UPDATE – FERMIERII SOLICITA DE URGENTA AJUTOR DE LA GUVERN. Autoritatile in alerta! A fost confirmat PRIMUL FOCAR de PESTA PORCINA AFRICANA

Pesta porcina africanaIn data de 31 iulie 2017, Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat primul focar de pesta porcina africana, la porci domestici, într-o gopodarie, localizata la periferia municipiului Satu – Mare.

 Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, imediat dupa primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, a notificat toate structurile abilitate de la nivel national si structurile omoloage din Uniunea Europeana, precum si Organizatia Mondiala a Sanatatii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pesta porcina africana pe teritoriul Romaniei. In urma convocarii Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta, s-a adoptat hotararea privind stabilirea atributiilor pentru ministerele cu responsabilitati în controlul bolii, conform Hotararii de Guvern 830/2016, s-a activat Programul National de Control si Planul de Contingenta pentru pesta porcina africana. În urma confirmarii prezentei virusului pestei porcine africane în tara noastra, Comisia Europeana va adopta o decizie privind zona aflata sub restrictii, masurile care trebuie respectate de Romania si perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În aceasta zona, va fi interzisa miscarea suinelor domestice si salbatice, a produselor si subproduselor, a materialului seminal, ovulelor si embrionilor provenite de la acestea. Din primele investigatii întreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reiesit suspiciunea ca virusul bolii a fost introdus în tara prin intermediul unor produse de origine animala contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologica este în desfasurare. Totodata, si alte institutii competente ale statului întreprind verificari în acest sens. Informatiile obtinute urmeaza a fi coroborate, pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a aparut boala în tara noastra. ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judetean, monitorizeaza permanent situatia epidemiologica din Romania, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii si pentru eradicarea bolii. ANSVSA va actualiza informatiile despre focarul de pesta porcina africana, constant, în functie de evolutia bolii.

A.M.

UPDATE – FERMIERII SOLICITA DE URGENTA AJUTOR DE LA GUVERN

Federația Națională PRO AGRO atenționează că pesta porcină africană poate duce în faliment crescătorii de porci din România, în condițiile în care a fost deja confirmat un focar în două gospodării de la periferia orașului Satu Mare, solicitând totodată Guvernului să aprobe de urgență măsurile care se impun în cazul acestei boli, dar și sumele necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate.

"Membrii Federației Naționale PRO AGRO sunt profund îngrijorați de pericolul pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru filiera porcului românesc și pentru toată economia României, iar lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgență face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală.(...) Solicităm Guvernului să acționeze urgent, dând imediat undă verde proiectului de Hotărâre postat în consultare publică (...) pentru modificarea și completarea Programului național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 (...). Reamintim că în această boală focarele se extind rapid, nu există tratament sau vaccin, porcii sunt uciși și cadavrele neutralizate. Statele vecine care trec prin această boală de ceva timp au incinerat zeci de mii de cadavre, iar costurile sunt enorme", spun reprezentanții Federației într-un comunicat.

De asemenea, fermierii solicită aprobarea de urgență a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, conform HG 1214/2009 modificată. "Semnalul de alarmă din județul Satu Mare impune Guvernului României să aprobe în regim de urgență actul normativ aflat în dezbatere publică și să demareze procedurile specifice în această situație", menționează PRO AGRO.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice și sălbatice, cu evoluție rapidă și mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor măsuri de protecție la venirea în contact cu animalele sănătoase. Specialiștii veterinari precizează că pesta porcină africană nu se transmite de la animal la om.