1. O scurtă introducere
Țara Luanei este un loc miraculos, plin de mister, care te cucerește de prima dată când o vizitezi. Te întâmpină cu o tainică structură megalitică, ce îți vorbește despre o istorie ce se pierde în neolitic și poate mai demult.„
Prezintă o geomorfologie naturală aparte, cu evidente influențe antropice realizate în perioade istorice diferite.
Vestigiile paleocreștine, respectiv schiturile rupestre, au fost studiate și înțelese cu mai multă ușurință, întrucât există izvoare istorice scrise despre ele, iar inscripțiile păstrate au fost descifrate cu ușurință. În schimb, istoria pre-creștină rămâne învăluită în mister. Se păstrează doar legende greu de înțeles, un peisaj megalitic ciudat, incizii și inscripții indescifrabile foarte vechi.
Împreună cu copiii mei Dimitrie și Filoteea, alături de prietenul nostru Andrei Leca, am început să mergem anual în expediții de cercetare a Țării Luanei. Am mers atât singuri, cât și în cadrul taberei de Periegheză Detectivă organizată de Dr. Mihail Duran Stanciu.
Am încercat să am o abordare științifică, să stau departe de teoriile fabuloase care „bântuie” zona. Astfel, am început prin a culege cât mai multe date concrete de pe teren și să explorez un areal cât mai larg, pentru a îmi forma o imagine cât mai completă.
Arealul investigat are o suprafață de aproximativ 4.4 kmp, zonele de interes fiind plasate, în general, în locuri greu accesibile din cauza formațiunilor geomorfologice specifice.
2. Inscripțiile runice – primele indicii ale existenței unui observator astrologic
Runele sunt considerate oficial, a fi caractere grafice ale celor mai vechi alfabete scandinave și germanice. Însă, în practică, termenul de „rună/rune” este utilizat și pentru multe alte scrieri vechi care au elemente grafice comune. Unele au fost descifrate, altele nu. Există multe teorii istorice despre origini comune și influențe între diversele scrieri runice, dar nu voi intra în astfel de detalii.
În arealul investigat de noi există mai multe inscripții runice, cu specific grafic unic, care nu se încadrează în nici unul dintre alfabetele descifrate, dar prezintă câteva litere similare.
Prima observație care mi-a stârnit bănuiala că zona respectivă a fost în trecut un gigant observator astrologic, este faptul că aceste inscripții sunt limitate în general la 7-8 caractere grafice per rând, și nu au mai mult de 3 rânduri, restul pietrei inscripționate fiind curată. În general, inscripțiile runice descoperite în alte părți ale lumii acoperă toată suprafața pietrei, textul fiind consistent, nu limitat doar la câteva caractere.
Inscriptii runice din lume.jpg
Înainte de a fi utilizate ca alfabet pentru scrierea textelor, runele au avut un rol „magic”, fiind utilizate în sistemele vechi de astrologie și numerologie. Un exemplu de astfel de sistem este cel intitulat „Elder Futhark”.
Rune Futhark
Acest sistem conține 24 de rune cu semnificație astrologică și mistică clară. Nu întâmplător sunt 24 de rune. Dispuse într-o matrice numerologică de 8×3 (3 octogoane), acestea formează un sistem simetric utilizat în numerologie.
Numerologie rune
Dispunerea runelor într-o astfel de matrice, codifică pe baza simetriilor sau asimetriilor, diverse combinații pozitive sau negative. Este interesant că numele zeităților din mitologia nordică sau vedică au literele dispuse simetric într-o astfel de matrice numerologică, reprezentând combinații pozitive. Runele au o corespondență exactă și în astrologie. Fiecareia dintre cele 12 zodii îi corespund câte 2 rune (zi și noapte). Din astrologia egipteană moștenim până astăzi un sistem similar de împărțire a zilei calendaristice în 24 de părți. În trecut, atât partea diurnă, cât și cea nocturnă erau divizate fiecare în 12 părți egale, orele de noapte nefiind egale cu cele de zi.
Astrologie și rune
Sistemele astrologice vechi utilizau doar 7 planete: Soarele (considerată tot planetă în astrologie), Luna, Venus, Mercur, Marte, Jupiter și Saturn. Fiecare dintre cele 7 planete se află la un anumit moment dat într-una din cele 12 zodii.
Faptul că inscripțiile runice din Țara Luanei sunt scurte și au în general 7 rune, m-a condus la ipoteza că acestea nu au fost utilizate ca un alfabet pentru texte literare ci au semnificație astrologică, reprezentând pozițiile astrologice ale celor 7 planete la un moment dat.
3. Tihăria – Piatra Fetii: un gigantic raportor solar
Primul lucru care te fascinează când ajungi în Poiana Cozanei (Cozianca), de lângă satul Nucu, este ansamblul megalitic Tihăria, ce prezintă o evidentă simetrie, și în vârful căruia se află un uriaș bloc de piatră cu înălțimea de cca 4 metri (denumit local Piatra Fetii iar de alte persoane Mistrețul, sau Cubul).
Privindu-l, îți vine greu să crezi că este doar rezultatul haotic al încrețirii scoarței terestre. În special, partea frontală a stâncii are o simetrie perfectă față de axa verticală ce trece prin cubul din vârf. Acesta din urmă a fost în mod evident montat de cineva acolo și nu a apărut în mod natural.
În fața Tihăriei se află „Chilia lui Dionisie Torcătorul”, localizată în stânca din imaginea de mai jos, pe care o voi numi simplu Stânca lui Dionisie.
Întrucât partea superioară a stâncii mi s-a părut a avea o formă similară cu Tihăria, am început să investighez o posibilă utilizare a celor două stânci în măsurători de astrologie/astronomie.
Tiharia si Stanca Dionisie
Prima observație este faptul că vârfurile celor două stânci se aliniază în Poiana Lupoaicei (partea vestică a Poianei Cozanei) iar locul de unde poate fi observat prezintă o formă interesantă, ce ar putea necesita pe viitor niște săpături arheologice.
Aliniere Tiharia Dionisie.jpg
Având o orientare estică, direcția Stânca lui Dionisie- Tihăria (marcată în figura 12 cu linie roșie), m-am gândit că a fost utilizat pentru determinarea poziției Soarelui la răsărit, poziție care, în final, determină univoc zodia în care acesta se află. Iată mai jos, desenate schematic, modalitățile de utilizare ale ansamblurilor stâncilor Tihăria și Dionisie pentru acest scop.
Tiharia si Stanca Dionisie masurare.png
În continuare voi denumi „Solarium” complexul format din Tihăria și stânca lui Dionisie.
Pentru astronomie și astrologie este foarte importantă diferența dintre Est și Răsărit. Estul geografic se determină în funcție de nordul geografic, iar acesta din urmă se localizează cu precizie în funcție de steaua Polaris (Steaua Nordului). O bună aproximație a nordului geografic îl constituie nordul magnetic, determinat cu ajutorul busolei.
Datorită unghiului de înclinație de 23,5 grade, pe care îl face axa proprie de rotație a Pământului cu orbita sa din jurul Soarelui, direcția din care răsare Soarele variază pe parcursul unui an. Astfel, în același punct de pe planetă, locul de la orizont unde vedem răsăritul Soarelui va varia. Doar cu ocazia echinocțiilor răsăritul se va suprapune cu estul indicat de busolă.
Pentru a calcula unghiul pe care îl face direcția răsăritului Soarelui cu estul geografic (sau magnetic), am folosit ecuațiile:
Înlocuind latitudinea și făcând calculele pentru diverse zile ale anului, se constată că unghiul are un maxim de aproximativ 34 de grade la solstițiile de vară și iarnă, și un minim de 0 grade la echinocții, moment în care estul coincide cu răsăritul.
O simulare la scară, realizată de fiul meu Dimitrie Vatră, student la informatică, a confirmat acest lucru.
Din calcule și simulări rezultă limpede faptul că pe parcursul anului, punctul de răsărit al soarelui deviază cu 34 grade față de estul geografic, așa cum se vede în desenul de mai jos.
Să analizăm acum modul în care complexul Solarium respectă „unghiul de 34 de grade”. Pentru aceasta am utilizat imaginile disponibile pe Google Maps și coordonatele GPS culese de la fața locului.
Privită de la Stânca lui Dionisie, Tihăria se încadrează perfect într-un unghi de 34 de grade, cubul aflându-se la mijloc. În concluzie, cu probabilitate foarte mare, complexul Solarium era utilizat pentru determinarea poziției răsăritului în perioada dintre echinocțiul de toamnă și solstițiul de iarnă.
5. Observatorul Vestic
Observând similitudinea sistemului megalitic de pe Tihăria cu cea a Stâncii lui Dionisie, am fost frapat de „cuburile” care marchează în mod evident vârfurile piramidale. M-am întrebat dacă nu cumva există și un al treilea „cub”, care să fie aliniat cu cele două. Întrucât în Poiana Lupoaicei nu există nicio astfel de structură vizibilă, ne-am îndreptat cercetările către versantul vestic.
Spre surpriza și bucuria noastră, am descoperit că aici există ruinele unui fost punct de observație astrologică, pe care l-am denumit „Observatorul de Vest”.
Piesa principală a Observatorului de Vest o constituie o piatră, evident executată de mâna omului, care se aliniază perfect cu „cuburile” de pe Tihăria și Stânca lui Dionisie.
Baza acestei pietre trebuie decolmatată pentru a scoate în evidență forma ei și eventualele părți prăbușite în timp. Lângă această piatră se află încă una foarte mare, care prezintă semne clare de incizare în vederea montării unei infrastructuri de lemn.
În partea de jos a râpei de lângă Observatorul Vestic se află o poiană (denumită de noi Poiana Vestică) unde se află câțiva megaliți cu urme evidente de prelucrare manuală. Este foarte probabil ca aceștia să fi aparținut Observatorului, dar în timp să se fi prăbușit și prăvălit în poiană.
Utilizând coordonatele GPS culese de pe teren și Google Maps 3D, am pus în evidență alinierea cuburilor de pe Tihăria și Stânca lui Dionisie cu piatra de la Observatorul Vestic.
6. Geometria ne revelează noi secrete: Piramida de la Bisericuța lui Iosif este un alt observator
Bisericuța lui Iosif este un loc minunat de pelerinaj în Țara Luanei.
Cioplită în stâncă, Bisericuța este un loc special de rugăciune și meditație. Are o rezonanță deosebită pentru cei care doresc să încerce un ison bizantin. Stânca în care a fost realizată această bisericuță are însă o istorie mult mai veche și niște proprietăți care îi fascinează pe cercetători și pe vizitatori. Față de alte stânci, aceasta are o structură monobloc, fără să prezinte fisuri sau crăpături, și are o formă piramidală. Suprafața ei are un caracter special, parcă ar fi tencuită artificial.
Am presupus faptul că vârful piramidei a putut servi în trecut pe post de observator astrologic. Analiza imaginilor de pe Google Maps mi-a confirmat acest lucru.
Fig. 23 – Analiza imaginii Google Maps a observatoarelor astrologice din Țara Luanei
Legenda imaginii:
1 – Stânca lui Dionisie
2 – Cubul de pe Tihăria
3 – Observatorul Vestic
4 – Vârful piramidei – bisericuța lui Iosif
5 – Vârful Țurțudui
6 – Crucea Spătarului
7 – Observatorul de la Schitul Piatra Îngăurită
Se poate observa faptul că Piramida de la Bisericuța lui Iosif și punctele cu cele mai importante vestigii din zonă, se află într-o relație caracterizată de unghiul de 34 de grade studiat anterior.
Cei care cunosc zona, știu că Vârful Țurțudui are spre vale o structură stâncoasă similară cu cel al Tihăriei.
Din păcate, în perioada comunistă, diviziile speciale ale armatei care au studiat zona au distrus forma inițială a versantului respectiv. Cel puțin așa se povestește, iar mărturie stau încă arborii doborâți pentru a împiedica accesul în zonă.
Un alt punct de interes îl reprezintă Observatorul de la Schitul Piatra Îngăurită, marcat cu nr. 7 în figura 23. Ruinele acestui punct de observație se află lângă schitul rupestru „Piatra Îngăurită”.
Observatorul Piatra Ingaurita
Schitul Piatra Ingaurita
7. Observatorul Sudic
În orice sistem astronomic/astrologic aflat în emisfera nordică, o importanță deosebită o constituie poziția sudică, din care se poate observa polul nord celest, și anume steaua Polaris, în jurul căreia se rotesc toate constelațiile.
Steaua Polaris
Am presupus faptul că și în Țara Luanei există un punct de observație Sudic, și l-am căutat. Am fost foarte bucuroși să îl găsim. Este un complex megalitic deosebit, pe care îl vom studia în detaliu în expedițiile următoare. Iată câteva poze ale acestui complex.
Complexul megalitic denumit de noi Observatorul Sudic
Incizii, trepte și alte formațiuni de origine antropică din complexul Observatorului Sudic
8. Concluzii
Acest articol constituie rodul unei munci pasionate de ani de zile. Ajutat fizic și moral de fiul meu Dimitrie Vatră și prietenul nostru Andrei Leca, susținuți din spate de iubita mea soție Liliana, am putut explora în amănunt frumoasa și misterioasa Țară a Luanei. După multă transpirație, avem primele dovezi ale faptului că în Țara Luanei a funcționat poate unul dintre cele mai mari și mai vechi sisteme de observație astrologică. Spun cel mai mare, întrucât nu am mai auzit de unul similar amplasat pe o suprafață atât de mare (4,4 kmp). Spun cel mai vechi, întrucât runele utilizate în zonă au un caracter unic și este posibil să facă parte dintr-un sistem de scriere mult mai vechi decât runele norvegiene. Aici vom aștepta rezultatele investigațiilor specialiștilor din acest domeniu.
Concluziile sunt preliminare și constituie baza unor cercetări ulterioare mult mai exacte. Acum vom restrânge mult arealul cercetărilor și ne vom axa pe detalii. Invităm specialiștii din diverse domenii să opineze și așteptăm cu drag sfatul lor.
Aduc pe această cale mulțumiri speciale D-lui Mihail Duran Stanciu, organizatorul și coordonatorul Taberei de Periegheză Detectivă din Țara Luanei pentru tot sprijinul acordat.
Fiz. Cosmin Vatră
{vsig}observator-Luana-Vatra{/vsig}