INCEPE EXAMENUL! COTE MAXIME ale emotiilor admiterii pentru absolventii buzoieni care isi doresc sa devina medici. Peste trei candidati pe un loc la Facultatile de Medicina din tara
Last Updated on 26/07/2017 by Iulian Gavriluta

Examen UMFIn aceste zile, emotiile sunt mari pentru absolventii de clasa a XII-a care isi doresc sa devina medici, multi dintre ei probabil visand deja sa profeseze in strainatate. Cotele maxime sunt atinse astazi, miercuri, 26 iulie 2017, cand incepe examenul de admitere.

Si in 2017 concurenta in marile centre universitare este destul de acerba, cu o medie de trei candidati pe un loc. De pilda, pentru concursul de admitere la facultatea de medicina fanion a scolii medicale romanesti - Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti - in domeniile medicina, medicina dentara si farmacie, precum si la facultatea de moase si asistenta medicala s-au inscris 2.996 de candidati. Acestia vor concura pentru ocuparea celor 1.000 de locuri, finantate de la bugetul de stat, scoase la concurs de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Astfel, pentru cele 520 de locuri la Facultatea de Medicina s-au inscris 1.811 candidati, pentru Facultatea de Medicina Dentara, 547 de candidati/155 de locuri, - pentru Facultatea de Farmacie, 207 candidati/155 de locuri, iar pentru FMAM, 431 de candidati/170 de locuri. Pentru concurentii ale caror medii de admitere, nu vor permite accederea la studiile universitare de licenta pe locurile finantate de la bugetul de stat, sunt puse la dispozitie alte 440 de locuri cu taxa.

Concurenta acerba la facultatile de medicina din toata tara

Si in alte centre universitare din tara concurenta la facultatile de medicina este ridicata. De exemplu, la UMF Targu Mures batalia cea mai apriga se inregistreaza la programul de studii Medicina, linia romana, cu 4,23 candidati pe un loc raportat la 135 de locuri bugetate. La programul de studii Medicina Dentara, linia romana, s-au inscris 4,25 candidati pe un loc raportat la 35 de locuri bugetate iar la linia maghiara s-au inscris 2,62 candidati pe un loc raportat la acelasi numar de locuri bugetate. Si la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara se asteapta o concurenta acerba de 3-4 candidati pe un loc, in conditiile in care pentru anul universitar 2017-2018, institutia de invatamant ofera 570 de locuri finantate de la bugetul de stat (din care cinci sunt rezervate tinerilor de etnie roma) si alte 468 de locuri pentru studiile cu taxa. In total, 1.038 de locuri sunt disponibile la cele trei facultati din cadrul universitatii.

SUCCES!

A.D.