FOTO – “Trebuie sa ne insusim lectia sacrificiului” – Vicepremierul Marcel Ciolacu seful delegatiei guvernamentale la ceremoniile dedicate Insurectiei Nationale Slovace
Last Updated on 30/08/2017 by Iulian Gavriluta

Slovacia 1Vicepremierul Marcel Ciolacu a condus delegația guvernamentală care a participat marți la ceremoniile dedicate marcării Insurecției Naționale Slovace, organizate la Zvolen și Banska Bystrica, în Slovacia.

 

Din delegația română au facut parte secretarul de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale Mircea Dușa, ambasadorul României în Republica Slovacă, Steluța Arhire, general de brigadă Teodor Incicaș, Statul Major General, general-maior Petrică Lucian Foca, comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite, și consilierul de stat Florin Vodiță. "Invitat special în delegația română a fost generalul în retragere Neculai Pruteanu, veteran de război și unul dintre ultimii supraviețuitori care au luptat atât pe frontul de Est, cât și pe cel din Vest. Ostașii români au contribuit, alături de aliații lor, la eliberarea a peste 1.700 de localități, între care 31 de orașe din întreaga Cehoslovacie", se arată în comunicat. Conform Guvernului, delegația română a participat la ceremoniile dedicate Zilei Naționale a Republicii Slovace și comemorării eroilor militari români căzuți la datorie în al Doilea Război Mondial pe actualul teritoriu slovac. Cu acest prilej, vicepremierul Ciolacu a susținut un discurs alături de președintele Republicii Slovace, Andrej Kiska, și prim-ministrul slovac, Robert Fico. De asemenea, oficialii români vor depune coroane de flori la Cimitirul Militar al Armatei Române din Zvolen și la Monumentul Eroilor din Banska Bystrica, unde se află o placă în limba română pe care este inscripționat "Mulțumiri Armatei Române, eliberatoarea orașului" au participat la acordarea de decorații unor veterani de război. Vicepremierul Ciolacu și membrii delegației române au participat, totodata, la un dejun de lucru oferit de vicepremierul slovac Peter Pellegrini, ministru al Investițiilor și Informatizării. “Am participat la ceremoniile de comemorare de la Banska Bystrica și de la Cimitirul Armatei Române din Zvolen în semn de respect și pentru a cinsti memoria eroilor români. Am fost impresionat de recunoștința pe care slovacii o au față de români și de modul exemplar în care prețuiesc și comemorează memoria ostașilor noștri. Trebuie să ne însușim lecția sacrificiului lor și să înțelegem că trăim într-o Europă în care problemele au depășit demult granițele formale ale statelor și ceea ce se întâmplă într-o anumită regiune ne afectează pe toți. De aceea e nevoie mai mult ca oricând de solidaritatea și unitatea tuturor în jurul cauzelor și valorilor comune, pentru a putea să depășim împreună noile provocări", a declarat Vicepremierul Marcel Ciolacu.

A.M.

Slovacia 3

 

Slovacia 2