BUZAUL SE TRANSFORMA! Peste 60 de localitati din judet au primit finantare pentru scoli, cabinete medicale, drumuri, retele de canalizare sau alimentare cu apa. Vezi aici lista completa a proiectelor aprobate de MDRAP
Last Updated on 20/07/2017 by Iulian Gavriluta

DrumuriIn cursul zilei de ieri, miercuri, 19 iulie 2017, pe site-ul Ministerului Dezvoltarii a fost facuta publica lista proiectelor aprobate pentru judetul Buzau. 747 576 988,07 lei alocatii de la bugetul de stat 2017-2020 doar pentru proiecte din judetul Buzau. Peste 60 de localitati au primit aprobarea finantarii pentru proiecte importante in comunitati.

 

Spicuim doar cateva dintre cele mai importante finantari: Modernizare DJ 204C, km 60+000-84+500, Lim. Judeţ Vrancea- Bisoca-Săruleşti-Vintilă Vodă, judeţul Buzău prin Consiliul Judetean Buzau 98 595 529 lei, Reabilitare şi modernizare DJ 203L, Cozieni - Bozioru - Brăesti, km 29+400-50+000, judeţul Buzău tot prin Consiliul Judetean Buzau 79 103 950 lei, Reabilitare/Restaurare Colegiul Naţional Alexandru Vlahuţă, Municipiul Râmnicu Sărat, judeţul Buzău 17 977 610 lei, Modernizare reţea alimentare cu apă, extindere şi modernizare sistem canalizare şi staţie epurare în localitatea Berca, comuna Berca, judeţul Buzău in suma de 9 325 422 lei, Modernizare drumuri de interes local în comuna Breaza, judeţul Buzău 10 293 392 lei. Este cea mai mare suma primita in ultimii ani de judetul Buzau ceea ce nu poate fi decat de bun augur, sumele alocate proiectelor din fiecare localitate avand in timp un impact demonstrat pentru oameni.

Potrivit comunicatului de presa – “Organizația județeană a PSD Buzău anunță că suma totală a finanțării obiectivelor și proiectelor aprobate prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2 – PNDL II, în județul Buzău se ridică la 747,576,988.07 lei, reprezentând un total de 131 de proiecte. Prin acest program sute de mii de locuitori ai județului nostru vor beneficia de condiții mai bune viață, desigur, o dată cu finalizarea lucrărilor, urmare a faptului că banii alocați vizează cu prioritate rezolvarea nevoile comunităților  privind construcția-modernizarea de creșe, grădinițe, școli și unități sanitare, alimentarea cu apă,  rețeaua de canalizare, construcția, amenajarea ori modernizarea drumurilor. 

Practic, în județul Buzău vor beneficia de finanțare 34 de unități de învățământ, inclusiv Colegiul Național „Mihai Eminescu” din municipiul Buzău și Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu-Sărat, care sunt totodată și monumente istorice. Aproximativ  178 de milioane lei vor fi alocate modernizării a doua drumuri județene (DJ 204C și DJ 203L), 284 de milioane lei pentru străzi și drumuri comunale și 17 milioane pentru poduri și podețe. De asemenea, vor fi alocați bani pentru iluminatul public și vor beneficia de fonduri 17 unități sanitare, 29 de sisteme de apă și canalizare. 

Din acest moment revine primarilor fiecărei localități (indiferent de culoarea politică) responsabilitatea de a întocmi sau completa documentația legală necesară proiectelor aferente, pentru ca toate aceste fonduri să ajungă acolo unde este nevoie de ele.

La nivel național, PNDL 2 înseamă un efort de 30  de miliarde lei, angajat până în anul 2020. Pentru prima dată  fondurile de dezvoltare sunt distribuite pe baza unei formule matematice echilibrate, nepartizane politic, care a luat în considerare, în primă etapă, alocarea fondurilor pe județe și apoi repartizarea în interiorul acestora. În formula alocării acestor fonduri au fost  patru indicatori luați în calcul: numărul de localități din județ, populația județului, suprafața județului și impozitul pe venit încasat pe județ. Astfel, în cadrul PNDL II, raportul dintre județul care primește cei mai mulți bani și județul care primește cel mai puțin este de 2,4, realitate care demostrează asigurarea  unei finanțări echilibrate la nivelul întregii țări, în beneficiul tutoror cetățenilor.

Lista completă a obiectivelor și proiectelor PNDL 2 pentru județul Buzău poate fi consultată pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale http://www.mdrap.ro/lucrari-publice/pndl/-8564.

E.S.