ASA NU, O MANUSA PENTRU MAFIA LEMNULUI! Desi dispar zilnic peste 20 de hectare de padure “INSPECTORUL PADURII” in pericol sa fie tras pe linia moarta!

Jaful padurilorIn 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de taieri ilegale la nivel national, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contraventii si fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi. Vestea buna e ca desi in anul 2016 s-au inregistrat 5.222 de infactiuni, cifra aceasta reprezinta o scadere cu 47% fata de anul anterior.

 Injumatatirea numarului de cazuri de taieri ilegale e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numarul si valoarea sanctiunilor, a unei mai mari implicari a societatii civile in procesul de semnalare si a cresterii rolului Jandarmeriei in procesul de constatare si sanctionare. Judetul Buzau se afla in raportul Greenpeace pe locul 23, inregistrandu-se un numar de 172 de taieri ilegale. Potrivit raportului s-a constatat o valoare medie de 14,82 m3 taiati ilegal/caz in anul 2016, la nivel national. Un rol important in identificarea si semnalarea cazurilor de taieri ilegale l-a avut societatea civila, cu ajutorul instrumentelor puse la dispozitie de catre autoritati ca urmare a modificarii legislatiei in domeniu si a cresterii gradului de transparenta - aplicatia de mobil Inspectorul Padurii. In judetul Buzau s-au inregistrat 76 de sesizari facute de cetateni. In cursul anului 2016 s-au inregistrat 16.214 de apeluri la numarul de urgenta 112, facute cu scopul de a verifica legalitatea unor transporturi de material lemnos, reprezentand o scadere cu cca. 19% fata de anul anterior. Cele mai multe apeluri la numarul de urgenta 112 pentru verificarea legalitatii transporturilor de material lemnos au fost efectuate in judetele Gorj – 22%, Hunedoara si Buzau cu 6% fiecare din totalul apelurilor efectuate la nivel national.

Insa mafia lemnului era vizibil deranjata de acest "inspector" si astfel mana in mana cu oficialii "Inspectorul Padurilor", aplicatia cu ajutorul careia erau monitorizate taierile si transporturile ilegale de lemn, ar putea fi tras pe linie moarta! Contractul de modernizare a sistemului electronic face acum obiectul cercetarilor Parchetului General. Reprezentatii organizațiilor neguvernamentale de mediu spun ca situatia convine manusa mafiei lemnului. Totul a început în august 2016, cand Ministerul Apelor si Padurilor a luat decizia sa modernizeze sistemul de urmarire a materialelor lemnoase si interfata acestuia, "Inspectorul Padurii". Cele doua aplicatii aveau rolul de a monitoriza inclusiv prin satelit taierile si transporturile de lemn.

Contractul, în valoare de 500.000 de euro, a fost acordat fara licitatie unei firme IT. Termenul de executie era decembrie 2016, însa lucrarile nu au fost gata la timp. Acum, ministrul Doina Pana acuza ca afacerea ar fi fost ilegala. În replica, fosta conducere a Ministerului Mediului sustine ca a fost constransa sa acorde contractul fara licitatie tocmai din cauza ministrului Doina Pana. Erika Stanciu, fost secretar de stat în Ministerul Mediului: "Din pacate, în 2014, cand s-a facut prima varianta a SUMAL-ului, exact sub conducerea d-nei ministru Doina Pana, nu s-a cumparat codul sursa pentru acest SUMAL. Ca urmare, noi nu am avut cum încheia contract cu altcineva decat cu firma aceasta". Firma IT sustine ca nu a definitivat aplicatiile în termenul stabilit pentru ca ministerul de resort a cerut în repetate randuri sa le modifice. Mai mult, acestia spun ca nu au fost platiti pentru serviciile realizate. Acum iau în calcul sa dea în judecata institutia. Eduard Stoica, reprezentant al firmei de software: "Am avertizat ca aceste modificari pot conduce la depasirea termenului limita, dar am ramas doar cu avertizarea, pentru ca, ulterior, nu am mai reusit sa semnam un act adițional". În prezent, Ministerul Padurilor nu beneficiaza de aplicatiile modernizate pentru monitorizarea taierilor si transporturilor de lemn. Reprezentatii ONG sustin ca tergiversarea acestui proces încurajeaza, de fapt, taierile ilegale de paduri. Valentin Salageanu, coordonator campanie paduri, Greenpeace Romania : "Credem ca acum, luandu-ni-se din maini cum ar veni acest instrument de implicare în lupta împotriva taierilor ilegale, ele vor scapa de sub control. Ceea ce este dramatic". Anul trecut, aproape jumatate dintre taierile ilegale de arbori au fost semnalate de cetateni prin intermediul aplicatiilor electronice, conform Greenpeace. Inspectorul Padurii a fost folosit de 60.000 de cetateni, iar una din 5 sesizari a dus la descoperirea unei infractiuni.

Sursa: stiri.tvr.ro, Raport Greenpeace

A.D.