FOTO – ETICHETAREA PEPENILOR OBLIGATORIE! In cele mai multe puncte de vanzare din Buzau lipseste cu desavarsire
Last Updated on 21/08/2017 by Iulian Gavriluta

Eticheta pepeniHotarare aparuta in Monitorul Oficial! Producatorii agricoli care vand pepeni in piete vor trebui de acum sa afiseze si etichete acestor fructe. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a emis un Ordin, publicat la inceputul lunii iulie in Monitorul Oficial, prin care a aprobat si modelul acestora. 

Potrivit deciziei publicat in Monitorul Oficial, informarea cu privire la obligatia afisarii etichetei la locul de vanzare, potrivit prevederilor art. 14, alin. (3) din lege, precum si verificarea afisarii de catre producatorii agricoli a acestora se deruleaza prin structurile cu atributii in inspectii tehnice din cadrul directiilor pentru agricultura judetene si a Municipiului Bucuresti. In vederea asigurarii trasabilitatii pepenilor, structurile prevazute mai sus verifica atestatul de producator, carnetul de comercializare, precum si documentul de identitate al producatorului agricol. Deci, atentie! Trebuie sa aveti asupra dvs. aceste documente in permanenta in locul unde vindeti pepenii! Verificarea afisarii de catre producatorii agricoli a etichetelor se realizeaza prin sondaj de catre Directia Generala Control, Antifrauda si Inspectii din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Ce contine eticheta?  Eticheta pentru produsul pepeni, comercializat de producatorii agricoli va contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului si pretul de vanzare. Producatorul agricol are obligatia afisarii etichetei  intr-un loc vizibil cumparatorilor, fara a se deteriora.

Eticheta are urmatoarele caracteristici:

  • sa fie confectionata din hartie A4, plastifiata transparent;
  • sa fie imprimata Landscape, fata-verso, color, cu denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului, pretul de vanzare.

De specificat ca, potrivit art.14, al.3 din Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol, producatorii agricoli au obligatia afisarii la locul de vanzare a etichetei de produs, care contine informatii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obtinerii produsului si pretul de vanzare. Conform aceleasi legi, neafisarea etichetei de produs, se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 300 lei.

Zilele acestea am plecat in cautarea etichetei si nu spre surprinderea noastra aceasta lipseste in cele mai multe puncte de vanzare, de la piata Dorobanti, la piata din centrul municipiului sau la punctele de vanzare de la colt de cartier. Intrebati de reporterul News Buzau de lipsa etichetei cei mai multi dintre vanzatori au specificat ca nu sunt producatori directi, ca la randul lor iau marfa de la alti intermediari si “de unde eticheta? Dar cand vindem de la turci ne da cineva eticheta ca sunt culesi cu o luna inainte sa ajunga la noi? Marfa sta pana ce o vindem si cateva zila ca sa nu zicem saptamani si eticheta ce sa mai fac cu ea ca deja se uita omul si zice ca-i cules demult si e palit…Asa ca riscam amenda…”. Obligatorie dar lipseste, cam asa se traduce ordinul ministrului ca multe alte etichete care lipsesc cu desavarsire. Cand capul suna a pepene verde cu miezul necopt e vai de noi...

A.M.

Eticheta pepeni 1