UN COLT DE RAI in Muntii Buzaului. Localitatea buzoiana BISOCA si minunile sale pierdute si regasite

BisocaComuna Bisoca este situata intre muntii Buzaului si muntii Vrancei, la limita dintre cele doua judete. Prima atestare documentara a zonei dateaza din perioada 1522-1523, localitatea fiind mentionata cu denumirea de ”Bisovca”.

 

In prezent comuna are peste 2500 de locuitori si are in componenta urmatoarele sate: Bisoca, Baltagari, Lacurile, Lopatareasa, Plesi, Recea, Șindrila si Sarile. Suprafata comunei este de 72,68 km² (as putea spune ca sunt 72,68 km² de peisaje splendide). La orice pas facut, natura te incanta si te imbie la plimbari printre fanetele cosite sau prin padurile unde coniferele se imbina in mod placut cu padurea de foioase. Pe langa plimbarile lungi, in zona pot fi vizitate si cateva obiective turistice:

-Manastirea Poiana Marului - la acest obiectiv se ajunge greu dar merita efortul. Manastirea este declarata monument istoric si este construita din barne de stejar ridicate pe un soclu masiv din piatra. Biserica mare din cadrul acestui lacas de cult poarta hramul ”Duminica Tuturor Sfintilor”, dateaza din anul 1810 si este printre putinele lacase de cult din lemn pictate la exterior. Noi am vizitat manastirea duminica dimineata si am avut placerea de a asista la slujba de aici.

-Padurea ”Lacurile din Bisoca” – este o rezervatie mixta (forestiera, geologica si botanica). In rezervatie se poate admira pinul silvestru, precum si doua lacuri (Lacul Limpede si Lacul Negru). In aceasta rezervatie se gaseste un amfiteatru natural unde este construita o scena din lemn si piatra, care gazduieste diverse activitati folclorice locale.

-La circa 200 de metri de Cabana Lacul Limpede, inainte de intrarea in rezervatie, se gaseste Biserica purtand hramul ”Sfintii Ioachim si Ana”, o bisericuta construita in stil maramuresean, precum si o cladire cu doua nivele cu denumirea ”Campusul Sf. Sava din Bisoca”. O curiozitate veti intalni in curtea acestei locatii: aici exista carcasa unui avion de antrenament intr-o stare excelenta.

-Masa lui Bucur – este o stanca de aproximativ 150 de tone despre care legenda spune ca i-a servit drept loc de adapost si apoi de plecare ciobanului Bucur (sau haiducului, depinde de sursa) care ar fi apucat spre Codrii Vlasiei, intemeind aici o asezare, care ulterior a devenit Cetatea Bucurestilor. Stanca este situata pe un varf deasupra satului Plesi, la altitudinea de 1142 de metri.

-Malurile cu sare din satele Plesi si Sarile. In multe dintre dealurile din zona se afla zacaminte de sare, ce ies pe alocuri la suprafata. Raul Ramnicu Sarat, care a dat apoi si denumirea orasului aflat pe cursul sau, serpuieste printre aceste dealuri iar apa devine sarata pe masura ce raul isi gaseste drumul catre campie.

-Urmatoarele obiective nu sunt situate pe raza comunei Bisoca, ci pe raza comunelor invecinate, iar distanta pana la acestea nu este foarte mare: Manastirea Gavanu din Manzalesti, Platoul Meledic – rezervatie naturala mixta situata pe raza comunei Manzalesti, Zidul Uriasilor din comuna Valea Salciei (un rest al Marii Sarmatice) sau Poiana Muntioru (rezervatie naturala de interes botanic de pe raza comunei Vintileasca, loc unde se afla situata si Manastirea Muntioru).

In momentul de fata la aceste minuni accesul se face foarte greu, drumul fiind intr-un stadiu avansat de degradare dar primarul comunei, Florin Stemate, spera ca in trei ani, atat cat se preconizeaza ca vor dura lucrarile, drumul 204 C sa fie reabilitat asa cum a fost aprobata recent reabilitarea prin PNDL. Certitudinea edilului comunei este ca ar putea face si “o partie de schi sau chiar si o telecabina cu care sa ajungem la Masa lui Bucur…”. De ce nu am putea spune si noi si de asemenea spunem si ca prin reabilitarea drumului accesul spre UN COLT DE RAI va fi mult mai usor iar traseele din Muntii Buzaului vor fi impanzite de turisti.

Sursa: amfostacolo.ro

 

A.D.

Scroll to Top