Esti tanar, nu ai serviciu si nici nu esti la scoala? STATUL TE FACE PATRON cu 40 000 Euro din fonduri europene. Vezi aici in ce conditii poti obtine banii
Last Updated on 22/07/2017 by Iulian Gavriluta

Bani pentru tineriStatul vrea sa acorde fonduri europene de pana la 40.000 de euro unor tineri care nu sunt incadrati in vreo forma de invatamant si nici nu lucreaza, bani cu care sa-si deschida mici afaceri. Cei care au urmat scoala profesioala sau liceul tehnologic, chiar si fara bacalaureat, ar urma sa fie avantajati.

 

Informatiile apar in doua propuneri de ghiduri ale solicitantului pentru Programul Operational Capital Uman, lansate in dezbatere de autoritatea de management din subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene. Liniile de finantare fusesera propuse initial in decembrie 2016, de guvernarea Ciolos, insa cu granturi de pana la 30.000 euro. Ministerul a scos in dezbatere publica propunerile de ghiduri ale solicitantului pentru Programul de sustinere a antreprenoriatului pentru tineri NEETs, in cadrul Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020. Tinerii NEET sunt cei cu varste de 16-24 de ani, care nu sunt incadrati in nicio forma de invatamant si nici nu au serviciu.

Cele doua linii de finantare insumeaza 60 de milioane de euro, din fonduri europene si de la bugetul de stat, si ar urma sa fie valabile in toata tara.

Din acesti bani ar urma sa fie finantate cursuri de calificare si masuri de ocupare a fortei de munca, dar si programe de antreprenoriat in care unii dintre tinerii NEETs ar urma sa primeasca indrumare si educatie in domeniu, precum si un grant de maximum 40.000 de euro pentru a-si face mici afaceri. Conform propunerilor de ghiduri, dintre tinerii NEETs doua categorii ar putea fi incluse in aceste programe antreprenoriale:

Tinerii NEET care au finalizat invatamantul obligatoriu fie vor fi plasati de catre AJOFM pe un loc de munca vacant, fie vor fi cuprinsi intr-un program de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi si consiliere si formare in domeniul antreprenoriatului sau vor putea opta pentru programele formare profesionala.

Tinerii NEET usor ocupabili fie vor fi plasati de catre AJOFM pe un loc de munca vacant, fie vor fi cuprinsi intr-un program de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi si consiliere si formare in domeniul antreprenoriatului sau program de formare profesionala.

Calificarea profesionala conteaza mai mult decat bacalaureatul

Potrivit Legii educatiei, ”invatamantul general obligatoriu este de 11 clase si cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior. Invatamantul liceal devine obligatoriu pana cel mai tarziu in anul 2020”.Asadar, cel putin teoretic, si tinerii care nu au luat bacalaureatul, dar au finalizat invatamantul obligatoriu vor putea intra in programele de antreprenoriat. Pentru a putea obtine banii de afaceri un tanar NEET trebuie sa se incadreze in categoria celor usor ocupabili, adica sa aiba si o calificare profesionala, pe langa invatamantul obligatoriu absolvit.

Explicatia MDRAPFE:

Pentru a beneficia de sprijin in vederea deschiderii unei afaceri prin intermediul proiectelor finantate prin prezenta cerere de propuneri de proiecte, un tanar NEETs trebuie sa se incadreze in categoria de ocupabilitate usor ocupabil. In determinarea categoriei de ocupabilitate, finalizarea studiilor obligatorii este unul din criterii, dar nu este singurul criteriu avut in vedere. Altfel spus, procesul de profilare este un proces complex, in care finalizarea studiilor si obtinerea unei calificari relevante pe piata muncii joaca un rol determinant. Ghidul solicitantului conditii specifice nu prevede un nivel punctual al studiilor absolvite peste invatamantul obligatoriu, dar, conform metodologiei de profilare a ANOFM, in lipsa unei calificari, o persoana in cautarea unui loc de munca nu poate fi incadrata in categoria usor ocupabil. Din punct de vedere tehnic, profilarea tinerilor NEETs este in sarcina exclusiva a agentiilor de ocupare a fortei de munca judetene si din municipiul Bucuresti. Dupa ce un tanar NEETs este profilat, reprezentantii AJOFM directioneaza tanarul aflat in cautarea unui loc de munca catre serviciile active de ocupare care se potrivesc profilului sau.O persoana poate beneficia de sprijin in vederea demararii unei afaceri doar in cazul in care Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca de pe raza careia tanarul NEETs isi are domiciliul/ resedinta stabileste ca aceasta masura activa de ocupare este recomandabila profilului ocupational al persoanei respective.Asadar, agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca  vor fi cele care ii vor tria pe tinerii NEETs fie pe calea patronului, fie pe calea angajatului.

In plus, pentru a fi selectati de ANOFM in grupul celor care pot fi trimisi la antreprenoriat, tinerii respectivi ar trebui sa se afle in cautarea unui loc de munca, mai arata ministerul. Conform metodologiei de profilare a persoanelor in cautarea unui loc de munca, asistenta pentru inceperea unei afaceri este o masura activa de ocupare potrivita doar pentru persoanele aflate in cautarea unui loc de munca care se incadreaza in categoria de persoane usor ocupabile. Punand cap la cap aceste explicatii, am putea lua teoritic cazul unui tanar care a terminat un liceu tehnologic, a dat un examen de certificare a calificarii profesionale (tehnician intr-un domeniu), dar nu a obtinut si bacalaureatul. El nu va putea merge la faculate, dar ar putea, teoretic, sa intre in programele de antreprenoriat ca tanar NEET, cu educatie obligatorie finalizata si cu o calificare profesionala relevanta pentru afacerea pe care vrea sa o initieze. La fel si un tanar care a terminat un liceu teoretic, care nu a luat bacalaureatul, dar care mers mai departe la o scoala postliceala si a obtinut de acolo o calificare profesionala (dupa 2 ani). Sanse mari ar putea avea cei care au luat bacalaureatul si au terminat si o facultate si care au cautat, dar nu si-au gasit de lucru.

Procedura ANOFM de profilare a tinerilor NEETs puncteaza in primul rand calificarea profesioala relevanta, urmata de studiile efectuate (daca au urmat cel putin invatamantul obligatoriu), existenta unei calificari oarecare, daca fac parte dintr-un grup vulnerabil, daca au acces facil la poli de dezvoltare, experienta profesionala de cel putin 1 an.

Cum vor ajunge banii la tinerii NEETs

Drumul tinerilor pana la cei 40.000 de euro pentru afaceri va fi destul de lung. Ei nu vor putea obtine direct acesti bani. Institutii de stat si organizatii non-guvernamentale ar urma sa fie cele care vor cere banii pentru a face proiecte de maximum 3 milioane de euro, care sa dureze pana la 12 luni.

Tipurile de solicitanti si parteneri eligibili pentru a cere banii sunt urmatoarele:

  • furnizori de formare profesionala continua autorizati, publici si privati;

  • furnizori de servicii de ocupare / evaluare si certificare a competentelor autorizati;

  •     organizatii sindicale si patronale;

  •     asociatii profesionale;

  •     Camere de comert si industrie;

  •     ONG-uri;

  •     Organizatii de tineret;

  •     universitati acreditate;

  •     Ministerul Economiei si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta;

  •     Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat si institutii/ agentii/ organizatii subordonate/ coordonate de acesta.

Conditii pentru viitorii patroni

Abia in cadrul proiectelor mari de maximum 3 milioane de euro vor putea fi selectati tineri care nu mai studiaza si nici nu au job, pentru a fi pregatiti in afaceri si pentru ca, la final, unora dintre ei sa li se acorde cei maximum 40.000 de euro. Fiecare proiect va prevedea crearea si functionarea, prin acordarea de ajutoare de minimis, a cel putin 15 firme, conform propunerii actuale de ghiduri. La un buget total de 60 de milioane de euro, ar insemna un numar maxim de 20 de proiecte mari, care vor acorda, asadar, ajutoare nerambursabile de pana la 40.000 de euro fiecare pentru cel putin 300 de firme in total, la nivel national.

Sunt si anumite conditii pentru tinerii NEET care vor sa fie patroni:

Trebuie sa faca mai intai cursuri de antreprenoriat de 5 luni.

Vor fi indrumati sa-si faca planuri de afaceri, iar cei ale caror planuri sunt fost selectate pentru a primi maximum 40.000 de euro trebuie sa mai faca si un stagiu de practica in cadrul unei firme existente, functionale, a carei activitate economica face parte din aceeasi grupa CAEN cu cea aferenta planului de afaceri selectat.

Firmele nou infiintate de tinerii NEET vor trebui sa aiba sediul social si, dupa caz, punctul/ punctele de lucru in mediul urban, in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul.

Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui sa angajeze, la cel tarziu 6 luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis, cel putin 2 persoane in mica sa firma nou-infiintata.

Persoanele angajate in cadrul intreprinderilor nou infiintate vor avea, in mod obligatoriu, domiciliul sau resedinta in regiunea de dezvoltare in care se implementeaza proiectul, in mediul urban sau rural.

Sursa: startupcafe.ro

A.D.