SE MODIFICA CODUL MUNCII – MUNCA LA NEGRU ASPRU PEDEPSITA. Vezi aici pentru ce vor putea opri activitatea firmei inspectorii de la ITM

Munca negru ITMMunca nedeclarata va fi pedepsita mai aspru, inspectorii de munca avand posibilitatea de a sista activitatea firmei unde gasesc angajati la negru, potrivit unei hotarari a Guvernului, emisa vineri, 4 august a.c. Se inaspreste regimul sanctionator al muncii nedeclarate prin eliminarea limitei de cinci persoane stabilite pana in prezent, pentru incadrarea faptei ca si contraventie si cresterea cuantumului amenzii contraventionale aplicate.

 

Totodata, inspectorii de munca vor avea competenta de a sista activitatea locului de munca supus controlului in cazurile in care constata cazuri de munca nedeclarata”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Muncii, remis vineri. In plus, de acum exista posibilitatea achitarii a jumatate din amenda in termen de cel mult 48 de ore de la data comunicarii procesului - verbal de sanctionare. Alta modificare stabileste ca primirea la munca a unei persoane aflata ilegal in Romania, cunoscand ca aceasta este victima a traficului de persoane, constituie infractiune si se sanctioneaza cu inschisoare de la trei luni la doi ani sau cu amenda.

„Angajatorul are obligatia de a pastra la locul de munca o copie a contractului individual de munca si documentele de evidenta a timpului de munca prestat zilnic de fiecare salariat, cu evidentierea orei de incepere si a celei de sfarsit a programului de lucru”, se prevede in Ordonanta de urgenta de modificare si completare a Codului muncii, adoptata de Executiv in sedinta de vineri. Aceasta reglementare creeaza posibilitatea verificarii in timp real a formei de angajare a persoanelor care desfasoara activitate la locul de munca controlat, prin confruntarea imediata a datelor existente in documente cu cele transmise in registrul general de evidenta a salariatilor”. Modificarea Codului muncii vizeaza adaptarea legislatiei nationale la noile provocari cu care se confrunta autoritatile, in special cele legate de fenomenul muncii nedeclarate.

Astfel, actul normativ reglementeaza situatiile care constituie munca nedeclarata:

  • primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
  • primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
  • primirea la munca a unui salariat in perioada in care acesta are contractul individual de munca suspendat;
  • primirea la munca a unui salariat in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial.

Noile prevederi vor intra in vigoare odata cu publicarea ordonantei de urgenta in Monitorul Oficial, cel mai probabil luni, 7 august a.c. Potrivit comunicatului Guvernului, aceasta reglementare creeaza posibilitatea verificarii in timp real a formei de angajare a persoanelor care desfasoara activitate la locul de munca controlat, prin confruntarea imediata a datelor existente in documente cu cele transmise in registrul general de evidenta a salariatilor.

A.M.