ESTE OFICIAL, INCEPE MODERNIZAREA! Emblema a orasului, Spitalul Bratianu va fi reabilitat. Consiliul Judetean Buzau va semna contractul de finantare luni, 21 august
Last Updated on 19/08/2017 by Iulian Gavriluta

Spitalul BratianuLuni, 21 august 2017, ora 12.00, la sala Delegatiei Permanente din cadrul Consiliului Judetean Buzau, domnul presedinte al Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, va sustine o conferinta de presa, alaturi de reprezentantii Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Sud-Est, privind semnarea contractului de finantare pentru proiectul european "Restaurarea, conservarea si modernizarea imobilului situat in Municipiul Buzau, B-dul Nicolae Balcescu nr. 40, in vederea infiintarii .", finantat in cadrul POR 2014-2020, Axa prioritara 5.

Situat pe bulevardul Nicolae Balcescu din municipiul Buzau, fosta cladire a Spitalului Bratianu, a fost candva o emblema a orasului. In anul 1895 a fost pusa piatra de temelie iar un an mai tarziu, cladirea a fost definitivata si s-a facut inaugurarea spitalului. Functionanad la inceput cu 30 de paturi si functioan ca spital mixt, a fost cea mai mare unitate sanitara din municipiu pana in anul 1970 cand a fost ianaugurat Spitalul Judetean Buzau. In primul razboi mondial a functionat ca spital militar iar apoi ca spital cu sectie de chirurgie, oftalmologie, ORL. In anul 1935 a fost ultima data renovat cand in partea centrala a fost construit si un etaj. De peste 15 ani, dupa ce unitatea medicala a fost inchisa, cladirea a fost lasata in paragina, edilii orasului care s-au perindat pe fotoliul de presedinte al Consiliului Judetean Buzau facand promisiuni care mai de care mai pompoase si mai irealizabile. Dar poate asa a fost sa fie, poate acum este sa fie….. Cladirea care astazi sta sa se prabuseasca a intrat in atentia autoritatilor mai mult decat oricand alta data. Consiliul Judetean Buzau, a luat serios problema in discutie elaborand un proiect prin care s-a avut in intentie atragerea de fonduri europene cu care sa se reabilizeze cladirea emblema a orasului iar destinatia sa fie de Centru Turistic si Cultural de Interes Regional. O expertiză tehnică realizată in anul 2015 a evaluat ca ar fi nevoie de cel putin 65.000 euro pentru stoparea degradarii imobilului, de alti 270.000 de euro pentru consolidare si rezolvarea altor probleme majore, la care se adauga 330.000 de euro pentru lucrari de mare anvergura. Pentru bugetul Consiliului Judetean Buzau este o suma mult prea mare de aceea s-a avut in vedere atragerea de fonduri europene. Imobilul proprietate publică a judetului Buzau, situat in bulevardul Nicolae Bălcescu nr. 40, este imobil inclus în lista monumentelor istorice, grupa,,B”, apartine domeniului public de interes judetean si este declarat, prin Ordin al ministrului Culturii, ca fiind monument istoric, grupa,,8” (de interes local). In prezent, imobilul este dezmembrat în trei loturi: 2.978 metri pătraţi teren dat în administrarea Ministerului Justitiei in vederea construirii unui sediu pentru Judecatoria Buzau; 967 metri patrati teren si o constructie (suprafata construita 309,75 metri patrati) date in administrarea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Buzau pentru Centrul,,Dumbrava  minunata”, realizat prin fonduri europene nerambursabile; 5.316 metri patrati teren si o constructie principala, in administrarea Consiliului Judetean Buzau. Asadar, dupa multi ani, de la gand la fapte, CJ Buzau reuseste sa aduca inca un motiv de bucurie buzoienilor.

A.D.