Efectele secetei si ale schimbarilor climaterice bruste s-au resimtit si in ceea ce priveste productia de miere. Desi Romania se pozitioneaza in topul producatorilor de miere pe locul patru la nivelul Europei, cu peste 40 0000 de apicultori si 1,47 milioane de familii de albine, anul acesta, productia de miere a scazut vertiginos, cu aproximativ 45%.
Astfel, de la 22 000-24 000 de tone de miere, productia medie anula se va situa undeva la putin peste 15000 de tone. Un alt efect generat de seceta este depopularea familiilor de albine, peste 150 000 de familii de albine avand de suferit din cauza lipsei de hrana si a conditiilor climatice neprielnice, existand astfel modificari bruste de temperatura de la 1-5 grade Celsius noaptea la 40 de grade in timpul zilei. Tratamentele cu pesticide, neonicotinoide au avut, de asemenea, o contributie negativa la productia de miere.
2017 este un an mediu spre slab din punct de vedere al productiei de miere. Problema este ca s-a terminat devreme anul apicol, in luna iulie, dar nu este mai slab ca 2016, anul pe care apicultorii l-au considerat unul dintre cei mai slabi din ultimii 40 de ani. Se estimeaza ca productia va fi cu circa 20% mai buna decat anul trecut, insa pana la aceasta data se estimeaza ca se va face la jumatate, undeva la 45—50% dintr-o medie buna de 22.000—24.000 de tone de miere pe an de la cele aproximativ 1,3 milioane de familii de albine. Mierea de salcam s-a facut, in medie, intre 6 si 8 kilograme pe familia de albine, in loc de 14—15 kilograme, la rapita a fost de 4-5 kilograme, la tei de 5-6 kilograme, iar la floarea soarelui, intre 6 si 9 kilograme pe familia de albine, desi o productie normala era de 25 de kilograme pe familie. Totul depinde insa de fiecare judet in parte. In ceea ce priveste pretul mierii, seful Asociatiei Crescatorilor de Albine sustine ca acesta nu va fi influentat din cauza productiei reduse din acest an, pentru ca nici exportul nu merge mai bine, iar piata romaneasca este invadata de miere din Ucraina.
A.M.