Esti absolvent? GRABESTE-TE! Marti, 25 iulie, ULTIMA ZI in care absolventii de liceu mai pot fi luati in evidenta de AJOFM
Last Updated on 24/07/2017 by Iulian Gavriluta

AJOFM SomajZiua de 25 Iulie este ultima zi in care absolventii de liceu mai pot fi luati in evidenta! In aceasta zi se implinesc 60 de zile de la data absolvirii si, conform Legii nr.76/2002, cei care nu au fost luati in evidenta pana la aceasta data nu pot pretinde ulterior acordarea indemnizatiei de somaj pentru absolventi!  

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Buzau (AJOFM Buzau) ofera servicii absolventilor care se inregistreaza, in termen de 60 de zile de la absolvire, la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca, din raza de domiciliu, in vederea medierii pentru incadrarea in munca. Absolventii de liceu promotia 2017 se pot prezenta pentru inregistrare ca someri fara  drept la indemnizatie, ca etapa prealabila si obligatorie pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, in intervalul 29 Mai 2017 – 25 Iulie 2017.

Potrivit prevederilor legale, absolventii trebuie sa se prezinte la agentiile locale pentru ocuparea fortei de munca in termen de 60 de zile de la absolvire. In cazul absolventilor de liceu, indiferent de promovarea sau nepromovarea examenului de bacalaureat, termenul de 60 de zile incepe pe 27 Mai 2017, avand in vedere ca, potrivit Ordinului nr 4.577/21.07.2016 al Ministrului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, “Cursurile claselor terminale din invatamantul liceal se incheie in data de 26 Mai 2017”. In situatia in care unii tineri mai au corigente si nu au situatia incheiata la toate materiile, acestia vor fi obligati sa se prezinte intr-un interval de 60 de zile de la sustinerea si promovarea examenului de corigenta. In acest sens, adeverinta eliberata de institutia de invatamant va specifica data promovarii examenului de corigenta.

In vederea inregistrarii la agentiile de ocupare, absoventii trebuie sa prezinte:

1.       Act de indentitate fotocopie si original;

2.       Certificat de nastere fotocopie si original;

3.       Act de studii (adeverinta de absolvire, certificate de absolvire sau diploma de bacalaureat dupa caz) in fotocopie si orginal.

In cazul adeverintei trebuie sa rezulte ca data absolvirii anului terminal a fost 26.05.2017;

4.       Adeverinta eliberata de medicul de familie din care sa rezulte daca este apt de munca sau clinic sanatos ;

5.       Adeverinta de venit – de la administratia financiara, din care sa rezulte ca nu realizati venituri sau realizati venituri mai mici de 500 de lei;

In situatia in care un absolvent de liceu nu promoveaza examenul de bacalaureat (indiferent daca s-a prezentat sau nu la acesta) si acesta are dreptul sa se prezinte la agentia de ocupare cea mai apropriata in intervalul 29 Mai 2017 – 25 Iulie 2017.

In situatia in care un absolvent promoveaza examenul de bacalaureat, acesta are in continuare obligatia de a se prezenta in intervalul 29 Mai 2017 – 25 Iulie 2017, deoarece el este considerat absolvent din momentul in care a finalizat anul terminal si are situatia inchisa la toate materiile.

Daca absolventii aflati in una din situatiile de mai sus nu se prezinta in intervalul de 60 de zile de la absolvire (29 Mai 2017 – 25 Iulie 2017), ei au dreptul sa se prezinte in continuare sa se inregistreze ca someri fara drept la indemnizatie, dar nu vor avea ulterior dreptul la indemnizatie de somaj.

Pentru absolventii scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16 ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, indemnizatia de somaj se acorda de la data absolvirii, fara a mai fi necesara inregistrarea, in prealabil, ca someri fara drept la indemnizatie, in termen de 60 de zile de la absolvire.

Precizam ca aceste prevederi pentru absolventii de liceu sunt in concordanta cu obligatia institutiilor de invatamant de a elibera certificate de studii in termen de 15 zile de la data absolvirii (finalizarii studiilor), ori pana la acea data rezultatele examenului de bacalaureat inca nu sunt cunoscute. In cazul absolventilor de studii superioare, termenul de 60 de zile in interiorul caruia trebuie sa se inregistreze la agentiile de ocupare curge de la finalizarea studiilor anului terminal sau de la data promovarii examenului de licenta (daca persoana promoveaza examenul de licenta in termen de 12 luni de la finalizarea studiilor).

Avand in vedere ca nimeni nu are siguranta promovarii examenului de licenta, sugeram tuturor absolventilor de studii superioare cu domiciliul in judetul Buzau sa solicite adeverinta de absolvire cu mentiunea ca tine loc de certificat de absolvire(chiar si fara examenul de licenta) imediat ce au finalizat cursurile si sa se inregistreze la sediul agentiilor de ocupare cele mai apropriate in interval de 60 de zile de la finalizarea cursurilor. Exceptie fac acei tineri care nu au situatia incheiata la toate materiile si trebuie sa se prezinte in sesiunea de examene restante in luna septembrie, in cazul acestora termenul curge de la data promovarii examenului restant, data care trebuie precizata pe adeverinta eliberata de institutia de invatamant superior.

Atentie!!! - Daca absolventul nu s-a inregistrat in termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor, atunci persoana in cauza nu va mai avea dreptul la indemnizatie de somaj, dar in schimb va putea sa beneficieze de serviciile de stimulare a ocuparii fortei de munca si de formare profesionala gratuite daca se inregistreaza in evidenta A.J.O.F.M. BUZAU.

A.M.