INCREDIBIL – Ne place sa ne fotografiem la Marasti (Mausoleul gol!), Marasesti, avem Fundatii cu numele Maresalului Averescu, dar nu ne interesam cine a furat trupul eroului roman din Mausoleu! Rusine militari si autoritati!
Last Updated on 08/08/2017 by Iulian Gavriluta

Centenar Marasesti Sicriu gol Maresal AverescuCu toate ca sunt din ce in ce mai multe voci care bat moneda patriotismului si nationalismului (in acceptiunea lui Petre Tutea si Nae Ionescu, “poti sa fii patriot de 10 ori, potrivit locului de adoptie, dar nationalist doar o singura data” – acolo unde te-ai nascut!) o umbra grea apasa peste romani – lipsa oricarei implicari in vederea gasirii trupului Maresalului Averescu, furat din Mausoleul de la Marasti.

 

Ne place sa ne pozam (unora) cu Mausoleul, sa folosim numele martirilor si eroilor neamului pentru interesele noastre meschine si efemere, dar cand vine vorba de implicare si preluarea idealurilor acestora…fugim ca sobolanii. Iata un exemplu: in Buzau se afla o Fundatie – “Maresal Alexandru Averescu” (numita “de utilitate publica” – adica ia moca cateva zeci de milioane de lei lunar – de la stat…pur si simplu asa!?), un Bulevard cu acest nume, denumiri de unitati militare, Comandament al armatei si altele. Putini stiu insa ca trupul Maresalului a fost pur si simplu furat din Mausoleul de la Marasti (in fata caruia se pozau cu fala mai marii zilei si tineau discursuri belicoase) si nimeni nu a miscat niciun deget pentru a efectua o ancheta in aceasta privinta. “Romania libera“ a facut cunoscut inca din 2004 disparitia trupului militarului din Mausoleul de la Marasti, monument inchinat acestuia si bataliilor duse de Armata Romana in Primul Razboi Mondial. De atunci, nu s-a schimbat nimic.” – scriu jurnalistii de la ziarul amintit. Ca bataia de joc sa fie si mai mare si demna de Orwell sau de povestea cu “Vesmintele goale ale imparatului”, la 100 de ani de la comemorarea luptelor eroice de pe dealurile Marastiului, care au avut loc in 1917, Consiliul Judetean Vrancea impreuna cu Ministerul Apararii Nationale afiseaza un festivism demn de alte epoci. Festivalul numit pompos ”Vrancea Eroica” a inceput pe 19 iulie si s-a incheiat pe 6 august, fiindu-le alocate de la bugetul de stat 19,3 milioane lei (4,2 milioane de euro!!!).

Unde sunt osemintele si de ce nu se inteprinde niciun demers?

Potrivit istoricilor, in mausoleu au fost inhumate in 1938, in sarcofage, trupurile maresalului Alexandru Averescu – eroul care a oprit inaintarea germana la Marasti - si ale generalilor Arthur Voitoianu, Alexandru Margineanu si Nicolae Arghirescu. Numai ca turistii care viziteaza mausoleul aduc in prezent omagii unui sicriu… gol. Rusine! Nici macar nu li se spune adevarul legat de acest aspect! “Romania libera” – “Un fapt absolut incredibil si necunoscut opiniei publice romanesti s-a petrecut in august 1979. Osemintele maresalului au fost furate de catre politrucii puterii comuniste in frunte cu colonelul Badea - seful Protectiei Civile Vrancea si fostul capitan Berneanu, unul din comandantii UM 01735 in care erau inrolati soldatii “cu probleme”, asa-numita unitate, in argou ostasesc, de “diribau”. In 1979, custodele mausoleului din Marasti era Tanasache Tecuceanu. „Era prin luna august, la doi ani dupa cutremurul din 1977, tin minte pentru ca era vremea coasei si mai stiu ca era inainte de 23 august, cand la mausoleu s-a prezentat o trupa de 30-40 de soldati in frunte cu colonelul Badea si capitanul Berneanu. I-au cerut sorei mele sa le aduca o ranga din fier si mai multe scule pentru ridicarea capacului sarcofagului de la mormantul maresalului Averescu. Am primit de la colonelul Badea oarece explicatii in sensul ca a fost scos sicriul si luate osemintele  maresalului pentru  a fi duse in alt loc. Odata cu sicriul, care era din lemn negru placat cu tabla, au fost luate din mausoleu si toate celelalte marturii care aminteau de maresalul Averescu: tablourile care-l infatisau, diplomele, bastonul din aur, insignele si decoratiile sale de razboi, inclusiv manechinele care infatisau soldatii si ofiterii in uniformele armatei romane”, ne-a precizat Tanasache Tecuceanu. (“Romania libera” – vezi LINK)

Au si vrancenii pe “Grig – cap de mingie” (Directorul MJ Buzau) al lor!

"Reprezentantii Muzeului de Istorie al Vrancei de la Focsani, in frunte cu directorul Horia Dumitrescu si istoricul Dumitru Hutanu au fost extrem de nervosi cand, in 2004, au auzit tema investigatiei jurnalistice. ”Ce, dom’le, alta treaba n-aveti? Ce, noi ne ocupam de toate oasele? N-avem nici un inventar al mausoleelor. Asta ne-ar mai fi lipsit sa inventariem si oasele. Si n-ati vrea un alt subiect de investigat? De exemplu, cate lucruri minunate a facut presedintele Ceausescu pentru monumentele istorice din tara? Ceausescu a fost un patriot!”, ne-a admonestat Dumitru Hutanu. Cat despre disparitia  tablourilor care-l infatisau pe Alexandru Averescu, acesta ne-a spus ca “sunt date la reconditionat”. Situatie in care se afla si in prezent – scrie “Romania libera”. Cum sa nu fie asa cand la sefia CJ Vrancea se afla “nemuritorul” slinos – tatucul comunist Marian Oprisan?

“S-a anchetat, nu se poate deschide sarcofagul

In urma cu 10 ani, fostul director al Directiei de Cultura si Culte a judetului Vrancea, Paraschiv Usturoi, a sesizat Parchetul General cu privire la disparitia osemintelor marelui erou. “ Nu putem intra sa verificam decat cu ordin de la Parchet. Sunt indicii serioase ca ar fi fost luat si sicriul, care era unul special. Macar acum se impune o reparatie morala”, declara cu un deceniu fostul director, acum decedat.

Reprezentantul Oficiului National pentru Cultul Eroilor prezent la Ancheta Parchetului de la mausoleu, Ilie Schifor, nu a putut garanta ca osemintele maresalului se afla in acel sicriu, avand insa certitudinea ca in timp s-a umblat la sarcofag. “Capetele de leu care ornau partile laterale nu mai erau la locul lor. Din pacate, prea multa lume a umblat la placa. Am deplina certitudine, este sicriul inhumat aici in 1938, chiar la inaugurarea mausoleului. Mi-e foarte greu sa fac supozitii cu privire la existenta, sau nu, in sarcofag a osemintelor maresalului Averescu”, s-a exprimat reprezentantul de la Cultul Eroilor.

Parchetul vrancean a dat in acest caz o solutie juridica ciudata. “Este greu de acceptat macar si ideea ca cineva ar fi putut indeparta capacul sarcofagului (fara utilaje speciale care insa nu pot fi introduse in incinta mausoleului), avand in vedere greutatea acestuia (peste 2 tone)”, au scris procurorii in rezolutie, care au respins ca neintemeiata plangerea.

Cu alte cuvinte, mai intai, - adica in 1938 cand a fost ridicat mausoleul -, au fost puse pe un teren cele trei sarcofage ale maresalului Averescu si generalilor Margineanu si Arthur Vaitoianu, dupa care in jurul acestora a fost ridicat mausoleul. Pentru ca, nu-i asa, dupa parerea procurorilor nu ai cum sa introduci un sarcofag (cu capac de doua tone) intr-o incinta!

Dosar clasat

Ulterior, dupa clasarea dosarului de catre Parchetul Vrancea, Paraschiv Usturoi era convins ca sicriul nu este cel original si a cerut demararea unei anchete la nivel national. “Nu am fost multumit de rezultatele acestei anchete. Nu am venit aici la Marasti sa vad o mistificare in sensul ca cu numai o saptamana in urma, in aceleasi conditii, anchetatorii au constatat ca acest spatiu era gol (n.red. – spatiul din sarcofag), acum am remarcat ca exista un sicriu curat, sters, lustruit, care se afla intr-un colt ca sa nu se vada foarte bine.

Negresit se impune ridicarea acestei placi si verificarea daca intr-adevar acel sicriu dateaza din 1938, cand a fost inmormantat maresalul, si daca acolo existau oseminte. Acest aspect ar putea foarte bine sa faca parte din procesul comunismului pentru ca negresit este una dintre cele mai urate pagini din istoria noastra trecuta, cand pana ce nici mortii nu-si aveau locul cuvenit acolo. Cei care au facut Romania Mare au facut istoria acestui neam si au fost condusi, prin aceste conditii, la lada de gunoi a istoriei”, a conchis diriguitorul Culturii si Cultelor de la acea vreme.

Tacere deplina

De atunci s-a lasat o tacere totala asupra disparitiei osemintelor Maresalului Alexandru Averescu din incinta sarcofagului din mausoleu. Nici o autoritate a statului roman nu a vrut sa mai raspunda demersurilor si cererilor facute de ziaristii din Romania. Vrancenii si nu numai, sunt convinsi ca atunci cand au loc depuneri de coroane de flori si comemorari, autoritatile se inchina nu la un mormant, ci la un sicriu gol”.

SURSA: http://romanialibera.ro/special/documentare/centenar-langa-un-sicriu-gol--osemintele-maresalului-averescu--de-negasit-de-38-de-ani-461173

Iulian Gavriluta

P.S. Ceea ce este mai trist – nimeni la manifestarile centenarului de la Mausoleul de la Marasti si de cel de la Marasesti nici macar nu a amintit despre disparitia trupului Maresalului Averescu sau de ceea ce se mai poate face in acest sens!

 

Centenar Marasesti Sicriu gol Maresal Averescu