Perioada “ de foc” pentru jandarmii buzoieni. Efectivele IJJ Buzau implicate in misiuni complexe

IJJ BuzauIn perioada urmatoare, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judetean Buzau vor actiona pe intreg teritoriu al judetului in scopul cresterii gradului de siguranta a cetatenilor, asigurarii ordinii si sigurantei publice. Organizarea si desfasurarea actiunilor de prevenire si combatere a fenomenului infractional pe mijloace de transport in comun si in alte zone de interes operativ, cunoscute cu afluenta mare de public, derularea unor misiuni specifice in cooperare cu institutii abilitate ale statului, constatarea unor fapte cu caracter contraventional si infractional vor constituit câteva repere de interes din aceasta perioada.

 

De asemenea, la nivelul unitatii vor fi executate misiuni specifice de prevenire si combatere a faptelor antisociale in mediul rural atât independent cât si in cooperare cu efective ale Politiei Române. Astfel, in perioada 20 — 29.07.2017, jandarmii buzoieni vor gestiona o serie de evenimente publice,  printre care amintim:

·       asigurarea masurilor de ordine publicaatât in localitatea Beceni cât şi in localitatea Bozioru, cu ocazia sarbatorii „ Zilei Comunei”

·       asigurarea masurilor de ordine publicape timpul desfasurarii manifestarilor cultural artistice prilejuite de serbarea „ Pe Plaiul Nucului” din localitatea Lopatari;

·       asigurarea masurilor specifice de ordine publicasi protectie a participantilor, in perioada     22 - 23.07.2017, in statiunea balneoclimatericaSarata Monteoru, unde va avea loc festivalul  „ Zilele Monteorului"

·       asigurarea masurilor specifice de ordine si sigurantapublicain localitatile Aldeni, Saruleşti şi Pleşeşti la târgurile agroindustriale anuale, organizate cu ocazia sarbatorii ortodoxe “Sf. Pantelimon”.

·       in perioada 27-30.07.2017, in intervalul orar 17:00-22:00, jandarmii vor asigura masuri de ordine si siguranta in Parcul Crâng din mun. Buzau , unde va avea loc Festivalul International de dans “ Plaiurile Mioritei”,

·       de asemenea, in perioada 28-30.07.2017,  efective ale Jandarmerie Buzau vor asigura ordinea şi siguranta cetatenilor prezenti  in localitatea Podgoria  - padurea Pleşeşti, com. Podgoria, unde se va organiza MOTO BIKERS PARTY.

·       in data de 28.07.2017, in „Piata Dacia” din municipiul Buzau va avea loc festivitatea de absolvire a promotiei de maistri militari si subofiteri – 2017 ai Școlii Militare de de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Aeriene “Traian Vuia”.

·       in ziua de 29.07.2017, in „Piata Dacia” din municipiul Buzau, se va desfaşura un ceremonial militar şi religios cu ocazia „Zilei Imnului National al României”.

Pentru siguranta cetatenilor si in special pentru evitarea neplacerilor in timpul desfasurarii activitatilor cu participarea unui public numeros, recomandam cetatenilor sa nu poarte bunuri de valoare la vedere; saacorde o atentie deosebita bunurilor si obiectelor personale (genti, posete), sa acorde o atentie sporita copiilor, care se pot rataci cu usurinta in locurile aglomerate. De asemenea, ii sfatuim sa adopte un comportament decent, in conformitate cu normele de convietuire sociala. Sa respecte indicatiile fortelor de ordine si sa evite implicarea in conflicte de orice natura. Pentru indeplinirea misiunilor ocazionate de manifestarile sus-mentionate, precum şi in scopul asigurarii interventiei operative, Inspectoratul de Jandarmi Judetean Buzau va angrena toate efectivele de jandarmi disponibile, având in sprijin şi pe colegii  din cadrul Gruparii de Jandarmi Mobile Ploieşti.     

Sezonul cald aduce cu el numerosi turişti in zonele montane ale judetului, motiv pentru care Jandarmeria Buzau face cateva recomandari iubitorilor de natura.

·       Astfel, iubitorii de drumetii montane sunt sfatuiti sa respecte regulile muntelui, sa nu lase in urma lor resturi menajere depozitate in spatii neamenajate si sa nu distruga mediul inconjurator prin diverse actiuni neconforme cu protejarea acestuia.

·       Turistii sunt indemnati sa fie echipati adecvat, cu bocanci si cu un rucsac cu strictul necesar, sa nu aprinda focul in locurile neamenajate, sa nu distruga semnele de orientare turistica ale traseelor si sa nu intre cu autoturismele in zonele marcate.

Jandarmii montani din cadrul posturilor Berca şi Nehoiu,  sfatuiesc iubitorii de drumetii sa nu se abata de la traseele marcate pentru a nu intampina probleme nedorite. Este indicat ca inainte de inceperea unui traseu, acestia sa anunte jandarmii montani din zona cu privire la numarul de participanti, precum si ruta / traseul turistic pe care urmeaza sa-l parcurga. In situati a producerii unor accidente este esentiala acordarea primului ajutor. Persoanele care asigura primul ajutor trebuie sa aiba cunostintele sanitare minime, pentru a fi capabile sa ia masurile cele mai adecvate fiecarui caz de ranire, astfel:

·       plagi simple: se sterge plaga si pielea invecinata cu apa si sapun , se tamponeaza cu  apa oxigenata si se pune un pansament steril.

·       fracturi: nu se maseaza, nu se atinge sau misca partea fracturata - se vor pune atele pentru imobilizarea articulatiei inferioara si superioara a zonei.

·       luxatii: se poate vorbi de luxatie atunci cand un os a iesit din articulatie - se imobilizeaza dupa metoda fracturilor.

·       entorse: in acest caz sufera numai ligamentele - se va tine articulatia intr-o baie de apa rece timp de 10 minute.

·       hemoragii: in aceste situatii se comprima imediat plaga care sangereaza timp de 10 minute, se pune un pansament progresiv; pentru hemoragii mai mari (in cazul membrelor), se vor fixa garouri;

·       arsuri: in cazul arsurilor usoare, partea arsa se scufunda in apa curata timp de 10 minute;

·       degeraturi: la inceput victima va fi adapostita intr - o incapere a carei temperatura nu va depasi 5-10 grade - i se va da sa bea lichide calde

·       leziunile vor fi spalate cu alcool si acoperite cu pansament steril.

Pentru prevenirea accidentelor in zonele montane sau a limitarii efectelor in cazul producerii acestora, turiştii care se aventureaza pe munte trebuie sa respecte urmatoarele reguli:

·       Inainte de plecarea in excursie, informati-va despre traseul pe care doriti sa il parcurgeti, gradul de dificultate al acestuia şi starea vremii din zona respectiva.

·       Plecati pe munte cu echipament adecvat sezonului şi gradului de dificultate al traseului.

·       Folositi traseele marcate şi nu le parasiti

·       Nu consumati bauturi alcoolice inainte de a pleca in excursie şi pe timpul acesteia

·       Nu deteriorati amenajarile turistice, marcajele şi indicatoarele

·       Nu aruncati deşeurile menajere in zona montana

·       Nu faceti focul in padure şi pe paşunile alpine

·       Respectati monumentele naturii şi ariile protejate

·       In cazul aparitiei dificultatilor pe traseu sau a inrautatirii vremii, retrageti-vala cea mai apropiatacabanasau refugiu alpin

·       In caz de accident, reactionati prompt şi eficient pentru a proteja şi asigura accidentatul. Sunati la 112, specificând urmatoarele:

·       Numele dumneavoastra

·       Zona Montana in care s-a produs accidentul

·       Ora la care s-a produs accidentul

·       Numarul persoanelor care au nevoie de ajutor şi eventualele traumatisme ale acestora

·       In caz de ratacire, pastrati unitatea grupului, ramâneti treji şi conştienti, mişcati-va pe loc pentru a preveni hipotermia şi nu consumati bauturi alcoolice

·       Anuntati la 112 zona aproximativa unde va aflati şi daca aveti un telefon performant, specificati coordonatele GPS ale locului

·       Practicantii de schi off piste sa poarte aparate de detectare a victimelor din avalanşa, sa aiba o lopata de avalanşa in rucsac şi o sonda. Sa consulte buletinele nivologice (starea zapezii) din ziua respectiva

Apelati cu incredere la patrulele de jandarmi montani. Respectati indicatiile acestora.

A.M.

Scroll to Top