SOFERI, SCHIMBARI MAJORE IN CODUL RUTIER! Inspectorii ANAF vor putea opri masinile in trafic si se vor aplica amenzi de pana la 10 000 lei. Vezi aici cele mai importante modificari
Last Updated on 03/08/2017 by Iulian Gavriluta

IPJ BuzauNoul Cod Rutier vine cu o serie de schimbari fundamentale pentru participantii la trafic. Cele mai importante prevederi se refera la reglementarile care prevad transportul copiilor in autovehicule. Copiii in varsta de pana la trei ani nu au voie in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranta, cu exceptia celor destinate transportului public de persoane, precum si a taxiurilor, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fata.

 

Soferii care nu respecta aceasta regula risca sa fie amendati cu 450 de lei. O alta noutate este aceea ca soferul este obligat sa le spuna pasagerilor sa-si cupleze centura de siguranta, iar daca acestia vor fi surprinsi fara centuri, soferul primeste o amenda de 450 de lei.

O alta noutate consta in faptul ca soferii vor putea fi de acum  opriti in trafic si de catre inspectorii ANAF. In Codul Rutier se specifica ca „functionarii din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, care in scopul exercitarii atributiilor de control specifice efectueaza semnale de oprire pentru conducatorii autovehiculelor, sunt obligati sa poarte uniforma cu inscrisuri si insemne distinctive si mijloace de protectie fluorescent-reflectorizante pe fond de culoare rosie, stabilite prin hotarare a Guvernului“. Cele mai mari amenzi vor fi acordate soferilor care conduc o masina cu ITP-ul expirat sau fara anvelope de iarna, vitezomanilor care depasesc viteza legala cu mai mult de 50 km/h decat limita legala, dar si celor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferata, soferilor implicati in accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie in aerul expirat. Cea mai mare amenda este de aproape 10.000 de lei.

E.S.