FERMIERI, se pregateste plata avansului la subventii! Vezi aici cand se primesc banii dar si cand se termina controlul in teren
Last Updated on 09/08/2017 by Iulian Gavriluta

Fonduri europeneSeful MADR a anuntat ca in prezent Agentia de Plati este angrenata in desfasurarea controlului pe teren, actiune care ar urma sa se finalizeze la 1 octombrie. Totodata, Petre Daea a anuntat si cand va incepe plata avansului din subventii.

 

„In prezent suntem in control pe platile directe, vrem sa terminam pana la 1 octombrie. In plus, facem si ortofotografierea cu aviatia de la MApN, pentru ca suntem obligati din trei in trei ani sa actualizam aceste ortofotoplanuri si suntem intarziati din anii trecuti. Am incheiat un protocol cu MApN pentru acest lucru, iar cei de la APIA lucreaza in trei schimburi pentru a face fata. Este o munca continua cu multe ore peste program, pentru ca trebuie sa le finalizam anul acesta, ideal ar fi in doua luni si cu prelucrarea datelor pentru ca pe 15 octombrie incepem plata avansului. De asemenea, suntem in proceduri pentru contractarea extinderii de soft la APIA pentru ca s-a incheiat contractul”, a declarat Petre Daea.

Conform ministrului, in Romania au intrat in acest an peste 2,255 miliarde de euro, bani din fonduri europene destinate agriculturii, dezvoltarii rurale si pescuitului. „In Trezoreria Romaniei au intrat, pana in prezent, 2,255 miliarde de euro din fonduri europene si sunt declaratii depuse pentru rambursare de 324,04 milioane de euro. Suma din iulie, de 93 de milioane de euro, va intra pentru rambursare la sfarsitul trimestrului III. Din fondurile totale atrase, 1,647 miliarde euro sunt din FEGA, 606,9 milioane de euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si aproape un milion de euro din Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM). Pe plati directe am inregistrat anul acesta un procent foarte bun de absorbtie, de 99,04%”, a mai spus Daea. In anul 2016 au depus cereri 901.335 fermieri pentru 9.326.864, 87 hectare, iar in 2017, 884.397 fermieri au depus cereri pentru 9.541.389,45 hectare.

Precizam ca sprijinul financiar aferent Campaniei 2017 este finantat din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Sursa: stiriagricole.ro

A.M.