O parte dintre fermierii buzoieni, ce au incasat sprijinul cuplat pentru bovine in anul 2016, sunt somati acum sa dea inapoi subventiile
Last Updated on 16/08/2017 by Iulian Gavriluta

crescatori bovineRascoala printre fermieri? O parte dintre fermierii din judet si nu numai, care au incasat sprijinul cuplat pentru bovine, in anul 2016, sunt somati acum sa dea inapoi subventiile la APIA. Potrivit crescatorilor buzoieni, una dintre conditiile necesare pentru incasarea sprijinului cuplat la vacile de lapte a fost ca varsta animalelor sa fie de maxim 8 ani la data limita de depunere a cererii unice, 15 mai 2016.

 

Termenul de depunere a fost prelungit pana la 16 iunie 2016 si bovinele au depasit varsta. Asa ca, APIA a considerat ca fermierii care au incasat banii nu au respectat conditiile – scriu specialistii de la agroinfo. Situatia absurda in care se afla o parte dintre crescatorii de vaci din Romania a fost dezvaluita de europarlamentarul Daniel Buda. Politicianul, membru in Comisia de agricultura din Parlamentul European, a anuntat ca va sesiza Comisia Europeana. “Am solicitat Comisiei Europene, in baza procedurilor parlamentare de care dispun, sa imi comunice instrumentele avute la indemana pentru a evita astfel de cazuri, in care fermierii sunt somati sa plateasca sume colosale din cauza faptului ca procedurile de depunere a cererilor se schimba pe parcurs. Totodata, solicit Ministerului Agriculturii sa nu ii mai puna pe fermieri in astfel de situatii, tipic romanesti, in care regulile jocului se schimba in timpul jocului. Acest lucru denota lipsa de profesionalism a institutiilor statului precum si o lipsa crasa de respect fata de fermieri si de munca acestora. Atata timp cat statul incalca propriile reguli, tot statul ar trebui sa suporte costurile si nu fermierii care, oricum sunt supraimpovarati si, de cele multe ori, lipsiti de sprijinul autoritatilor, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

E.S.


SURSA: agroinfo