UPDATE – O NOUA ATENTIONARE METEO. Canicula, ploi, furtuni si iar…. canicula. Ce spun specialistii despre vreme in minivacanta de Sfanta Maria
Last Updated on 11/08/2017 by Iulian Gavriluta

Temperaturi caniculareVremea se va racori putin in weekend, anunta meteorologii, insa aceasta schimbare va aduce cu ea si instabilitate: ploi si chiar furtuni. Cei care au minivacanta de Sfanta Maria isi pot programa calatoriile, dar trebuie sa-si puna in bagaje si haine subtiri, si de ploaie.

 VINERI –IN TARA

Vremea va fi caniculara si disconfortul termic accentuat in majoritatea zonelor de campie si de podis, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in regiunile vestice, sud-vestice si local in restul teritoriului. Cerul va fi mai mult senin, cu unele innorari dupa-amiaza la munte, iar seara si noaptea in vest, unde cu totul izolat vor fi conditii pentru ploi de scurta durata. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari locale la munte, dar trecator si in zonele mai joase de relief. Temperaturile maxime se vor incadra de la 29...31 de grade pe litoral, pana in jurul valorii de 38 de grade in Banat si vestul Olteniei, iar cele minime intre 15 si 25 de grade, mai scazute in depresiuni spre 10...11 grade.

In zona de Sud - Est

Vremea va deveni caniculara, iar disconfortul termic se va accentua. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima va fi de 35...36 de grade, iar cea minima de 18...20 de grade.

SAMBATA - IN TARA

Desi valorile termice vor marca o scadere fata de ziua anterioara in vest si nord-vest, vremea va fi caniculara in sudul si local in centrul si estul tarii, iar disconfortul termic se va mentine accentuat in majoritatea regiunilor. Incepand din orele dupa-amiezii instabilitatea atmosferica se va accentua treptat in Banat, Crisana, local in Maramures, vestul Transilvaniei si Oltenia, precum si in zonele montane aferente, unde vor fi innorari, averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina. In restul teritoriului cerul va fi variabil spre mai mult senin. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 30 si 38 de grade, iar cele minime intre 14 si 24 de grade, mai scazute in depresiuni.

In zona de SUD - EST

Canicula va persista, iar disconfortul termic se va mentine accentuat. Cerul va fi variabil, mai mult senin in cursul zilei, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 36 de grade, iar cea minima va fi de 17...19 grade.

DUMINICA - IN TARA

Valorile termice vor scadea in toata tara, astfel in regiunile sud-vestice, vestice si partial in cele centrale, vremea va deveni racoroasa, in timp ce in restul teritoriului se va mentine calduroasa, izolat caniculara in orele amiezii si local disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va avea innorari temporar accentuate si se vor semnala averse, descarcari electrice si posibile caderi de grindina in vestul, centrul tarii, la deal si munte, iar din a doua parte a zilei pe arii restranse si in est si sud. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari de scurta durata in timpul ploilor, precum si in a doua parte a intervalului in regiunile estice.Temperaturile maxime se vor incadra intre 19...21 de grade in dealurile vestice si 35...36 de grade, izolat in est si sud-est, iar cele minime intre 11 si 24 de grade, cu cele mai ridicate valori pe litoral.

In zona de SUD -EST

Desi valorile termice vor scadea fata de ziua anterioara, vremea se va mentine calduroasa, caniculara dupa-amiaza in centrul orasului, iar disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, dar mai ales in orele serii va creste probabilitatea pentru innorari, averse, descarcari electrice si intensifcari ale vantului. Temperatura maxima va fi de 34...35 de grade, iar cea minima de 18...20 de grade.

TENDINTE - LUNI

Valorile termice vor creste usor in regiunile sud-vestice, vestice si centrale, dar vor mai scadea usor in restul teritoriului, astfel ca pe ansamblu vremea va fi calduroasa in special in sudul si sud-estul tarii. Cerul va fi variabil si mai ales dupa-amiaza vor fi innorari temporar accentuate si izolat averse si descarcari electrice in zonele de deal si munte. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari in prima parte a intervalului in estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra intre 25 si 34 de grade, iar cele minime intre 13 si 23 de grade, mai scazute in depresiuni pana la 9...10 grade.

MARTI - JOI

Valorile termice vor creste usor, astfel ca vremea va deveni calduroasa in cea mai mare parte a tarii. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi mica si doar in zonele montane.

A.M.

UPDATE - AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD PORTOCALIU

În cursul zilei de sâmbătă (12 august) valul de căldură va persista în zonele joase de relief din sudul, centrul și estul teritoriului, unde pe arii extinse indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși pragul critic de 80 de unităţi.

În județele Mehedinți și Dolj disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 38...39 de grade.

COD GALBEN 

În Muntenia, nordul și estul Olteniei, sudul Banatului și în cea mai mare parte a Moldovei și Transilvaniei, disconfortul termice se va menține ridicat, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 37 de grade.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD PORTOCALIU

Începând din după-amiaza zilei de sâmbătă (12 august) instabilitatea atmosferică va deveni deosebit de accentuată în jumătatea de vest a teritoriului, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și căderi de grindină.

În judeţele Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Hunedoara, precum și în zona de munte a județelor Cluj, Alba și Gorj, îndeosebi pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (12/13 august) în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de peste 50...60 l/mp și izolat 80...90 l/mp.

COD GALBEN

În Maramureş, nordul Crișanei, vestul Transilvaniei și în sudul și estul Olteniei, cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp şi pe arii restrânse 50 l/mp.  

Notă:  În după-amiaza zilei de duminică (13 august) și la începutul nopții de duminică spre luni (13/14 august), manifestări specifice instabilității atmosferice vor apărea și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. În cea mai mare parte a Munteniei și local în Dobrogea și Moldova disconfortul termic va fi ridicat și se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul valorii de 35 de grade.În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.