Ploile au stins minunea naturala de la “FOCURILE VII” din comuna buzoiana Lopatari
Last Updated on 25/07/2017 by Iulian Gavriluta

FOCUL VIUJudetul Buzau se poate lauda cu minuni naturale care atrag turisti din toate colturile tarii si chiar de peste hotare. Pe langa spectaculosii Vulcani Noroiosi de la Berca, exista asa-numitele “Focuri vii”, fenomene naturale care mai pot fi admirate doar in Turcia, Asia, Australia si Statele Unite.

 

Ei bine, in Romania aceste fenomene naturale pot fi intalnite in exteriorul arcului carpatic si in bazinul Transilvaniei, insa focurile cele mai “vii” care ard ca niste torte vesnic aprinse pot fi admirate in doua locuri: in comuna Lopatari din judetul Buzau si la Andreiasu, in FocsaniFenomenul focurilor vii (asemanator cu cel al vulcanilor noroiosi) se formeaza datorita gazelor naturale emanate din pamant (hidrocarburi), care se aprind singure prin procesul de frecare cu solul, dar si datorita razelor soarelui, arzand incontinuu. Imaginea este deosebita, cu toate ca nu vorbim de adevarate focuri de tabara, ci de unele a caror inaltime variaza intre 20 de centimetri si un metro , in functie de presiunea gazelor naturale din interior si de bataia vantului. Chiar daca se intampla sa se mai stinga in timpul ploilor, ele se reaprind. De aici li se trage practic si numele de “focuri vii” – pentru ca ard in permanenta, chiar si iarna. Noaptea, focurile vii sunt si mai spectaculoase, flacarile galben-rosiatice putand fi observate de la distanta. In credinta populara, se spune despre ele ca sunt facatoare de minuni si ca atunci cand ajungi la focurile vii este bine sa iti pui o dorinta, pentru ca ti se va indeplini.

Focurile vii de la Lopatari, Buzau

Fenomenul natural este intalnit aproape de satul Terca din Buzau, la aproape 60 km de municipiul Buzau, undeva pe un deal de pe malul stang al Slanicului, la peste 840 m altitudine. La Lopatari se ajunge pe E85 mergand de la Maracineni spre Sapoca, pe sub podul care traverseaza raul Buzau, urcand apoi pe Valea Slanicului pe traseul Beceni – Vintila-Voda – Manzalesti – Lopatari – Terca. Drumul este asfaltat pana in comuna Lopatari, insa dupa aceea, pentru a ajunge la “focurile vii” accesul se face pe un drum forestier (de aproximativ 7 km). Aria pe care are loc fenomenul are suprafața relativă a unei camere - 25 mp. Ploile torentiale din ultimele zile au facut ca “focurile vii” sa fie stinse, astfel ca, pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp nu ne vom mai putea bucura de acestea, depinde si de conditiile meteo. Speranta este ca ne vom bucura curand, potrivit ghidului local, invatatorul Ion Zota cu ajutorul unui cuartz sau al unui ciob de sticla ele se pot reaprinde.

E.S.