UN NOU SPECTACOL PE CER! Mai sunt doua zile si se vad….PERSEIDELE, cele mai numeroase roiuri de meteori
Last Updated on 09/08/2017 by Iulian Gavriluta

PerseideleCa de obicei, in luna august isi face aparitia curentul de meteori Perseide. Denumite dupaconstelatia din care par cavin, Perseidele reprezintaunul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an.

 

Perseidele sunt cunoscute pentru caeste perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasade pe cer este lasatade o particulasub 1 mm diametru care aprinde aerul cand intrain atmosfera Pamantului. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosferase numeste meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pamant se numeste meteorit. Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langaSoare, sublimeazaşi praful cosmic prins in nucleul ingheţat este eliberat in spaţiu.

Predictiile din 2017

Orice roi de meteori are o anumitaperioadain care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceastaperioadase pot observa, pe langameteorii ce nu apartin unui curent (sporadici), si meteori ce par cavin din constelatia Perseus. Maximul curentului va veni candva in noaptea de 12 spre 13 august, ora Romaniei. Este clar cadin Romania nu se vede maximul (fiind zi in intervalul acela). Totusi, vom putea observa panta ascendenta si pe cea descendenta a maximului, in noptile de 11/12 si 12/13 august. Puteti observa perseide si cu o noapte inainte si cu una dupa maxim, numarul de stele cazatoare vizibile fiind un pic mai mic. Cea mai buna perioada de observare este dupa miezul noptii pana dimineata. Orice meteor al carui traiectorie inversa ajunge in constelatia Cassiopeia (intre Cassiopeia si Perseu) este o „perseida”. Din pacate Luna va fi la cateva zile dupa faza de Luna Plina, rasarind la ora 23. Lumina acesteia strica observatiile, insa tot se vor vedea cateva zeci de stele cazatoare pe ora, pe intreg cerul.

Cer curat

Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Asa cadin orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cel mai bun este un loc la tarasau la munte. Este bunasi un loc de observatii aflat la marginea oraselor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 10-20 de meteori pe ora.

Cum se observa?

Pentru vedea meteori nu aveti nevoie de un instrument astronomic. Vatrebuie ceva pe care sa stati intins, un sac de dormit sau un sezlong. Vamai trebuie imbracaminte groasapentru canoptile de august sunt destul de racoroase. Pentru a vedea cat mai multi meteori, este nevoie sapriviti cerul macar o ora. Cu cat observati mai mult cu atat vedeti mai multi meteori. Desigur, uneori este binevenitao pauzascurtapentru dezmortire. Dacadoriti ca observatiile voastre safie utile oamenilor de stiintaeste nevoie ca la fiecare meteor observat sanotati: ora, minutul secunda cand a aparut; locul de unde a venit (constelatia); stralucirea (magnitudinea) prin compararea lui cu stelele vecine. In acest caz vainvitam saluati legatura cu Societatea AstronomicaRomanade Meteori (SARM).

Ce se va vedea?

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime parea cauna din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de "stea cazatoare". Desigur castelele nu au cum sa cada, de fapt ati observat o particulafoarte mica, sub 1 mm diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a facut ca acesta saemitalumina(ionizare).

Sursa: astro-urseanu.ro

A.D.