FOTO – SUCCESIUNE GRATUITA pentru mii de persoane in acest an. Vezi aici lista localitatilor
Last Updated on 21/07/2017 by Iulian Gavriluta

Succesiune gratuitaProprietarii a peste 424.000 de imobile din 414 localitati, in care s-a finalizat procesul de cadastrare integral sau partial, pot obtine gratuit actele de mostenitor daca se afla intr-o situatie de succesiune. Persoanele care isi pot face succesiunea gratuit sunt cele care au proprietati in localitatile in care s-a finalizat procesul de cadastrare derulat prin Programul National de Cadastru si Carte Funciara.

In acest moment s-au cadastrat integral peste 260.000 de imobile amplasate in 25 de localitati din 12 judete. Acestora li se adauga peste 164.000 de terenuri agricole din 389 de localitati, in care cadastrarea a fost finalizata partial. Mai exact, cu exceptia judetelor Cluj, Salaj, Sibiu, Brasov si Botosani, in restul judetelor sunt cadastrate circa 116.000 de hectare de terenuri agricol, a caror proprietari pot obtine certificatele de mosternitor gratuit, daca se afla intr-o situatie succesorala. Cele mai multe terenuri agricole au fost cadastrate in judetele Alba, Olt, Tulcea si Ilfov. Plata  onorariilor pentru eliberarea certificatelor de mostenitor, a certificatelor de mostenitor suplimentar, a certificatelor de legatar si a certificatelor de vacanta succesorala in aceste localitati va fi realizata de ANCPI in baza unui protocol de colaborare semnat in 2016 cu Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania prin care s-a stabilit decontarea a 250 lei pentru fiecare autor al unei succesiuni. Protocolul va fi in vigoare pana in 2025. Trebuie mentionat faptul ca ANCPI are la dispozitie in acest an un buget de 5,3 mil. lei pentru plata succesiunilor, bani care ajung pentru incheierea a peste 21.000 de dezbateri succesorale. Primele persoane care vor pune la dispozitia oficiilor de cadastru documentele solicitate vor fi beneficiarii acestor gratuitati, in contextul in care mostenitorii nu sunt nevoiti sa mearga la notar.Vestea buna este ca, pentru anul viitor, ANCPI a alocat 30,5 mil. lei pentru plata succesiunilor, ceea ce inseamna ca pot beneficia 122.000 de romani de obtinerea gratuita a certificatelor de mostenitor. ANCPI a anuntat ca, pentru anul 2017, a alocat circa 96,1 mil. euro pentru inregistrarea gratuita a unui numar maxim de 7.372.500 de imobile in cadrul PNCCF. In acest buget intra si sumele decontate notarilor pentru eliberarea certificatelor de mostenitor. In prezent, sunt inregistrate in sistemul integrat de cadastru si carte funciara circa 9,9 milioane de imobile (constructii si terenuri), echivalentul a 24,77% din cele 40 de milioane de imobile estimate la nivel national. De la finalul anului 2015, cand a inceput Programul National de Cadastru si Carte Funciarã, ANCPI a inregistrat cel mai mare numar de imobile, respectiv 451.872 de proprietati, din care in 2016-2017 au fost cadastrate 373.600. Majoritatea imobilelor ramase de cadastrat sunt terenuri agricole, in contextul in care abia 19,7% din suprafata agricola a tarii a fost inscrisa pana acum. Primariile pot solicita, incepand din vara anului trecut, finantare pentru realizarea gratuita a cadastrului general. In acest scop, fiecare localitate va putea primi in acest an pana la 150.000 lei, cu 15.000 de lei in plus fata de suma alocata in 2016.

NOTA: Localitatile in care se poate obtine gratuit certificatele de mostenitor sunt evidentiate pe harta cu albastru inchis si verde cu puncte albe.

Sursa: capital.ro

Foto. PNCCF - ANCPI

A.D.

Cadastru gratuit