Sambata, 12 august, ora 18:00, sala Teatrului „George Ciprian” – CONCERT DE MUZICA CLASICA INDIANA – Sahaj Group – INTRAREA GRATUITA in limita locurilor disponibile!
Last Updated on 04/08/2017 by Iulian Gavriluta

Concert muzica indianaTeatrul “George Ciprian” din Buzau pregateste iubitorilor de muzica o surpriza interesanta: “Concert organizat cu prilejul Zilei Nationale a Indiei (15 august)”. Potrivit reprezentantilor Teatrului buzoian, concertul reuneste artisti de exceptie din Romania si India, printre care se numara:

Dan Huides - harmoniu si voce: licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea trompeta din cadrul Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi (1984); artist instrumentist – trompeta al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat “Moldova” din Iasi (1985-1986), Orchestrei Filarmonice “Paul Constantinescu” din Ploiesti (din 1987) si Orchestrei Filarmonicii “Muntenia” din Targoviste (din 2007); specializare harmoniu si vocal (bhajan) in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2006 si 2007)

Mihai Lupoaie [Malik] – harmoniu si voce: studii de oboi si pian - Liceul de Arta “Octav Bancila” din Iasi (1983 – 1990); bursa de studii la Interlochen Arts Camp, SUA (1990); licentiat al Facultatii de Interpretare Muzicala – specialitatea oboi din cadrul Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti (1996); colaborator al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii “George Enescu” (1991 – 1997); oboist in Orchestra de Camera “La Camerata” - Atena, Grecia (1997 – 1998), Orchestra Filarmonicii “Oltenia” din Craiova (1998 -1999), Orchestra Operei Nationale Bucuresti (1999 – 2002), Orchestra Filarmonicii “Muntenia” din Targoviste (din 2007); profesor de muzica la Institutul de Muzica “Theme” din New Delhi, India (2003-2006).

Sorin Bunda [Sudhir] – voce si tabla: studii de vioara la Scoala de muzica si arte plastice nr.1 “Iosif Sava”, Bucuresti (1986 – 1991); specializare clasic vocal si percutie clasica indiana (tabla) - Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K. Salve” din Nagpur, India (1999-2000); specializare tabla in cadrul cursurilor de vara de la Cabella Ligure, Italia, ale Academiei de Muzica si Arte Frumoase “Shri P.K. Salve Kala Pratishthan” din Vaitarna, India (2007); membru al grupului Sangeet Lahari de muzica clasica indiana, cu care a sustinut concerte si turnee in tara si in strainatate (Italia 2001-2003, Franta 2004-2005, Germania, Spania, Belgia,

Cehia, Slovacia - 2004)

Apoorva Nipankar-Nastase – harmoniu si voce: a studiat muzica clasica si semi-clasica cu doi artisti de renume din India, Bhaskar Subramaniam si Arun Apte; profesoara de muzica in Holy Mother School Nasik, India (2009-2010); profesoara de muzica si harmoniu in ISPS School Himachal Pradesh si in VNP N.G.O, Delhi, Noida (2010-2011); si-a lansat propriul album de bhajan-uri si muzica clasica intitulat Shri Narayani; in prezent lucreaza ca profesor de muzica la Academia de muzica „Shankar Mahadevan”, Bangalore, India.

Concertul este o calatorie magica prin care veti descoperi doua genuri muzicale din India, bhajan si qawwali.

Genul Bhajan a fost dezvoltat in India de Nord, incepand cu secolele IX şi X, devenind forma de muzica cea mai populara in India. Bhajan poate fi tradus prin „cantec devoţional” si este dedicat lui Dumnezeu, descriind calitatile Sale divine. Versurile (cuvintele) reprezinta elementul principal al acestui gen, muzica fiind modelata pentru a purta mesajul cuvintelor. Multe versete au fost scrise cu sute de ani in urma, de mari sfinti din India cum ar fi: Tukaram, Tulsidas, Kabir, Gyaneshwara, etc. Vocea este instrumentul major in muzica clasica indiana, iar instrumentele serveau odinioara numai la acompaniamentul cantecului. Tehnicile vocale foarte complexe folosite in cantecul clasic indian il recomanda ca fiind unul din elementele cele mai prodigioase ale muzicii vocale in general. Aceste cantece au ca scop sa trezeasca constiinta existentei şi frumusetii lui Dumnezeu in interiorul fiintei umane.

Genul Qawwali a venit in India din Persia, in secolul XI. Marele sfant sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen in ordinul Chistiyya, numindu-l „Suma”.

Pentru Sufi, muzica era un vehicul important de a aduce armonia in interior. Ei considerau ca ea este „o hrana pentru suflet”. Qawwali aduce impreuna muzica, poezia si arta, nu este doar o melodie, ci creeaza o viziune a maretiei iubirii pentru Dumnezeu, exprimand prin intermediul muzicii bucuria comuniunii cu Divinul, extazul de a fi una cu El.

Genul infloreste si este desavarsit in timpul secolului XIV, acest fapt datorandu-se marelui sfant, poet şi muzician Amir Khusro, care a transformat genul „Suma”, denumindu-l „Qawwali”. Termenul de Qawwali deriva din cuvantul arab Qaol, ce semnifica „axioma", sau „adevarul care devine lege”. Pe langa instrumentele traditionale de percutie, „batutul din palme” numit „Talis”, confera o caracteristica specifica genului, adaugand mai multa putere ritmului.

Inayat Khan, un mare sfant sufi din secolul trecut, spunea ca: „Numai cel ce-L iubeste pe Dumnezeu, si are inima plina de iubire pentru Dumnezeu poate sa-L cunoasca si nu cel care cauta sa-L cunoasca prin intelectul lui. Numai cel ce are iubire pentru Dumnezeu poate vorbi cu El, si nu cel care doar studiaza pentru a afla natura Lui...“

Speram ca toate aceste informatii sa trezeasca interesul publicului din Buzau si sa avem ocazia de a le oferi o seara de neuitat in compania muzicii clasice indiene.

Pentru mai multe informatii ne puteti contacta la numarul de telefon 0751034437.

afis concert