Avand in vedere situatia meteorologica din urmatoarea perioada, cand sunt prognozate temperaturi crescute, fara precipitatii, pentru informarea si constientizarea autoritaților, administratorilor societaților comerciale, conducatorilor de instituții, populatiei, aducem la cunoștința urmatoarele:
In perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judetene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu si, dupa caz, administratorii operatorilor economici/conducatorii institutiilor din zonele mentionate trebuie sa elaboreze programe speciale de masuri pentru prevenirea incendiilor specifice care sa cuprinda:
– Identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate in care creste riscul de incendiu in conditiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate si a lipsei de precipitatii, urmand a se stabili masurile de protectie specifice.
– Asigurarea si verificarea zilnica a instalatiilor de stingere si a rezervelor de substante stingatoare.
– Asigurarea protejarii fata de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor si a altor tipuri de ambalaje care contin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbra.
– Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor paioase astfel incat sa nu constituie surse de aprindere, si dotarea acestora cu mijloace de prima interventie.
- Restrictionarea efectuarii, in anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrari care creeaza conditii favorizante pentru producerea de incendii prin degajari de substante volatile sau supraincalziri excesive.
– Intensificarea activitatilor cu scop preventiv in zonele cu culturi agricole si in locuri cu vegetatie forestiera, mai ales cele frecventate pentru agrement.
– Este interzisa utilizarea focului deschis in locuri cu pericol de incendiu, in zonele afectate de uscaciune avansata, precum si pe timp de vant.
– Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in incintele unitatilor, din zonele de agrement si in gospodariile populatiei se face numai in locuri special amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii sau la alte vecinatati.
– Utilizarea focului deschis nu se admite la distante mai mici de 40 m fata de locurile cu pericol de explozie: gaze si lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m fata de materiale sau substante combustibile: lemn, hartie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fara a fi supravegheat si asigurat prin masuri corespunzatoare.
– Prevenirea jocului copiilor cu focul in conditii si in locuri in care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligatie a persoanelor care raspund, potrivit legii, de cresterea, educarea si ingrijirea copiilor.
De asemenea, pentru evitarea unor consecinte grave asupra comunitatii, prin pierderi de vieti omenesti, importante pagube materiale si afectarea mediului inconjurator, recomandam cetatenilor sa respecte urmatoarele masuri preventive:
- desfasurarea arderii se va face numai pe timp de zi si in conditii meteorologice fara vant;
- colectarea in gramezi a vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
- executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanenta a arderii;
- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
In vederea reducerii riscurilor producerii de incendii in aceasta perioada, din punct de vedere preventiv au fost dispuse masuri pentru informarea directa si prin serviciile voluntare pentru situatii de urgenta a cetatenilor cu privire la masurile specifice de aparare impotriva incendiilor, la nivelul inspectiei de prevenire fiind planificate actiuni de control la nivelul localitatilor privind modul de respectare a masurilor p.s.i. Totodata, solicitam cetatenilor sa dea dovada de responsabilitate, sa anunte de indata la numarul unic de urgenta 112 orice inceput de incendiu si sa acorde sprijin autoritaților locale si pompierilor in stingerea incendiilor de vegetatie uscata sau la fondul forestier.
E.S.