La Buzau se afla in plina desfasurare, etapa nationala a Olimpiadei de Stiinte pentru Junior. Afla aici totul despre competitie

Olimpiada elevi Buzau stiinteGazda acestei Olimpiade de stiinte pentru juniori este Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, prin comitetul de organizare, in parteneriat cu Ministerul Educatiei NationaleVorbim despre o manifestare pe care o vedem in acord cu tot ceea ce putem numi noutate si sincronism, in acord cu practicile pedagogice ale unui invatamant dupa tipare europene, spre care tindem, dincolo de tarele structurale care inca marcheaza invatamantul romanesc.

 

Olimpiada de stiinte pentru juniori, etapa nationala, organizata la Buzau, este conceputa interdisciplinar si, daca ne raportam la gandirea lui Moffet, intelegem ca, doar integrand o serie de discipline care compun zestrea cultural-stiintifica a umanitatii, putem oferi tinerei generatii posibilitatea unei instruiri scolare complexe si putem vedea, ulterior, rezultatele. Remarcam in acest sens un citat relevant din site-ul activitatii care spune „FINIS CORONAT OPUS “, apartinand poetului Ovidius, din „Heroides“, care, intr-o traducere sa spunem mai elaborata, ar insemna ca, abia la capatul unei actiuni, poate fi apreciata valoarea acesteia. In acord cu cele afirmate, avem toata speranta ca elevii participanti vor valorifica optim cunostintele lor si vor obtine rezultate meritorii.

Potrivit inspectorului general al ISJ Buzau privind programa olimpiadei, s-a constatat ca aceasta propune un grad de dificultate evident si firesc pentru o astfel de actiune, dar si o larga paleta tematica. In acest sens, doamna profesor Florina Stoian, inspector general al ISJ Buzau, ne spune: „De la o prima lectura a programei acestei olimpiade, se poate constata complexitatea cunostintelor pe care elevii si profesorii coordonatori le aprofundeaza, uneori, in ani de studiu intens. O serie de concepte stau la baza pregatirii celor doua probe ale olimpiadei, proba teoretica si proba practica: molecula, atom, elemente chimice, lumina si culoare, resurse regenerabile, circuite electrice, energia si sursele ei, relatia  dintre simturi si adaptarea la mediul in care traim“.

O contributie deosebita la organizarea acestei olimpiade consideram ca a avut-o doamna inspector scolar pentru disciplinele chimie, fizica si biologie din cadrul ISJ Buzau, profesor Serenella Liliana Dinu, de numele careia se leaga o serie de simpozioane regionale si nationale, organizate anual la Buzau, dar si munca de teren ca expert in corpul national ARACIP. Simpozioanele organizate de doamna inspector Serenella Liliana Dinu vizeaza abordari pedagogice atat interdisciplinare, cat si transdisciplinare, precum Simpozionul International „Apa un miracol“, Simpozionul National „Problemele secolului XXI: Delincventa juvenila, consumul de droguri si violenta in scoala“, Simpozionul Regional „Scoala, furnizor de calitate in educatie“ si Simpozionul Regional „Abordarea interdisciplinara a fizicii“, actiuni mediatizate, care nu au trecut neobservate pentru presa locala si pentru mediul pedagogic din judetul Buzau si nu numai.

Festivitatea de deschidere a avut loc pe data de 30 iulie 2017, la Sala Mare a Consiliului Judetean Buzau. Oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si din partea ISJ Buzau au prezentat alocutiuni cu privire la desfasurarea Olimpiadei de stiinte pentru junior la Buzau si au rememorat rezultatele acestei manifestari din editiile anterioare. Oficialii din Minister au tinut sa precizeze faptul ca aceasta olimpiada trebuia sa se tina la Turnu-Severin, dar, din cauza unor defectiuni asupra carora nu au insistat, activitatea trebuia sa gasesca o gazda, iar Buzaul a optat, din proprie initiativa, sa se implice cu toata baza logistica necesara pentru ca manifestarea sa se desfasoare in parametrii scontati.

Intalnirea din sala de festivitati a Consiliului Judetean Buzau a continuat cu un program artistic captivant pentru cei prezenti, elevi si profesori. In acest sens, au evoluat pe scena elevi talentati din liceele buzoiene, care au interpretat atat piese de muzica usoara, cat si de muzica populara, inspirata din folclorul local. O prezenta spunem noi de exceptie a fost o pereche de dansatori. Prestatia acestora a atras atentia prin miscarile pline de gratia si, totodata, de vivacitatea cu care au executat piesele prezentate.

Dupa festivitate, elevii si profesorii insotitori s-au deplasat la Liceul cu Program Sportiv „Iolanda Balas-Soter“, care a oferit spatiul de cazare necesar bunei desfasurari a acestei olimpiade nationale.

Activitatile se vor derula in intervalul de timp cuprins intre 31 iulie si 3 august, debutand cu proba practica si finalizand cu proba teoretica, in conformitate cu programa olimpiadei.

Baza financiara a acestei manifestari a fost asigurata prin aportul unor sponsori precum Asociatia „Chem-Bio-Phyz“ a profesorilor de chimie, fizica si biologie din Buzau, Consiliul Judetean Buzau, Aaylex Avicola SA Buzau si Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei.

Pentru amanunte privind derularea olimpiadei in plan tematic si privind rezultatele elevilor participanti, poate fi consultat site-ul activitatii la adresa:

https://stiintepentrujuniori2017buzau.wordpress.com/

Adrian Constantin

 

colaj olimpiada buzau