IMPORTANT! Sefii parchetelor din Buzau convocati de Procurorul General al Romaniei la Consiliul Procurorilor Generali. Vezi aici ce subiecte importante vor fi dezbatute
Last Updated on 26/08/2017 by Iulian Gavriluta

Consiliul ProcurorilorProcurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a convocat Consiliul procurorilor generali, astfel totii sefii de parchete din tara urmand sa vina marti, 29 august, in Capitala, pentru a discuta despre proiectul privind modificarile aduse legilor justitiei. 

 

Reprezentantii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au precizat ca procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, i-a convocat, prin adresa interna, la Bucuresti, marti, la ora 11.00, pe toti sefii de parchete din tara, motivul fiind proiectul privind modificarile aduse legilor Justitiei. Dupa anunturile ministrului Justitiei, privind legile justitiei, Ministerul Public a transmis ca a luat act „cu suprindere si îngrijorare” de acestea, precizand ca procurorii nu au fost consultati în prealabil, institutia fiind nemultumita de propunerea de creare a unei directii de anchetare a magistratilor. „Tragem un semnal de alarma în legatura cu urmatoarele modificari: crearea unei directii specializate pentru cercetarea magistratilor (sugerand ca problema coruptiei se afla în corpul magistratilor si nu în exterior, fiind singura categorie profesionala din Romania pentru care ar urma sa se creeze o asemenea structura); trecerea Inspectiei Judiciare în subordinea ministrului Justitiei, numit politic (precizam ca, în ceea ce priveste procurorii, Inspectia Judiciara a fost cel mult în subordinea procurorului general, niciodata sub tutela ministrului Justitiei); respingerea propunerii formulate de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), garantul independentei Justitiei, de numire a functiilor de conducere de la varful Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie, propunere agreata si de MCV, constand într-o procedura de selectie transparenta a candidatilor, realizata de catre CSM, care ar face propunerea, cu avizul ministrului Justitiei, numirea fiind facuta de presedintele Romaniei”, conform unui comunicat de presa al Ministerului Public. Totodata, Ministerul Public a atras atentia si referitor la alte modificari care „vor bulversa sistemul judiciar”, precum modalitatea de admitere la Institutul National al Magistraturii, promovarea pe loc, conditiile raspunderii magistratilor. Si conducerea DNA a decis convocarea Adunarii Generale pe 31 august, astfel încat procurorii sa îsi poata exprima opiniile referitoare la aceste modificari, institutia subliniind ca exista aspecte de natura sa afecteze activitatea procurorilor.

A.D.