VIDEO – Ce nu s-a vazut la ultima sedinta a Colegiului Prefectural – umbrele orwellianului “1984” altoite mioritic la Buzau
Last Updated on 01/08/2017 by Iulian Gavriluta

Colegiu Prefectural Orwellian BuzauLa ultima sedinta a Colegiului Prefectural Buzau (31 iulie 2017) a fost ca la film …si nu unul oarecare, ci celebrul “1984” de George Orwell. Sa fi vazut cum toata lumea din institutiile chemate la raport – adica responsabilii din ele (unii erau la Cazma la o cafea) – se intreceau in citit cursiv ca sa para ca stapanesc “materia” statistica in domeniu. Toate cifrele erau “realizari” supreme…si mereu erau “pe plus” la colectari taxe si amenzi si “scaderi” la infractionalitate si alte cele.

 

Auzindu-i pe tovarasi cum rosteau ei cifrele cu pricina mi-am adus aminte si de “realizarile” PCR din vremea lui “Ceasca” - cand erai obligat sa minti si sa prezinti statistici ireale doar de dragul “progresului” si “bunastarii” ce trebuia afisata indiferent de realitate. Atunci, in anii comunismului – slaviti de unii fie pentru ca au mostenit cate ceva de la nomenclaturistele rude ale lor, fie din “mintea prea scurta” – totul trebuia sa fi “un progres” si nimeni nu cuteza sa spuna adevarul…o “gogoasa” care crestea, crestea pe zi ce trece si care a si explodat pana la urma, fie si “ajutata” de rusi, americani sau extraterestrii. La sedinta, vazand ca toti colegii din presa rad “pe sub mustati” la auzirea acestor pionieresti realizari mi-am dat seama ca nu sunt singurul nebun care observa ca “imparatul” nu are haine si ca asist la un circo-teatru ieftin cu oameni maturi drept actori care se maimutaresc in fata prefectului sau a partidului, neindraznind sa spuna adevarul. Ce e mai trist este ca aceasta vesnica minciuna inflorita si parfumata personal roade…ucide tacut personalitatea si caracterul…este daca vreti un fel de “Fenomenul Pitesti” – care spala pe creier si aduce negresit boala in minte si apoi in oase. E chiar ridicol sa vezi cum oameni “mari” cu o anumita pregatire in domeniu, cred si ei dupa o vreme, minciunile “de sistem” si “de partid” spuse cu emfaza, repetitiv luna de luna sau chiar mai des. O mare gogorita pe care nimeni nu poate sau nu vrea sa o stopeze. De multi ani asist la aceeasi piesa cu aproape aceiasi actori mediocri si “fara oua” sau “sange in instalatie”…cum s-ar zice. Prefectul judetului – acum in persoana doamnei Carmen Ichim incearca sa mai scormoneasca printre cifre, intrebandu-i pe ici pe colo cate ceva….dar vasnicii actori s-au prins si de miscarea asta si au raspunsurile pregatite. Nu stim daca prefecta pune intrebarile suplimentare de dragul imaginii pe care se chinuie sa si-o faca sau daca totul este si aici aranjat si de fatada, dar cert este ca intrebarile ii mai trezesc din automatisme pe roboteii ce ocupa vremelnic locurile la sedinta cu pricina. Cateodata, la iesirea din sedinta le vad aura cocosata si cu petice…dar ce folos, cand ei raman doar soldatei ai orwelianului “1984” altoit mioritic la Curbura Carpatilor?!

I.G. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=NzDC4T_tO9Y&feature=youtu.be