Temperaturile crescute de afara ne dau batai de cap si am face orice ca sa ne mai racorim putin. Un dus rece, o inghetata si aerul conditionat la o temperatura cat mai scazuta par sa rezolve pentru moment problema.
Insa specialistii nu sunt de acord si ne avertizeaza ca toate aceste masuri nu fac decat sa ne agraveze starea de disconfort termic, cauzand chiar grave probleme ale muschilor si articulatiilor. Muschii au un rol vital atat in determinarea miscarii, cat si in mentinerea unei temperaturi optime a corpului. Iata de ce, atunci cand intra in contact direct cu temperaturile scazute ale aerului conditionat, muschii vor lucra mai intens pentru a regla statusul termic al organismului. Pentru a accentua senzatia de racorire, cele mai multe persoane se pozitioneaza chiar in directia in care bate aerul conditionat sau in lateral. Insa acest lucru nu face decat sa creeze un alt disconfort termic si sa determine muschii tonici sa se contracte mai puternic, riscand astfel sa ramana incordati. Acesta este momentul in care cele mai multe persoane simt ca au ramas „intepenite”, apar dureri ale muschilor si articulatiilor si imposibilitatea de mobilizare.
Iata cateva reguli, care sa ne fereasca de orice pericol:
1. Reglati temperatura aerului conditionat, astfel incat sa nu existe o diferenta mai mare de 10 grade intre cea de afara si cea din casa sau masina. Problemele tind sa apara atunci cand diferenta de temperatura este resimtita de organism ca fiind una foarte mare;
2. Evitati contactul direct cu aerul conditionat si directionati-l catre mijlocul camerei. Daca totusi va aflati intr-un mediu in care nu il puteti evita, incercati sa va protejati si purtati o esarfa in jurul gatului;
3. Daca nu ati respectat aceste reguli si ati ramas „intepenit”, faceti o evaluare la fizioterapeut pentru a localiza problema si a o rezolva printr-un program de recuperare medicala ce poate combina diverse tehnici si proceduri: terapie manuala, laserterapie, electroterapie, masaj, taping etc.
De asemenea, pe timp de vara, sa alegem dusurile fierbinti, care sa obisnuiasca organismul cu o temperatura mai crescuta, astfel incat, in momentul iesirii de la dus, temperatura de afara sa fie resimtita ca fiind mai racoroasa.
Si nu in ultimul rand, sa evitam consumul de lichide cu o temperatura mai scazuta de 4 grade Celsius pentru a preveni aparitia altor probleme de sanatate a organismului.
Este placut pe canicula mediul ambiental in care aerul conditionat ne ofera racoare dar folosirea lui poate cauza si probleme de sanatate.
- Sinuzitele sunt frecvente vara si principalul factor de risc il reprezinta aparatele de aer conditionat. Aceasta pentru ca filtrele acestor aparate sunt pline de bacterii care se dezvolta bine in mediul umed.Sinuzitele se manifesta prin dureri frecvente de cap, care pot ceda greu la analgeticele uzuale, uneori chiar cu scurgeri nazale sau chiar cu dureri oculare.
- Rinita reprezinta o inflamatie a mucoasei nazale cu secretii nazale abundente, apoase intial apoi consistente, cu usturimi si poate chiar sangerari nazale.Rinita poate fi foarte suparatoare si se poate complica cu sinuzite, otite medii etc.
- O alta patologie cauzata de aparatele de aer conditionat poate fi faringita sau complicarea cu amigdalita. Infectia poate fi foarte serioasa, gravitatea diferind de la caz la caz.Laringita consta intr-o “raguseala” datorata incarcarii corzilor vocale cu secretii, inflamarea acestora etc. Laringita se poate complica cu pneumonie sau poate duce la pierderea definitiva a vocii daca persoana in cauza se forteaza sa vorbeasca.
- Pneumoniile de la aerul conditionat nu sunt deloc rare, cresterea cazurilor de pneumonii pe tomul verii avand adesea aerul conditionat ca factor declansator. De asemenea patologiile respiratorii de mai sus se pot complica cu o pneumonie.
- Nevralgiile reprezinta “iritarea” unor nervi care devin durerosi. Astfel nevralgiile se pot manifesta prin dureri diverse de cap, de gat, chiar si dureri tracale sau abdominale daca sunt nevralgii de nervi intercostali ori dureri de spate.
- Exista din pacate si situatii de conjunctivite de la aerul conditionat, insa acestea sunt mult mai rare decat afectiunile respiratorii cu aceeasi cauza.
Asadar, aplicati regulile mentionate mai sus si veti fi sanatosi intr-o vara racoroasa.
A.D.