In ziua de 23 august a.c., ofiteri specialisti din cadrul Serviciului Ordine Publica, Compartimentului Analiza si Prevenirea Criminalitatii si politistii de proximitate din cadrul Politiei Municipiului Buzau au organizat si desfasurat o intalnire cu caracter preventiv cu administratori ai asociatiilor de proprietari.
Intalnirea a avut drept scop prezentarea demersurilor preventive aflate in derulare la nivelul judetului Buzau, pe teme ce tin de domeniile prioritare de prevenire, campaniile de informare aflate in desfasurare – prevenirea furturilor din locuinta, prevenirea infractiunilor de inselaciune, prevenirea violentei domestice, siguranta rutiera, siguranta copiilor, etc, dar si realizarea unei mai bune colaborari cu asociatiile de proprietari si implicit a membrilor acestora, in vederea transmiterii mesajelor preventive cat mai multor persoane. Un aspect important a fost cel privitor la prevenirea furturilor din locuinta, ocazie cu care au fost adresate recomandari privind minimele masuri de protectie pe care acestia le pot adopta astfel incat sa nu devina victime. Partenerii de dialog au primit din partea politistilor, pliante cu sfaturi utile.
Pentru a nu deveni victime ale infractiunilor de furt, Politia va recomanda:
- Fii cu un pas inaintea hotilor
- Nu permite accesul persoanelor necunoscute in locuinta;
- Cand lipsesti de acasa, nu lasa ferestrele deschise;
- Fa-ti o lista de control cu toate masurile de siguranta posibile si verifica-le inainte de a pleca in vacanta;
- Evita sa vorbesti despre plecarea in concendiu, atat in fata necunoscutilor , cat si pe retelele de socializare;
- Daca nu petreci noaptea acasa, lasa o lumina aprinsa sau un aparat de radio pornit;
- In cazul in care lipsesti o perioada mai lunga de timp, roaga-ti prietenii sau vecinii sa treaca pe la tine, sa ridice corepondenta;
- Achizitioneaza intrerupatoare care, la diverse intervale de timp, aprind si sting automat lumina.
- Infractorii speculeaza neglijenta locatarilor in securizarea casei. De exemplu, acestia profita de faptul ca la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lasate deschise si nesupravegheate.
- Nu permiteti accesul in locuinta celor care vin sa-ti prezinte diverse „promotii”, in scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
- Daca suna la usa persoane ce pretind ca reprezinta institutii care ofera servicii publice (deratizare, instalatii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lasati sa intre in casa decat dupa verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu si daca sunt insotite de administratorul imobilului!
- Nu oferiti informatii necunoscutilor despre bunurile pe care le detii sau despre vecini, nici macar celor care sustin ca sunt reprezentantii unor institutii, dar nu pot face aceasta dovada!
- Evitati depozitarea la vedere, pe balcon, in fata usii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achizitionat!
- Nu postati pe site-urile de socializare imagini din care sa reiasa ca detii in casa bunuri de valoare!
- Bijuteriile in cantitati mari, banii, actiunile sau alte valori trebuie pastrate in depozite bancare! Pentru efectuarea menajului sau a unor reparatii apelati la firme autorizate!
- Achizitionati sisteme de inchidere/asigurare care sa corespunda din punct de vedere al standardelor de securitate. Alegeti incuietori care sunt prevazute cu chei ce nu pot fi multiplicate usor!
E.S.