FOTO INEDITE – Ce nu s-a vazut la activitatile dedicate „Centenarului Primului Razboi Mondial”
Last Updated on 08/08/2017 by Iulian Gavriluta

News Buzau eclipsa Luna 2017 0001Duminica, 6 august, Ministerul Apararii Nationale si Consiliul Judetean Vrancea au organizat ceremonii militare si religioase dedicate eroilor Primului Razboi Mondial. Evident de la eveniment nu a lipsit si arhiepiscopul Ciprinel Crasnel, care s-a gudurat pe langa oficiali – ca doar de…ii plac cei in uniforma si a leganat fara jena sau remuscare coliva pentru cei morti.

Incepand cu ora 11.00, la Mausoleul eroilor romani din municipiul Focsani a avut loc o ceremonie militara si religioasa, iar de la ora 18.00, seful Statului Major General, general Nicolae-Ionel CIUCA, comandantul Comandamentului Fortelor Intrunite, general-maior Lucian FOCA, seful Statului Major al Fortelor Terestre, general-maior Ovidiu UIFALEANU, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigada Gheorghita VLAD, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, cadre militare active, in rezerva si retragere, veterani de razboi, reprezentanti ai mass-media locale in prezenta unui public numeros au participat la Cota 100 din localitatea Haret (Marasesti) la sfintirea Crucii Comemorative – locul considerat a fi fost cea mai intensa batalie care s-a dus in arealul padurii Razoare pentru cota 100, loc care domina zona si asigura controlul ultimei terase spre Siret. Aici s-a remarcat compania de mitraliere condusa de Grigore IGNAT, care, rezistand cu stoicism pana la ultimul om, a intarziat avansarea inamicului, in vreme ce unitatile mari romane au reusit sa reziste tuturor atacurilor.

Capitanul Ignat Grigore din Regimentul 51/52 a fost gasit mort in transee, cu mitraliera in brate, inconjurat de oamenii sai si de mormane de cadavre inamice. A luptat ca un brav si tot astfel a murit, se preciza in „Inaltul ordin de zi”, numarul 41 din 6 august 1917. A fost unul din episoadele de lupte eroice pe care romanii le-au dat la Marasesti in iulie-august 1917 pentru apararea tarii – momentul decisiv pentru realizarea, ulterior, a Marii Uniri, in 1918.

Activitatile dedicate „Centenarului Primului Razboi Mondial” - anul 2017 fiind declarat „Anul Marasti, Marasesti, Oituz - 100”  au continuat la Mausoleul eroilor romani de la Marasesti. Aici au fost trase salve de tun, iar aeronave ale Fortelor Aeriene Romane au survolat monumentul. Prin zona a fost si presedintele Klaus Iohannis impreuna cu alti bagatori de seama din suita.

I.G.

 

{vsig}Ciprinel-colivaru{/vsig}