţi, cu excepţia sumelor primite cu titlu de dota.

Constatarea elementelor prevazute mai sus se realizeaza de catre ofiţerul de interviu si pot rezulta din:

a) datele obţinute in urma interviului;

b) inscrisuri;

c) declaraţiile celor in cauza sau ale unor terţe persoane;

d) controale la domiciliul conjugal ori alte verificari suplimentare.

I.G.