EFECT DEVASTATOR al „hemoragiei” de pensionari din MApN, Interne, SRI, SIE. Citeste si SURPRIZA URIASA de la final
Last Updated on 03/08/2017 by Iulian Gavriluta

Pensii militareCalculul lansat de Lia Olguta Vasilescu, conform caruia 100.000 de pensionari iau pensie cat patru milioane, pare exagerat si matematic, si factual. Potrivit ultimelor date, in Romania sunt 5,2 milioane de pensionari, cu o pensie medie putin peste 1000 de lei pe luna.

Bugetul Casei de Pensii a fost de 11,5 miliarde de euro in 2016 si va ajunge la 12,5 miliarde in 2017. Majoritatea banilor vin din contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori, dar bilantul ramane pe minus asa ca pana la 3,5 miliarde de euro vin ca subventie de la bugetul de stat. Exista trei categorii mari de pensii, iar cea mai controversata dintre ele este cele speciale, care au creat mai multe controverse in ultima vreme. Pensii speciale primesc diplomatii, aviatorii, functionarii publici parlamentari, procurorii si judecatorii, personal auxiliar din justitie, consilierii de la Curtea de Conturi. Pensiile Armatei sunt platite din bugetul Armatei Romane, iar cele ale pensionarilor din politie din bugetul MAI. De calcul diferentiat beneficiaza si angajatii MAI, MApN, SRI, SIE. In Romania Exista 163.000 de beneficiari de pensii speciale dintre care 8.615 de pensionari cu astfel de pensii, care iau in jur de 70 de milioane de lei pe luna, adica 840 de milioane de lei pe an. Costul total ajunge la 5,9 miliarde de lei, adica 1,3 miliarde de euro.

CUM SE CALCULEAZA? Pensia de serviciu pentru militari se calculeaza ca procent (80%) din veniturile obtinute la final de cariera – acum sunt 12 luni la alegere din ultimii 5 ani, inainte erau ultimele 3 luni inainte de pensionare. Se stie la ce conduce situatia asta: avansari, functii si sporuri acordate pe ultima suta de metri, pentru ca „tovarasul Icsulescu sa iasa si el cu o pensie buna”, de obicei cel putin dubla fata de ce ar fi obtinut un contribuabil obisnuit.

Si indexarea este diferita: in timp ce un pensionar ordinar primeste rata inflatiei si jumatate din cresterea salariului mediu (deci pensia lui de obicei scade in termeni reali), un pensionar special capata indexare pe baza salariilor la zi ale omologilor inca aflati in functie. Dupa recalculare pe „principiul contributivitatii”, majoritatea pensiilor au crescut si la fel si costurile totale (cu 30%). Apoi, cand Gabriel Oprea a obtinut de la acelasi guvern intoarcerea la sistemul anterior, pensiile marite au ramas marite pe cand cele taiate au fost facute la loc.

De ce au crescut pensiile speciale cand s-a trecut la „contributivitate”. Pentru ca, de la inceput, s-a aplicat o grila „ajustata” cu un factor de multiplicare. Fiecare an de contributie a fost inmultit, de la caz la caz, cu 1,5 respectiv cu 2. Concret, un pensionar special iese la pensie la 52 de ani, dupa 27 de ani de contributie (echivalati din pix cu 40, prin inmultirea cu 1,5). Pana la 75 de ani mai incaseaza pensie timp de 23 de ani, ceea ce inseamna 10 luni de pensie pentru fiecare an de contributie efectiva. Efortul bugetar net este de 3,4  ori mai mare decat in cazul pensionarului obisnuit. Un pensionar super-special iese la pensie la 45 de ani dupa 20 de ani de contributie (echivalati din pix la 40 prin inmultirea cu 2). Pana la 75 de ani mai incaseaza pensie timp de 30 de ani, adica 18 luni de pensie pentru fiecare an de contributie efectiva. Efortul bugetar net este de 6 ori mai mare decat in cazul pensionarului obisnuit.

CONCLUZIE - Bugetul de pensii are un deficit total de aproximativ 30%, din care 5 puncte sunt generate de pensia minima si 10 puncte de pensiile speciale. Deficitul structural este de doar 15% si se poate teoretic rezolva prin adaugarea a inca un milion de locuri de munca in economie – de preferat cat mai bine-platite si cu o taxare a muncii cat mai usor de suportat. Urmatoarea provocare structurala va aparea peste inca doua decenii.

COMPARATIE PENSII

  • Detinut politic – 1000 lei
  • Tortionar – 6000 lei
  • Medic chirurg – 1700 lei
  • Profesor 35 de ani vechime – 1500 lei
  • Functionar public parlamentar – 14 000 lei
  • Grefier – 12 000 lei
  • Parlamentar pensie speciala/mandat - 1550 lei

Toate acestea in contextul in care 24 % dintre varstnici primesc pensie de 500 lei iar 4 milioane dintre varstnicii pensionari au pensii de 1000 lei.

REALITATEA MOMENTULUI ACTUAL - Peste 700 de dosare de pensionare au fost depuse de politisti de vineri si pana marti, a declarat ministrul de Interne, Carmen Dan, care a precizat ca de la inceputul anului peste 3.200 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au solicitat iesirea la pensie. Dan a mai spus ca media de varsta a celor care cer pensionarea este de 55 de ani, iar cea mai mare pensie in plata in acest moment, la nivelul ministerului, depaseste 32.000 de lei.

DISPOZITIILE FINALE ale atat de controversatei Ordonante de Urgenta nu sunt tocmai imbucuratoare si unii dintre bucurosi s-ar putea sa ramana cu dosarul depus si buza umflata.

1.Cererile inregistrate si nesolutionate pana la data intrarii în vigoare a prezentei legi se solutioneaza conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii si asigurari sociale.

2. Prevederile Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant prolesionist din aviatia civila din Romania. Legii nr. 77/2006 privind statutul functionarului public parlamentar. Legii nr. 2l6/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor (corpului diplomatic si consular al Romaniei. Legii nr. 7/2016 pentru modilicarea si completarea Legii nr. 94/1992 privind organizarea si functionarea Curtii de Conturi. Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. republicata, Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea si al personalului care functioneaza in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice asa cum au fost modilicate prin prezenta Ordonanta de Urgenta cu privire la cuantum si baza de calcul nu se aplica pentru drepturile stabilite prin deciziile de pensie emise pana la data intrarii in vigoare a acesteia.

Sursa: evz.ro, riscograma.ro,

A.D.