UPDATE – ANM – Ne asteapta o saptamana cu COD PORTOCALIU si COD GALBEN pentru intreaga tara. VINE CANICULA! Un nou val african de caldura loveste Romania
Last Updated on 31/07/2017 by Iulian Gavriluta

Temperaturi caniculareVremea va deveni caniculara in majoritatea zonelor, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat. Luni, in capitala sunt aşteptate maxime de 33 de grade.         Vremea va deveni calduroasa in cea mai mare parte a tarii, caniculara dupa-amiaza local in vest si izolat in centru si sud-vest, unde si indicele temperatura-umezeala va atinge si depasi usor pragul critic de 80.

Cerul va fi mai mult senin si doar dupa-amiaza, in zona montana inalta din masivele sudice, cu totul izolat, vor fi posibile ploi trecatoare. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperaturile maxime se vor incadra intre 26-28 de grade pe litoral si 36-37 de grade in Banat si Crisana, iar cele minime vor fi cuprinse in general intre 12 si 22 de grade. In Buzau, vremea va fi calduroasa. Cerul va fi senin, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima va fi de 31-33 de grade, iar cea minima de 16...18 grade. Marti, vremea se va mentine calduroasa in aproape toata tara, iar in vest, nord-vest, local in centru si izolat in rest, dupa-amiaza va fi canicula si disconfort termic accentuat. Cerul va fi mai mult senin si doar cu totul izolat la munte, in a doua parte a zilei, vor fi conditii de ploaie trecatoare. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime se vor incadra intre 27...29 de grade in sudul litoralului si pana in jurul valorii de 37 de grade in Campia de Vest, iar cele minime vor fi cuprinse, in general, intre 13 si 23 de grade. In capitala si in orasele invecinate, nu scapam de caldura, cu o temperatura maxima 33-34 de grade, iar dupa-amiaza este posibil sa se atinga starea de disconfort termic. Cerul va fi senin si vantul va sufla slab si moderat. Temperatura minima va fi de 17-19 grade. Miercuri, vremea va deveni caniculara dupa-amiaza in majoritatea regiunilor, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, mai ales in zonele de campie si podis. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat, cu unele intensificari in Dobrogea si sudul Banatului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 30 grade pe litoral si 38 de grade in Banat, Crisana si in sudul Olteniei, iar cele minime vor fi cuprinse intre 12...13 grade in depresiuni si pana in jurul a 24 de grade in Dealurile de Vest si pe litoral.In Buzau, se aşteapta canicula dupa-amiaza, cand si disconfortul termic va fi accentuat. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 35 de grade, iar cea minima de 18-20 de grade.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat ca „seceta este un fenomen extrem, care va avea efecte. Chiar daca in luna iulie au fost cantitati de precipitatii peste media lunii, in partea de vest a Romaniei, nordul si centrul Moldovei inregistreaza valori specifice starii de seceta”.

August - Vreme calda in sudul, sud-estul tarii, posibile maxime de 30...40 de grade. Ploi slabe in toata tara, cel mai putin va ploua in regiunile sudice, estice si vestice.

Septembrie - Vreme calda in sud-estul, sudul si sud-vestul tarii, maxime de 25...35 grade.Ploi in regiunile nordice si centrale, in rest, slabe. Posibila seceta in sud-est, sud-vest.

Octombrie - Cald in sud, sud-est si vest. Ploi in regiunile centrale, vestice si estice.

A.D.

UPDATE - Intervalul : 1 august

Fenomene : val de căldură, caniculă și disconfort termic

Fenomene vizate: val de căldură, caniculă și disconfort termic;

Interval de valabilitate: 1 august

ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ -  COD GALBEN

În cursul zilei de marți (1 august), valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crişana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară și disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 și 37 de grade.

UPDATE - Intervalul : 2 și 3 august

Fenomene : intensificare val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat

Fenomene vizate: intensificare val de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat;

Interval de valabilitate: 2 și 3 august

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD PORTOCALIU

Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade.

În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade.

COD GALBEN

În nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35...37 de grade.

Notă: Valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.