MUNCA PE CANICULA, ITM FACE CONTROALE! Ce masuri trebuie sa asigure angajatorii si ce amenzi usturatoare risca

Munca caniculaCodul portocaliu de canicula este valabil si azi, cu maxime ajungand pana la +39° Celsius iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, potrivit ANM. In perioadele cu temperaturi extreme ridicate, adica atunci cand se inregistreaza peste +37° Celsius, angajatorii sunt obligati, potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 99/2000, sa ia anumite masuri pentru protectia salariatilor.

 

Concomitent, autoritatile isi intensifica de obicei controalele pentru a verifica respectarea obligatiilor firmelor (in mod obisnuit, inspectii au loc in domenii precum constructiile, agricultura si turismul, dar si in alte domenii in care lucratorii pot fi folositi in aer liber).

Concret, angajatorii trebuie sa ia cel putin urmatoarele masuri:

  • pentru ameliorarea conditiilor de munca: reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locurile de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite si aerisite;
  • pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor: asigurarea apei minerale adecvate (cate doi-patru litri de persoana pentru fiecare schimb), asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri.

Daca nu pot fi asigurate conditiile enumerate si daca temperaturile extreme se mentin cel putin doua zile consecutive, angajatorii trebuie sa ia, de comun acord cu salariatii, urmatoarele masuri:

  • reducerea duratei zilei de lucru;
  • esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11:00 si dupa ora 17:00;
  • intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Recuperarea timpului nelucrat se poate face, tot de comun acord, in urmatoarele sase luni (timpul de reducere a duratei zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a activitatii), cu pastrarea salariilor la nivelul anterior. Totodata, exista si varianta in care nu se recupereaza reducerea programului sau intreruprerea activitatii, dar drepturile salariale se acorda proportional cu timpul lucrat efectiv.

Suplimentar, actul normativ prevede ca, „pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme”, mai trebuie luate si urmatoarele masuri:

  • asigurarea de catre angajator a examenului medical la angajare si a controlului medical periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute;
  • asigurarea masurilor de prim ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate;
  • trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Daca aceste trei masuri nu sunt luate de angajatori, inspectorii muncii pot aplica amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 de lei, conform OUG nr. 99/2000.

A.D.

Scroll to Top