Amanarea cu inca un an a datei de la care firmele si institutiile infiintate pana in iunie 2012 sa fie obligate sa aiba analiza de risc la securitatea fizica este inclusa in Hotararea Guvernului nr. 437/2017 privind prorogarea termenului prevazut la art. 7 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, act publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 505 din 30 iunie 2017.
"Termenul (...) privind obligatia elaborarii analizei de risc la securitate fizica de catre unitatile prevazute la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor (...), infiintate pana la data de 16 iunie 2012, se proroga pana la data de 1 iulie 2018", scrie in scrie in documentul citat, aparut practic chiar la limita, in conditiile in care obligativitatea elaborarii analizei de risc la securitate fizica era stabilita anterior pentru ziua de sambata (1 iulie 2017).
Asa cum se poate observa, reglementarile fac referire la entitatile infiintate inainte de 12 iunie 2012, in contextul in care cele constituite dupa aceasta data sunt obligate oricum sa isi faca o analiza de risc, contra-cost, apeland la serviciile unor experti evaluatori in domeniu (persoane fizice autorizate, firme).
De altfel, numarul expertilor abilitati cu competente in evaluarea riscului la securitatea fizica este unul redus, mai exact de 1568, comparativ cu cele aproape 1,5 milioane de unitati pentru care exista obligatia efectuarii analizei de risc la securitate fizica: "Desi anterior, termenul a mai fost prorogat, lipsa expertilor abilitati cu competente in evaluarea riscului la securitate fizica continua sa persiste, ceea ce induce necesitatea de a realiza analizele de risc intr-un termen scurt", este explicat in nota de fundamentare care a insotit HG nr. 437/2017 in forma sa de proiect. Asa cum am precizat deja, termenul pentru intrarea in vigoare a incheierii analizei de risc a fost prorogat in mai multe randuri, inainte de 1 iulie 2017 fiind stabilita data de 1 ianuarie 2016. Potrivit normelor in vigoare, sunt obligate sa incheie analiza de risc la securitate fizica firmele infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, indiferent de natura capitalului social, precum si alte organizatii care detin bunuri ori valori cu orice titlu si care sunt obligate sa asigure paza acestora. Asadar, ne putem gandi, printre altele, la magazine, baruri, cafenele, restaurante, hoteluri, farmacii, sali de jocuri de noroc, case de pariuri sportive, case de amanet sau de schimb valutar. In plus, obligatia revine si ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale sau institutelor nationale de cercetare-dezvoltare. Potrivit unui comunicat de presa al Guvernului de vineri, noua prorogare este necesara pentru identificarea unor mecanisme care sa eficientizeze procesul de evaluare a riscului la securitatea fizica si pentru a da posibilitatea conformarii cat mai multor unitati la noile cerinte.
Modul in care se face analiza de risc
"Conducatorii unitatilor care detin sau opereaza cu bunuri, valori sau numerar au obligatia implementarii unor masuri eficiente in scopul asigurarii protectiei personalului si a valorilor pe timpul manipularii, procesarii, depozitarii sau transportului si descurajarii savarsirii infractiunilor contra patrimoniului, precum si in scopul acordarii sprijinului necesar organelor judiciare in vederea identificarii faptuitorilor", scrie acum in HG nr. 301/2012.
De principiu, analiza de risc la securitatea fizica are rolul de a identifica vulnerabilitatile si riscurile, de a determina nivelul de expunere la producerea unor incidente de securitate fizica. Totodata, trebuie gasite si solutii in mentinerea sigurantei. In momentul completarii unei analize de risc pentru un obiectiv, evaluatorul foloseste un chestionar sau un interviu privind activitatea firmei, precum si masurile de securitate deja existente (alarma, sistem de supraveghere video, seif). In plus, acesta va face, obligatoriu, o vizita la obiectivul evaluat.Urmeaza completarea unei grile de calcul a riscului, precum si realizarea unui raport de evaluare a riscului. Daca nivelul de risc nu este acceptabil, evaluatorul va stabili o serie de masuri. De exemplu, evaluatorul va cere, dupa caz, angajarea a inca unui paznic sau instalarea unor camere de supraveghere in anumite puncte cheie.
Elaborarea analizei de risc la securitate fizica implica, in general, parcurgerea urmatoarelor etape:
definirea parametrilor interni si externi care genereaza si/sau modifica riscurile la securitatea fizica a unitatii;
stabilirea metodei si a instrumentelor de lucru;
identificarea tuturor riscurilor la securitatea fizica, a zonelor de impact, evenimentelor si cauzelor riscului, precum si a potentialelor consecinte;
analizarea riscurilor la securitatea fizica;
estimarea riscurilor unitatii beneficiare;
intocmirea Raportului de evaluare si propuneri de tratare a riscurilor la securitatea fizica.
Potrivit normelor in vigoare, o persoana interesata sa devina evaluator de risc la securitatea fizica trebuie sa indeplineasca anumite conditii, astfel:
sa fie apta din punct de vedere medical si psihologic;
sa nu fie inscrisa cu antecedente penale pentru infractiuni savarsite cu intentie;
sa aiba experienta de cel putin trei ani in domeniul organizarii, planificarii, executarii sau controlul masurilor de securitate in formele prevazute de lege;
sa posede cunostinte privind securitatea mecano-fizica, sistemele de alarma la efractie si jaf armat, inclusiv control al accesului si TVCI pentru aplicatii de securitate, transmiterea semnalizarilor de alarma la distanta si centrele de receptie a alarmelor, serviciile de paza si interventie, transport valori, probate prin certificate de competente profesionale.
Important! Analiza de risc la securitatea fizica este obligatorie in momentul depunerii spre avizare a planului de paza al unei firme. Prin planul de paza se stabilesc caracteristicile obiectivului pazit, numarul paznicilor, mijloacele tehnice de paza si alarmare, legatura si cooperarea cu alte organe cu atributii de paza a obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor si modul de actiune in diferite situatii.
A.M.