DOBANZILE LA CONTROL! De la 1 octombrie BNR, ia MASURI DURE in cazul “creditelor cu buletinul”. Vezi aici noile criterii de creditare
Last Updated on 10/08/2017 by Iulian Gavriluta

DobanziBanca Nationala propune conditii de capital dure pentru Institutiile Financiare Nebancare (IFN) care depasesc anumite plafoane ale dobanzilor. Mai exact, "plafoneaza" DAE la creditele acordate de IFN-uri la 32,5% la imprumuturile de peste 90 de zile.

Asta in conditiile in care IFN-urile aveau dobanzi chiar si de 2.000%. De la 1 octombrie, printr-o reglementare BNR, situatia se va schimba. Pentru fiecare 100 de lei imprumutati la o dobanda anuala efectiva mai mare decat cea stabilita de BNR, societatile nefinanciare vor fi obligate sa asigure un capital suplimentar de 67 de lei. Noile cerinte de capital sunt de zece ori mai mari decat cele existente in prezent. Astfel, cerintele noului proiect legislative al BNR, care va intra in vigoare la 1 octombrie, prevad ca noile cerinte de capital sa se aplice imprumuturilor cu o perioada de ramburs de maximum 15 zile care depasesc DAE de 200% pentru lei si 133% pentru valuta.

De asemenea, pentru imprumuturile acordate pe o perioada de 16-90 de zile, IFN-urile trebuie sa nu depaseasca un DAE de 100% pentru creditele in lei si 67% pentru cele in valuta. Pentru imprumuturile pe termen mai mare de 90 de zile (gen credite ipotecare si nu numai), IFN-urile trebuie sa se limiteze la un DAE egal cu rata dobanzii Lombard (dobanda la care se imprumuta bancile de la BNR, in prezent de 3,25%) inmultit cu 10. Practic, daca vor sa nu vina cu bani de acasa, IFN-urile vor trebui sa calculeze un DAE de maximum 32,5%. BNR isi motiveaza decizia prin faptul ca ponderea creditarii IFN in total creditare a depasit 10% in 2016 si este pe un trend ascendent. Stocul de credite acordate de IFN la martie 2017 reprezinta 10,3% din total credit din economie si este cu 21,8% mai mare decat in luna martie 2015.

Sursa: economica.net

A.M.